Χωρίς πρωτόκολλα 200.000 δηλώσεις, στους αγρότες ο λογαριασμός του ΟΣΔΕ

Share Button

agrotisΚάτι στράβωσε τελικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και περισσότερες από 200.000 αιτήσεις έμειναν χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι εκπρόθεσμες και από σήμερα (Πέμπτη 16 Ιουνίου) τρέχει ποινή για τους δικαιούχους ενισχύσεων.

Σύμφωνα με ενδελεχές ρεπορτάζ του AgroNews, η τελευταία νύχτα υποβολής των δηλώσεων δεν φέρνει καλά νέα για τους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμη φορά τις τραγικές αδυναμίες του μηχανογραφικού συστήματος και τη χρονοτριβή των αρμοδίων υπηρεσιών και κυρίως του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έτσι, ενώ όλη την ημέρα, οι εμπλεκόμενοι διαβεβαίωναν, ατύπως βέβαια, ότι με κάποιο τρόπο ο «ανοιχτές δηλώσεις» θα πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου για συμπληρωθούν χωρίς ποινή στη συνέχεια, αργά το βράδυ κάτι στράβωσε και οι δηλώσεις έμειναν χωρίς πρωτόκολλο. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 200.000 δικαιούχοι ενισχύσεων αγρότες θα υποχρεωθούν από σήμερα σε ποινή καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Ποια θα είναι αυτή η ποινή, ούτε αυτό είναι ξεκάθαρο. Κανονικά είναι 3% για κάθε μέρα καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης. Χθες (Τετάρτη) ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε (κάπως αόριστα) ότι η ποινή θα είναι 1% την ημέρα. Στο μιλητό, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους διαβεβαιώνουν πως θα είναι 1% ανεξαρτήτως ημερών καθυστέρησης. Ο λογαριασμός θα δείξει.

Στην ίδια πάντως ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονταν την Τετάρτη ότι πρόσθετο περιθώριο 15 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου, παρέχεται μόνο για τις αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων έτους 2016, θέμα για το οποίο εκδόθηκε και σχετική απόφαση.

Βρείτε εδώ τη σχετική Τροποποιητική απόφαση με την παράταση για τις μεταβιβάσεις ως 30 Ιουνίου.pdf

Να αναφέρουμε για μια ακόμη φορά ότι τα προβλήματα με το ΟΣΔΕ ξεκινούν από το σαθρό μηχανογραφικό υπόβαθρο το οποίο εδώ και χρόνια υποστηρίζει το διεφθαρμένο σύστημα του μόνιμου παρόχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο κατ’ ουσία δεν άφηνε περιθώρια για έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων πριν από τις 5 Μαΐου. Όμως ο χρόνος από την ημέρα που άνοιξαν οι Ηλεκτρονικές Πύλες της ταλαιπωρίας δεν αρκούσε σε καμιά περίπτωση για τη συμπλήρωση των δηλώσεων και γι’ αυτό το θέμα δεν έχουν καμιά ευθύνη οι παραγωγοί που υποχρεώνονται σε βαριές ποινές και ενδεχομένως σε απώλεια δικαιωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *