Συγκρατημένες οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης-Τι λέει ο γραμματέας των Πρατηριούχων Θεσπρωτίας Ανδρέας Νικολάου

Share Button

petrelaio-thermansis5Συγκρατημένες είναι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, παρά την πτώση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς καυσίμων οι οποίοι αποδίδουν το φαινόμενο στις υψηλότερες – σε σχέση με πέρυσι – τιμές, στο γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές είχαν αποθεματοποιήσει πετρέλαιο θέρμανσης στη λήξη της περυσινής χειμερινής περιόδου, αλλά και στην εκκρεμότητα με το επίδομα θέρμανσης.

Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται στα 90-92 λεπτά το λίτρο, είναι δηλαδή λίγο φθηνότερες σε σχέση με την έναρξη της περιόδου διάθεσης τον Οκτώβριο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ωστόσο ακρίβυναν κατά 1-2 λεπτά το λίτρο λόγω αύξησης των διεθνών τιμών.

«Κάθε τέλος του μήνα, όταν πληρώνονται μισθοί και συντάξεις οι παραγγελίες είναι λίγο αυξημένες. Ωστόσο η αγορά είναι νωθρή” είπε στον Θεσπρωτικό Παλμό ο γραμματέας του σωματείου Πρατηριούχων Θεσπρωτίας Ανδρέας Νικολάου. Η εκκρεμότητα με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης είναι, σύμφωνα με τον Νικολάου μία ακόμη αιτία για τη συγκράτηση των παραγγελιών. “Έπρεπε ήδη να είχε καταβληθεί η πρώτη δόση και αναφέρομαι κυρίως σε απομονωμένες περιοχές και σε χωριά”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Οικονομίας, η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης την περασμένη Παρασκευή ήταν 90,8 λεπτά το λίτρο έναντι 89,6 λεπτών την προηγούμενη εβδομάδα. Στο ίδιο διάστημα η τιμή διυλιστηρίου αυξήθηκε κατά 2,79 λεπτά και διαμορφώθηκε στα 37,31 λεπτά από 34,52. Άλλα 46,37 λεπτά είναι οι φόροι (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ) και 7,12 λεπτά ανά λίτρο το μέσω περιθώριο κέρδους των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *