Που βρίσκεται σήμερα η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου;

Share Button

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια προκειμένου να μπουν σε ροή σημαντικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, που υπόσχονται να επιλύσουν δια παντός τον πονοκέφαλο των Περιφερειών και των Δήμων σχετικά με την διάθεση και επεξεργασία των στερεών τους αποβλήτων.

Μετά την επιτυχή έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της πρώτης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στη Δυτική Μακεδονία, περισσότερα περιβαλλοντικά έργα μπαίνουν (ή προσπαθούν να μπουν…) σε τροχιά υλοποίησης συμπληρώνοντας ένα κρίσιμο κομμάτι στις υποδομές της χώρας. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου

Η  ΣΔΙΤ μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με την Περιφέρεια για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου υπογράφηκε στις 21 Ιουλίου 2017. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 26,5 έτη, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος κατασκευής της Μονάδας (18 μήνες), με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 52,6 εκατ. ευρώ.

Η δυναμικότητα του εν λόγω έργου έχει εκτιμηθεί σε 72.000 τόνους σύμμεικτων και 8.000 τόνους βιοαποβλήτων (ανά έτος) με μέγιστη δυναμικότητα μέχρι και 105.000 τόνων σε ετήσια βάση. Στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνεται και η δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο ισχύος περίπου 1 MW.

Αυτή τη στιγμή εκτελούνται πρόδρομες εργασίες ενώ εκκρεμεί μια άδεια δόμησης η οποία αναμένεται να διευθετηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, σηματοδοτώντας την «επίσημη» έναρξη της κατασκευαστικής φάσης. Η Μονάδα θα αναπτυχθεί περί τα 20 χλμ. από το κέντρο των Ιωαννίνων κοντά στη συμβολή της Εγνατίας με την Ιόνια Οδό προς διευκόλυνση της μεταφοράς των απορριμμάτων από τους Δήμους της Περιφέρειας.

www.ypodomes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *