Στην ώρα της η καταβολή των ενισχύσεων: Στις 26 Οκτωβρίου η προκαταβολή σε 540.000 αγρότες

Share Button

Απόλυτα συνεπής στο ραντεβού του με τους παραγωγούς για την προκαταβολή του τσεκ της Βασικής Ενίσχυσης θα είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Όπως πρώτη έγραψε η «ΥΧ» εδώ και καιρό, η καταληκτική ημερομηνία της 27ης Οκτώβρη ισχύει στο ακέραιο, και μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες από τον Οργανισμό αναφέρουν ότι η καταβολή θα ξεκινήσει του Αγίου Δημητρίου, μία ημέρα νωρίτερα δηλαδή, ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα για τους περισσότερους δικαιούχους πριν το Σαββατοκύριακο.

700 εκ. ευρώ η προκαταβολή των δικαιωμάτων

Το συνολικό ύψος της πληρωμής θα είναι ενισχυμένο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα της χώρας μας για την πληρωμή προκαταβολής στο 70%, αντί του 50% που προβλέπει ο κανονισμός. Το ποσό που θα καταβληθεί φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ και θα μοιραστεί σε περίπου 540.000 δικαιούχους δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

Στο 99,6% έφτασε το ποσοστό πληρωμής των δικαιωμάτων

Υπηρεσιακοί παράγοντες τονίζουν ότι η ολοκλήρωση των ελέγχων του Οργανισμού στις δηλώσεις των παραγωγών έδειξε πολύ μικρό ποσοστό σφαλμάτων, με αποτέλεσμα το ποσοστό πληρωμής να φτάσει στο 99,6% της αξίας των δικαιωμάτων των παραγωγών για δεύτερη χρονιά, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το εξαιρετικό επίπεδο δουλειάς που γίνεται στο ΟΣΔΕ. Σ’ εκείνους που θα πληρωθούν, συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι αποδέκτες μεταβίβασης δικαιωμάτων, καθώς ο σχετικός έλεγχος των 65.000 αιτημάτων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 97% και εκρεμμούν, ουσιαστικά, μόνον όσα παρουσίαζαν ελλείψεις δικαιολογητικών.

Εθνικό απόθεμα και μικρο-δικαιούχοι θα πληρωθούν στο τέλος του χρόνου

Όπως είχε προαναγγελθεί, πάντως, δεν συμπεριλαμβάνονται στην πληρωμή τα νέα δικαιώματα που θα δοθούν από το Εθνικό Απόθεμα, καθώς η εξέταση των 80.000 αιτήσεων θα ολοκληρωθεί πριν την εκκαθαριστική πληρωμή στο τέλος του έτους. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και 50.000 παραγωγοί με ποσό πληρωμής μικρότερο των 250 ευρώ, για τους οποίους θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες ενισχύσεις κατά την πληρωμή της εκκαθάρισης.

Όλα τα δικαιώματα είναι μειωμένα κατά 9% περίπου

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι όλα τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης είναι μειωμένα τη φετινή χρονιά κατά 9% περίπου, κυρίως λόγω της μεταφοράς χρημάτων στο Εθνικό Απόθεμα (ΕΑ). Συγκεκριμένα, το ΕΑ απορρόφησε περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των νέων δικαιούχων, αλλά και για να χρηματοδοτηθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Προβληματίζει η αποχή και η μερική ενεργοποίηση

Προβληματισμός υπάρχει και σε σχέση με την παρατηρούμενη μείωση του αριθμού των ενεργοποιημένων δικαιωμάτων. Φαίνεται ότι, τελικά, λόγω των προβλημάτων συντονισμού και ενημέρωσης από το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, ένας αριθμός παραγωγών δεν υπέβαλε καθόλου αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, ενώ μία δεύτερη κατηγορία εντοπίζεται στους μικρο-δικαιούχους με ενισχύσεις στο όριο των 250 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης από την πολιτική ηγεσία, ώστε να μην χάνονται επιδοτήσεις, ειδικά στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

ΠΗΓΗ: www.ypaithros.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *