Περισσότερες από 60.000 επιδοτούμενες θέσεις πλήρoυς απασχόλησης-Τα 7 προγράμματα που αναμένεται να “τρέξουν”

Share Button

Τουλάχιστον 7 νέα προγράμματα για την απασχόληση ή και επαγγελματική κατάρτιση περισσότερων από 60.000 ανέργων αναμένεται να ενεργοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας, στην πλειοψηφία τους μέσω του ΟΑΕΔ, εντός των επόμενων μηνών.
Πρόκειται για δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης, κάλυψης μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τα νέας γενιάς προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Μάλιστα, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου επισημαίνει πως παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, η κυβέρνηση, από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους, μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πρόκειται να προωθήσει τη «συμμαχία για την απασχόληση», μία πρωτοβουλία με κεντρικό στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Τα νέα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 355,5 εκατ., αναμένεται να «τρέξουν» εντός του πρώτου τριμήνου.
Αναλυτικά, τα νέα προγράμματα είναι τα εξής:
• Τα νέας γενιάς προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, 8μηνης διάρκειας για 23.000 άνεργους σε 274 δήμους. Εντός Ιανουαρίου αναμένονται οι 2 πρώτες φάσεις του προγράμματος για 10.000 άτομα σε 51 δήμους-θυλάκους υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 158 εκατ.
• Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Πρόκειται για το πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, εφόσον το επιθυμεί ο άνεργος, για την πρόσληψη προσωπικού σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 10 άτομα, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.
• Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και άλλων δημόσιων φορέων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ, αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο αριθμός των ωφελουμένων.
• Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας για 6.000 νέους ηλικίας 25-29 ετών (Β΄ Φάση του προγράμματος Εργασιακής Εμπειρίας), συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ.
• Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για 1.575 άτομα (11,5 εκατ.).
• Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης ΑΜΕΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Απευθύνεται σε 1.000 άτομα (2 εκατ.).
• Παράλληλα, επανασχεδιάζεται το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Με τον νέο σχεδιασμό το πρόγραμμα διαχωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την επιχορήγηση, σύμφωνα με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό, μεγάλων επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων, ενώ η δεύτερη αφορά την επιδότηση, σύμφωνα  με το καθεστώς ενίσχυσης de minimis, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων (60 εκατ.).
• Εντός του μήνα θα ξεκινήσει η επαγγελματική κατάρτιση 23.000 ανέργων ηλικίας 29 έως 64 ετών που μετέχουν στο πρόγραμμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης σε κλάδους αιχμής της οικονομίας, καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, ενώ χθες ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την εκ νέου παράταση υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών, έως τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *