Το πρόγραμμα Erasmus+ συνεχίζεται και φέτος στο 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

Share Button

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη χρονιά του προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με τίτλο «AmbassadorsforPeace» και με κύριο θέμα την ειρήνη σε όλους τους τομείς της ζωής μας (ιστορία, περιβάλλον, σχολείο, κοινωνία, ψυχολογία, τεχνολογίες, καθημερινότητα, τέχνες…).

Μέχρι στιγμής πραγματοποιήσαμε ταξίδια στην Codlea της Ρουμανίας (μόνο εκπαιδευτικοί), στο Vinkovci της Κροατίας, στο Larsmo της Φινλανδίας, στα οποία συμμετείχαν 10 μαθητές και 6 εκπαιδευτικοί, ενώ αναμένονται ακόμα 2 κινητικότητες για το 2018-19, κατά τις οποίες θα ταξιδέψουν άλλοι 10 περίπου μαθητές του σχολείου μας στην Κατάνια της Σικελίας και στο Crolles της Γαλλίας.

Οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν τη σύμπραξη, δηλ. Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Κροατία και  Φινλανδία, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πόλη μας στα τέλη Μαΐου 2019, οπότε και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.Οι μαθητές μας, είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε οικογένειες παιδιών των σχολείων υποδοχής και η εμπειρία τους ήταν πραγματικά αξέχαστη, καθώς έτυχαν άριστης φιλοξενίας.

Στην Κροατία, επισκεφτήκαμε τη μαρτυρική πόλη του Vukovar, όπου είδαμε κτίρια κατεστραμμένα από τον πρόσφατο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, νοσοκομεία, μνημεία και μουσεία που δείχνουν τη φρίκη του πολέμου μέσα από ιστορίες, διηγήσεις και προσωπικά αντικείμενα όσων τη βίωσαν. Το Vinkovci αποτελεί την παλαιότερη ευρωπαϊκή κατοικημένη πόλη, αφού μάθαμε πως κατοικείται συνεχώς από τη νεολιθική εποχή, κάτι που είχαμε την ευκαιρία να δούμε και στο πανέμορφο μουσείο της πόλης. Μεγάλοι δρόμοι, πολύ πράσινο, ο ποταμός Μποσούτ που διασχίζει την πόλη, τεράστια πλατεία με όμορφα κτίρια, εκκλησίες ρωμανικού ρυθμού και πολύ κοντά ο ποταμός Δούναβης, κατά μήκος του οποίου περπατήσαμε και βγάλαμε τις αναμνηστικές μας φωτογραφίες…Τέλος, η βόλτα στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας! Μια πολύ όμορφη περιήγηση με ξενάγηση, μας οδήγησε σε ένα Ζάγκρεμπ που ο μοναδικός συνδυασμός μεσαιωνικών πύργων, ανακτόρων του 19ου αιώνα, υπαίθριων αγορών και αρχαίων καθεδρικών ναών το καθιστά μια πανέμορφη πρωτεύουσα που δεν έχει να ζηλέψει πολλά από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις!

Η επίσκεψή μας στο Κοινοβούλιο της Κροατίας μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε με πολιτικούς και να παρακολουθήσουμε μία από τιςσυνεδριάσεις τους. Παρεμπιπτόντως, η Βουλή των Κροατών αποτελείται από τον σχεδόν μισό αριθμό βουλευτών σε σχέση με την Ελλάδα…

Το ταξίδι μας στην Φινλανδία, υπήρξε επίσης εντυπωσιακό. Ο καιρός ήταν με το μέρος μας και έτσι απολαύσαμε όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες που ετοίμασαν για εμάς οι πολύ «ήσυχοι» και φιλικοί Φιλανδοί! Ένα πανέμορφο σχολείο μέσα στη φύση με τα ψηλά πεύκα, έλατα και σημύδες, τους άνετους δρόμους και ποδηλατοδρόμους και την μέρα που δεν τελείωνε ποτέ, αφού τον Μάιο μήνα που ταξιδέψαμε δε νύχτωνε σχεδόν καθόλου! Θεωρείται η χώρα με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο όπως καταλάβαμε από όσα είδαμε, στηρίζεται σε δυο βασικές έννοιες: την απλότητα και την εμπιστοσύνη.

Απολαύσαμε βουτιές σε μία από τις εκατοντάδες λίμνες της περιοχής και σε συνδυασμό με την παραδοσιακή σάουνα, μπορέσαμε να καταλάβουμε ποιο είναι το μυστικό της χαλάρωσης και ηρεμίας για τους φίλους μας! Το Larsmo των 5.000 κατοίκων, αυξάνει συνεχώς τον πληθυσμό του, χάρη στην ύπαρξη εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου και κατασκευής χαρτιού και δύο τεράστιων επιχειρήσεων κατασκευής πολυτελών σκαφών! Η επίσκεψή μας  σε μία από αυτές, μας άφησε άναυδους, αφού είδαμε από κοντά πώς είναι τα σκάφη και τα γιοτ, όταν βρίσκονται στα σκαριά και με ποιον τρόπο κατασκευάζονται. Παρόλα αυτά ο υπεύθυνοςευγενικά αρνήθηκε να μας αποκαλύψει ποιοι διάσημοι Έλληνες έχουν παραγγείλει θαλαμηγό από την εταιρεία του!

Τέλος, μια σύντομη βόλτα στο Ελσίνκι, μας άφησε ενθουσιασμένους, μετά τις επισκέψεις μας στον επιβλητικό Λουθηρανικό καθεδρικό ναό του, τον εντυπωσιακό ορθόδοξο ναό Ουσπένσκι, ενώ απολαύσαμε μια όμορφη βόλτα στα πάρκα, τις πλατείες και την αποβάθρα του λιμανιού με τις όμορφες υπαίθριες αγορές του και θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική που αποτελεί μια από τις  μεγαλύτερες ιδιομορφίες της πρωτεύουσας αυτής, ένα μείγμα από μοντέρνο, νεοκλασικό, artnouveau, βυζαντινό, ρωσικό και παραδοσιακό στυλ! Και φυσικά δεν μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς να αγοράσουμε προϊόντα ταράνδου!

Πάντως, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι και στις δύο χώρες, επισκεφτήκαμε πανέμορφα σχολεία, πολύ καλά οργανωμένα, εξοπλισμένα και πολύ καθαρά, ενώ μας εντυπωσίασε η άψογη συμπεριφορά των οδηγών απέναντι στους πεζούς, καθώς στις διαβάσεις σταματάνε όλα τα οχήματα, πολύ πριν πατήσεις το πόδι σου στον δρόμο για να τον διασχίσεις!

Κάναμε φιλίες που θα διαρκέσουν –ελπίζουμε- για πολύ καιρό, γνωρίσαμε καινούριες κουλτούρες, εξασκήσαμε τις ξένες γλώσσες μας και ζήσαμε μόνοι μας χωρίς τις οικογένειές μας για μία βδομάδα!

Η εμπειρία μας είναι αξέχαστη.Όχι μόνο λόγω των ταξιδιών, αλλά και όλης της πορείας του προγράμματος μέχρι του παρόντος. Εργασίες, πρότζεκτ, δράσεις, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί, εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες εντός και εκτός ωραρίου, αλλαγές στο σχολείο μας που προσδίδουν έναν ενθουσιασμό και κίνητρο για κάτι διαφορετικό από το μάθημα της τάξης!

Ευχαριστούμε όλους όσοι μας εμπιστεύονται και βοηθούν σε αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια εκπαιδευτικών και μαθητών, την οποία και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε με προθυμία και πολλή όρεξη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *