Σύβοτα Θεσπρωτίας: Βουτιές ανάμεσα σε… φιόρδ-Μεγάλο αφιέρωμα της εφημερίδας “Εθνος” (+εικόνες)

Share Button

ΤΑ ΣΥΒΟΤΑ, στο νομό Θεσπρωτίας, στην Ηπειρο, αυτό το παραθαλάσσιο χωριό, υποδέχεται πλήθη τουριστών, για να απολαύσουν – τι άλλο;- τον ελληνικό ήλιο και τις θάλασσες του Ιονίου πελάγους. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε έναν μικρό κόλπο γύρω από τον οποίο βρίσκονται διάσπαρτα καταπράσινα νησάκια, θυμίζοντας τα νορβηγικά φιόρδ. Ο Αγιος Νικόλαος, το Μαύρο Ορος, το Μεγάλο και Μικρό Μουρτεμένο, το Χοιρονήσι, είναι νησάκια, που αγκαλιάζουν το παραθαλάσσιο θέρετρο, δημιουργώντας ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το λιμάνι των Συβότων χρησιμοποιήθηκε ως οθωμανική ναυτική βάση. Τον Ιούνιο του 1822, δύναμη 500 επαναστατών υπό την αρχηγία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, επιτέθηκε στο λιμάνι αιχμαλωτίζοντας 150 Οθωμανούς, οι οποίοι στάλθηκαν ως αιχμάλωτοι στην Πελοπόννησο. Υστερα από απαίτηση Αγγλων αξιωματικών από τα γειτονικά Επτάνησα, οι επαναστάτες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και να αποβιβαστούν στην Σπλάντζα κοντά στο Φανάρι, σε απόσταση 7 ωρών από το Σούλι.

p6130708.jpg

Τα Σύβοτα σήμερα

Ο κοσμοπολίτικος οικισμός προσφέρει πληθώρα επιλογών στους επισκέπτες του, ανακαλύπτοντας τις φυσικές ομορφιές του τόπου, είτε δια θαλάσσης, είτε από τη στεριά.

Η καρδιά των Συβότων χτυπάει στο λιμανάκι, το οποίο είναι γεμάτο ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και μπαρ, με θέα τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα ταχύπλοα και τα καραβάκια που αναχωρούν καθημερινά για τις παραλίες της περιοχής αλλά και τα κοντινά νησιά – την Κέρκυρα (στο νότιο τμήμα), τους Παξούς και Αντίπαξους.

Τις πρωινές ώρες, κάτω από τον καυτό ήλιο, οι τουρίστες επιβιβάζονται στα τουριστικά σκάφη, με προορισμό τις εξωτικές παραλίες. Περιήγηση γύρω από τα νησάκια – τον Αγιο Νικόλαο, το Μαύρο Ορος, το Μεγάλο και Μικρό Μουρτεμένο-, επίσκεψη στη σπηλιά με τους σταλακτίτες, πέρασμα από το Διαπόρι και άφιξη στη φημισμένη παραλία Πισίνα, με τα σμαραγδένια νερά της. Να σημειώσουμε ότι τόσο στο Διαπόρι όσο και στην Πισίνα, η πρόσβαση γίνεται μονάχα δια θαλάσσης.

p6130634.jpg

Το βράδυ, το σκηνικό στο κέντρο των Συβότων, αλλάζει, με τον κόσμο να τριγυρνάει στα δρομάκια, να ‘σκαλώνει’ στα καταστήματα με τα είδη λαϊκής τέχνης, τα διακοσμητικά, τα καλοκαιρινά και θαλασσινά είδη κτλ, και βεβαίως να πιάνει θέση σε κάποιο ταβερνάκι/εστιατόριο για να απολαύσει το δείπνο του. Την ώρα δε που δύει ο ήλιος, όλα τριγύρω βάφονται μαβιά!

p6130794.jpg

Στα Σύβοτα θα βρείτε πρακτορεία γενικού τουρισμού, όπου θα σας οργανώσουν μια ημερήσια εκδρομή, μπορείτε να νοικιάσετε ιστιοπλοϊκό σκάφος, μικρή μηχανοκίνητη βάρκα (κόστος 1 ημέρα 45-50 ευρώ, μισή μέρα 10.00 – 14.00 ή 14.00 – 18.00 30 ευρώ, 1 ώρα 20 ευρώ), ποδήλατο, να συμμετέχετε σε οδική εκδρομή γνωρίζοντας τη Θεσπρωτία και τη γύρω περιοχή, να κάνετε κατάδυση, parasailing κτλ.

Υπάρχει και τρενάκι που προσεγγίζει τις παραλίες της Μεγάλης και Μικρής Αμμου, το Μέγα Ντράφι φτάνοντας μέχρι την Αγία Παρασκευή. Ενα δρομολόγιο αναχωρεί στις 10.30 από τα Σύβοτα και επιστρέφει στις 17.45 ξεκινώντας από την Αγία Παρασκευή. Οι τιμές εισιτηρίων είναι 5 ευρώ για Μεγάλη και Μικρή Αμμο, 7 ευρώ για Μέγα Ντράφι και 8 ευρώ για Αγ. Παρασκευή, μετ’ επιστροφής.

Αρχαιολογικοί χώροι

Η περιοχή της Θεσπρωτίας, εκτός από τις παραλίες της, παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας με ώρες λειτουργίας 08.00 – 20.00 εκτός Τρίτης (τηλ. 26650 28539), η ρωμαϊκή έπαυλη στο Λαδοχώρι (2 χλμ. από Ηγουμενίτσα), ο αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων (16 χλμ. από Ηγουμενίτσα) -η δεύτερη (σε χρονολογική σειρά) πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται περίπου στο 335-330 π.Χ. (επισκέψιμος Τετάρτη – Κυριακή 08.30 – 16.00), η Αρχαία Ελέα (40 χλμ.) επισκέψιμη Τρίτη, Πέμπτη, Κυριακή 08.30 – 16.00, οι υδρόμυλοι του Μαργαριτίου (25 χλμ. από Ηγουμενίτσα), ο Πύργος Κούλια Παραμυθιάς (επισκέψιμος Σάββατο 08.30 – 16.00) κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της περιοχής με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η αρχαία Φανοτή (Ντόλιανη) καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος του Πύργου Ραγίου δεν είναι επισκέψιμοι.

Είναι και το ιστορικό Σούλι Θεσπρωτίας, το Κούγκι Σουλίου, οι μύλοι Σουλίου, ο ποταμός Αχέροντας και οι πηγές Αχέροντα στη Γλυκή κτλ.

Παραλίες με δαντελωτές ακτές και εξωτικά νερά

Τα Σύβοτα αποτελούν ιδανικό προορισμό για θαλάσσιες εκδρομές με ιστιοπλοϊκό σκάφος ή και ταχύπλοο, καθώς οι αποστάσεις στα γύρω νησάκια είναι μικρές. Οι δε παραλίες και τα απάνεμα λιμανάκια, καθώς και οι πανέμορφοι όρμοι που μπορείτε να δέσετε αρόδο προσφέρουν πραγματικά αξέχαστες στιγμές.

Είτε έχετε, είτε επιθυμείτε να νοικιάσετε σκάφος, είτε όχι, έχετε πολλές επιλογές για να κολυμπήσετε.

Με αφετηρία το κέντρο στα Σύβοτα, από την πλατειούλα του, ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στις παραλίες Μπέλλα Βράκα και Κάρβουνο. Η Μπέλλα Βράκα (800 μ. από τον οικισμό και 200 μ. διαμορφωμένο μονοπάτι κατηφορικό) είναι μια από τις διάσημες παραλίες που βρίσκεται στο νησάκι Μουρτεμένο και φτάνετε περνώντας μέσα από τη θάλασσα. Είναι μικρή παραλία με άμμο, ενώ εκεί δραστηριοποιείται εταιρία με θαλάσσια σπορ, η οποία ωστόσο εξυπηρετεί μονάχα τους πελάτες συγκεκριμένου ξενοδοχείου.

p6130714.jpg

Η παραλία Κάρβουνο είναι μικρός κολπίσκος με ξενοδοχείο και ξαπλώστρες, ομπρέλες.

Στο 1 χλμ. από Σύβοτα προς Πάργα, στα 100 μ. δεξιά, είναι η παραλία Ζάβια. Μικρός γραφικός όρμος περιτριγυρισμένος από πράσινο, με καντίνα, ξαπλώστρες, ομπρέλες, ενοικιάσεις μηχανοκίνητης βάρκας, κανό, ποδήλατο. Ακριβώς δίπλα, υπάρχει μικρή παραλία με βότσαλα, όπου τα νερά εναλλάσσονται από παγωμένα σε θερμά, και αντίστροφα, λόγω των θερμών πηγών που υπάρχουν.

p6120558.jpg

Στα 2 χλμ. φτάνετε στην κοσμοπολίτικη Μεγάλη Αμμο, βραβευμένη με «Γαλάζια Σημαία», με beach bars, καφέ, κάνα δυο ταβέρνες, ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία τριγύρω. Επόμενη παραλία η Μικρή Αμμος, επίσης κοσμοπολίτικη με in beach bar και εστιατόριο. Το Μεγάλο Ντράφι (3,7 χλμ. + 100 μ.) είναι παραλία με βότσαλα και άμμο, διαθέτει αναψυκτήριο, ξαπλώστρες, ομπρέλες.

Η Αγία Παρασκευή (6 χλμ. + 300 μ.) βραβευμένη με «Γαλάζια Σημαία», ατενίζει την καταπράσινη βραχονησίδα, είναι όμορφη οργανωμένη παραλία με καφέ, εστιατόριο, ψαροταβέρνα, δωμάτια, ξενοδοχεία στην περιοχή. Στη συνέχεια είναι ο Σοφάς με κάμπινγκ, ενώ για τις παραλίες Αρίλλα και Καραβοστάσι θα διανύσετε 17 χλμ. από Σύβοτα. Είναι οργανωμένες παραλίες με τουριστική υποδομή, το δε Καραβοστάσι είναι βραβευμένη παραλία με «Γαλάζια Σημαία».

p6140807.jpg

Δυτικά του λιμανιού

Από τη δυτική πλευρά του λιμανιού στα Σύβοτα, σε απόσταση 1 – 2 χλμ. φτάνετε στις παραλίες Γαλλικός Μόλος, Ζέρη, ΔΕΗ. Τουλάχιστον μέχρι το Γαλλικό Μόλο φτάνετε και με τα πόδια, ακολουθώντας το Μονοπάτι των Ερωτευμένων, το οποίο έπειτα από 150 μ. καταλήγει στην παραλία. Εκεί λειτουργεί τουριστική επιχείρηση με καφέ, εστιατόριο και δωμάτια, ενώ είναι πολύ όμορφα και για το ηλιοβασίλεμα. Η παραλία διαθέτει και ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Η Ζέρη είναι οργανωμένη παραλία με beach bar και εστιατόριο, ενώ στην παραλία ΔΕΗ, καταπράσινος κολπίσκος (υπάρχουν και ξαπλώστρες, ομπρέλες) λειτουργεί αναψυκτήριο με καθίσματα κάτω από τον ίσκιο των δέντρων, σερβίροντας ροφήματα, σνακ, ενώ Ιούλιο και Αύγουστο θα έχει και ψητά της ώρας και χωριάτικη σαλάτα.

Τέλος, σ’ ότι αφορά τις παραλίες Πισίνα και Διαπόρι, όπου η προσέγγιση γίνεται μονάχα δια θαλάσσης, η μεν φημισμένη Πισίνα συγκεντρώνει πολύ κόσμο (την προσεγγίζουν και τουριστικά σκάφη που έρχονται από Παξούς και Κέρκυρα), το δε Διαπόρι έχει πεντακάθαρα, ρηχά νερά, και η παραλία του είναι μικρή. Και οι δυο παραλίες είναι ανοργάνωτες.

p6130700.jpg

Περιήγηση στα νησάκια

Στα νησάκια των Συβότων, με καθημερινές αναχωρήσεις από το λιμάνι, με τα δρομολόγια να ξεκινούν στις 09.30 το πρωί και να ολοκληρώνονται στις 18.00. Δραστηριοποιούνται δυο εταιρίες, με τις αναχωρήσεις τους να γίνονται κάθε μία ώρα (σ.σ. η μία εταιρία έχει δρομολόγια κάθε ολόκληρη ώρα και η άλλη κάθε και μισή – 09.30, 10.30, 11.30 κτλ.). Η περιήγηση γύρω από τα νησάκια – Αγιος Νικόλαος, Μαύρο Ορος, Μεγάλο και Μικρό Μουρτεμένο- διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά, γίνεται επίσκεψη στη σπηλιά με τους σταλακτίτες, το σκάφος περνάει από το Διαπόρι και φτάνει στη φημισμένη παραλία Πισίνα, με τα σμαραγδένια της νερά. Εχετε τη δυνατότητα να σταματήσετε για μπάνιο και στις δυο παραλίες. Το κόστος για την περιήγηση στα νησάκια στα Σύβοτα ανέρχεται στα 10 ευρώ/άτομο, με την επιστροφή.

141221.jpg

ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ για Παξούς και Αντίπαξους, πραγματοποιούνται από το λιμάνι των Συβότων. Συγκεκριμένα, κάθε Τρίτη και Σάββατο γίνεται ο μικρός γύρος, με αναχώρηση στις 09.30, άφιξη στους Αντίπαξους, ύστερα από μιάμιση ώρα, παραμονή και κολύμπι στην παραλία Βουτούμι, στη συνέχεια περιήγηση στις σπηλιές και άφιξη με παραμονή στο Γάιο, το λιμάνι των Παξών, για δυο ώρες. Αναχώρηση από Σύβοτα στις 09.30 και επιστροφή στις 17.00. Κόστος 30 ευρώ/άτομο. Αντίστοιχα, ο μεγάλος γύρος γίνεται Πέμπτη, με προσέγγιση και στη Λάκκα γραφικός οικισμός βόρεια των Παξών. Κόστος 35 ευρώ/άτομο. Ημερήσιες εκδρομές γίνονται και στην Κέρκυρα, κάθε Τετάρτη, με κόστος 35 ευρώ/άτομο.

Info

-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα κατευθύνεστε προς Κόρινθο, ακολουθείτε την Ολυμπία Οδό για Πάτρα, περνάτε τη γέφυρα Ρίο – Αντίρριο, και συνεχίζετε στην Ιονία οδό. Στο ύψος των Ιωαννίνων, βγαίνετε στην Εγνατία οδό μέχρι την έξοδο για Σύβοτα, Πάργα και για τον τελικό σας προορισμό. Συνολικά θα διανύσετε περίπου 490 χλμ. Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την εθνική οδό για Βέροια, συνεχίζετε στην Εγνατία οδό και βγαίνετε στην έξοδο για Σύβοτα, Πάργα. Συνολικά θα διανύσετε 350 χλμ. ταξίδι διάρκειας 3 ωρών και 50 λεπτών.

-Πού θα μείνετε: Στα Σύβοτα και στη γύρω περιοχή λειτουργούν πολυτελή ξενοδοχεία, κάποια από τα οποία διαθέτουν και μικρούς μόλους για να δέσετε το σκάφος σας, ενοικιαζόμενα στούντιο και δωμάτια, βίλες, μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες, κάμπινγκ στην Πλαταριά, στο Σοφά (6,5 χλμ.).

Tips

-Μονοπάτι των Ερωτευμένων: Από την άκρη του λιμανιού, δυτικά, ξεκινάει το σκιερό μονοπάτι των ερωτευμένων, όπου ύστερα από 150 μ. καταλήγει στην παραλία Γαλλικός Μόλος. Μεταξύ άλλων, αποτελεί και ιδανικό σημείο για το ηλιοβασίλεμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *