Σφαγή για 6 εκατομμύρια φορολογούμενους και συνταξιούχους

Share Button

SINTAXIΑκραίες οικονομικές συνθήκες δημιούργησε η κυβέρνηση για 6 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται πλέον να επιβιώσουν σε ένα ιδιαίτερα σκληρό φορολογικό περιβάλλον.  Από τα τέλη Ιουνίου η κυβέρνηση ξεκίνησε την αφαίμαξη των εισοδημάτων με τους συνταξιούχους να βιώνουν πρώτοι τα επώδυνα μέτρα του συμπληρωματικού μνημονίου.

Χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους να «τσεκουρώνονται» καθώς για αρκετούς καταργήθηκε το ΕΚΑΣ ενώ για άλλους περιορίσθηκε σημαντικά. Χθες, σειρά πήραν οι μισθωτοί οι οποίοι βρήκαν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς καθώς ενεργοποιήθηκε η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης.

Περισσότεροι από 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι διαπίστωσαν ότι το ποσό της σύνταξη τους είναι πολύ μικρότερο και συγκεκριμένα κατά 48% σε σχέση με αυτό που έπαιρναν. Συγκεκριμένα οι συνταξιούχοι που εισέπρατταν 810 ευρώ (580 ευρώ κύρια σύνταξη και 230 ευρώ ΕΚΑΣ) βρήκαν στους λογαριασμούς τους 420 ευρώ. Κανονικά θ έπρεπε να τους έχουν κατατεθεί 580 ευρώ αλλά παρακρατήθηκε όπως προαναφέρθηκε και η πρώτη δόση επιστροφής του ΕΚΑΣ του Ιουνίου.

Τα χειρότερα έρχονται από τα τέλη Ιουλίου με όλους τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και ταυτόχρονα με τα χρήματα που απομένουν να μπορέσουν να ζήσουν. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά  σήμερα η εφορία έθεσε το νέο ασφυκτικό διάστημα για την πληρωμή των οφειλών.

Εάν κάποιο έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και σε διάστημα 15 ημερών δεν πληρώσει είτε το φόρο εισοδήματος, είτε τη δόση του, τότε το ηλεκτρονικό σύστημα τον αποβάλλει από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Για παράδειγμα ένα συνταξιούχους που λάμβανε μέχρι πρότινος σύνταξης 810 ευρώ  (580 ευρώ κύρια σύνταξη και 230 ευρώ ΕΚΑΣ). Στα τέλη Ιουλίου θα λάβει 420 ευρώ καθώς θα τους παρακρατηθεί και η δεύτερη δόση του ΕΚΑΣ του Ιουνίου που δεν έπρεπε να πάρουν.

Στην περίπτωση που ο ανωτέρω φορολογούμενους έχει και ένας χρέος στην εφορία 2.000 ευρώ για το οποίο πληρώνει 100 ευρώ τον μήνα. Οπως γίνεται αντιληπτό ανωτέρω πρέπει να επιβιώσει  με 320 ευρώ. Δηλαδή να σιτιστεί, και να πληρώσεις τους λογαριασμού της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και κοινόχρηστα!  Οι ανωτέρω υποχρεώσεις δεν μπορούν να πληρωθούν σε ένα μήνα. Σίγουρα θα πρέπει να μην εξοφληθεί. Στην περίπτωση που αφήσει την εφορία θα του κοινοποιηθεί κατασχετήριο και ενδεχομένως εάν έχει ακίνητο να προχωρήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμού.

Οι καταστάσεις μήνα με τον μήνα θα χειροτερεύουν τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για την ελληνική οικονομία καθώς η κατανάλωση θα καταρρεύσει. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινάει και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ όπου 600.000 και πλέον ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα και τριπλάσιους φόρους σε σχέση με αυτούς που πλήρωσαν για το 2015. Και αυτό θα συμβεί καθώς στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται για πρώτη φορά όλα τα αγροτεμάχια ενώ το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου.

Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις
έως τα τέλη Ιανουαρίου.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

www.liberal.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *