Συνεχίζεται η εθνικιστική ρητορική με φόντο τις αλβανικές εκλογές

Share Button

Στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Αλβανία, συνεχίζεται η εθνικιστική ρητορική, με το κόμμα των Τσάμηδων να επιχειρεί να διατηρήσει στην επικαιρότητα την αλυτρωτική ατζέντα εις βάρος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μπλοκάρει την υπόθεση των Τσάμηδων..

Ο αρχηγός του κόμματος των Τσάμηδων κ. Ιντρίζι ανακοίνωσε μιλώντας στον σταθμό Top Channel ότι στις εκλογές του Ιουνίου θα συνεργασθεί με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ε. Ράμα ενώ έσπευσε να δηλώσει ότι το κόμμα του εχει καλές σχέσεις με όλα τα κόμματα γιατί η Υπόθεση των Τσάμηδων έχει ανάγκη όλες τις πολιτικές δυνάμεις…

Ο κ. Ιντρίζι εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα θέσει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Και τόνισε: «Η υπόθεση των Τσάμηδων είναι απλώς θέμα Δικαιοσύνης. Δεν είναι ένα αγαθό που μπορεί να μπει στο παζάρι. Οι σύγχρονες κυβερνήσεις και κοινωνίες  εμπιστεύονται την Δημοκρατία, έχουν ιδρυθεί σε δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν είναι στο χέρι της Ελλάδας. Δεν μπορεί να μπλοκάρει την προώθηση της υπόθεσης των Τσάμηδων, επειδή απλώς αρνείται την ύπαρξη και την επίλυση του προβλήματος..»

Ο πρόεδρος του PJIU μάλιστα προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η προσπάθεια παράκαμψης του θέματος των Τσάμηδων είναι ο λόγος που η Ελλάδα «επικεντρώνεται τόσο πολύ στο θέμα των 15 σπιτιών της Χειμάρρας, περισσότερο από τις περιοχές στις οποίες ζει η (ελληνική) κοινότητα…».Ο κ. Ιντρίζι μάλιστα ανακοίνωσε ότι το κόμμα του PJIU έχει θέσει ως στόχο την ίδρυση Υπουργείου της Διασποράς καθώς και την εκπροσώπηση της Αλβανικής Διασποράς στο Αλβανικό Κοινοβούλιο.

Όμως έχει ενδιαφέρον ένα δημοσίευμα  στην Αλβανική εφημερίδα Πανόραμα, που αποκαλύπτει τα πρακτικά της Κεντρικής Επιτροπής του Αλβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο του 1979 με θέμα τους Τσάμηδες και τους Κοσσοβάρους στο Φιέρι.

Ετσι αναφέρονται περιστατικά μεταχείρισης με υποτιμητικό τρόπο των Τσάμηδων και των Κοτσοβαίων από τους ντόπιους ς ,αλλά και ότι οι ντόπιοι δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις με τους Τσάμηδες καθώς τους θεωρούσαν «απίστους και ανθρώπους που κοιτάζουν μόνο το δικό τους συμφέρον». Η εφημερίδα μάλιστα επικαλείται αναφορές του ίδιου του Εμβερ Χότζα με τις οποίες τόνιζε ότι οι Τσάμηδες δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως μειονότητα καθώς όπως έλεγε «αναγνωρίζουμε μόνο την ελληνική μειονότητα»! Ο Ε. Χότζα είχε και άλλους λόγους να μην συμπαθεί τους Τσάμηδες μια και στην κομμουνιστική Αλβανία οι συνεργάτες των Δυνάμεων του Άξονα ,ήταν περιθωριοποιημένοι..

ΠΗΓΗ: www.liberal.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *