Απευθείας χρηματοδότηση δήμων από το ΠΔΕ -Παρακάμπτονται οι περιφέρειες

Share Button

Την απευθείας χρηματοδότηση των δήμων από το εθνικό ΠΔE, χωρίς, δηλαδή, την μεσολάβηση των περιφερειών, θα προβλέπει, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα έρθει τους πρώτους μήνες του 2018, με στόχο την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του εθνικού ΠΔΕ.

Όπως ανάφερε σε συνάντησή του με δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, το υφιστάμενο πλαίσιο υπάρχει από το 1955 (!) και αδυνατεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες.

Εκτός από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, οι βασικές προβλέψεις της μεγάλης μεταρρύθμισης περιλαμβάνουν:

-Τη δυνατότητα πολυετούς προγραμματισμού που θα επιτρέψει να γίνεται ένας πιο σοβαρός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Να σταματήσει η οπισθοβαρής εκτέλεση στο τέλος κάθε χρονιάς.

-Τη δημιουργία συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του εθνικού ΠΔΕ στα πρότυπα του ΕΣΠΑ. Να πάψουν αυτές οι τόσο σημαντικές χρηματοδοτήσεις να αποτελούν «μαύρο κουτί» και να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στην αξιοποίησή τους σε έργα και παρεμβάσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

-Την επικαιροποίηση και διεύρυνση του ορισμού της «δημόσιας επένδυσης» ώστε να περιλαμβάνει, πέρα από τις υποδομές, και τις δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη στοχευμένη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *