Φλαμίνγκο στο Δέλτα Καλαμά!-Βρέθηκε δακτυλιωμένο

Share Button
Περισσότερα από 230 φοινικόπτερα (Phoenicopterus ruber) απαθανάτισε μέσω τηλεσκοπίου το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης κατά τη διάρκεια επόπτευσης των προστατευόμενων περιοχών του Δέλτα Καλαμά. Μεταξύ των ενήλικων ροζ φλαμίνγκο υπήρχαν και νεαρότερα σκούρα γκριζοκάστανα με λευκό ουροπύγιο και σχεδόν μαύρα πόδια.
Το φοινικόπτερο αναπαράγεται σε αποικίες, σε ρηχούς παράκτιους υγρότοπους, αλμυρές λίμνες και αλυκές. Είναι πολύ ευαίσθητο στην ενόχληση και παρότι είδος επιδημητικό απαντά κατά χιλιάδες σε πολλούς υγροτόπους του ελλαδικού χώρου.

 

Ο χρωματισμός των φλαμίνγκο εξαρτάται από τη διατροφή τους. Γεννιούνται καφετιά και αποκτούν σταδιακά το ροζ χρώμα από το 2ο έτος. Ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χρωστικές όπως τα  β-καροτενοειδή (π.χ. στα καρκινοειδή και στις άλγες) μπορούμε να συναντήσουμε χρωματικές διαβαθμίσεις (έντονο ροζ, απαλό ροζ αλλά και πορτοκαλί). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα φλαμίνγκο μαζί με τα περιστέρια είναι τα μοναδικά είδη πουλιών που παράγουν ένα θρεπτικό υγρό “γάλα” από το φάρυγγα για να θρέψουν τα μικρά τους.

Τα φοινικόπτερα προστατεύονται από τη Σύμβαση CITES (Παρ.ΙΙ) (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) η οποία ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση. Τα κράτη-μέρη της Σύμβασης, έχουν συμφωνήσει στην τήρηση και εφαρμογή ενιαίων αρχών,  κανόνων και συγκεκριμένων διαδικασιών διακίνησης και εμπορίας των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας, προκειμένου να προστατευθούν σε παγκόσμιο επίπεδο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης, τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας αφανισμού τους (Παραρτήματα Ι και ΙΙ). Περισσότερα για τη Σύμβαση CITES θα βρείτε στον σύνδεσμο https://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=534&language=el-GR.

Ανάμεσα στα φλαμίνγκο που παρατηρήθηκαν εντοπίστηκε και ένα με λευκό μεταλλικό δακτυλίδι στο αριστερό πόδι, το οποίο βάσει κλείδας αναγνώρισης προέρχεται από την Ισπανία και συγκεκριμένα την Ανδαλουσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *