Β. Γιόγιακας για το επενδυτικό νομοσχέδιο: “Διευκολύνουμε το επιχειρείν, με ενδιαφέρον για την προστασία των εργαζόμενων”

Share Button

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Και αυτό το νομοσχέδιο είναι, πρώτα απ’ όλα, χαρακτηριστικό της ταχύτητας με την οποία η Κυβέρνηση κάνει πράξη τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.

Είναι συνεπές με το σχέδιό μας για περισσότερες και καλύτερες δουλειές, για καλύτερα εισοδήματα, που θα έρθουν κυρίως μέσα από την τόνωση των επενδύσεων και τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Από τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού κλίματος, που είναι απαραίτητο ώστε να έχουμε ανάπτυξη με ρυθμούς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μετά το 2020.

Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να αντιμετωπιστούν γνωστά προβλήματα με τρόπο ευέλικτο, πρακτικό και, σε αρκετές περιπτώσεις, καινοτόμο για τα ελληνικά πράγματα.

Αυτό επιχειρείται, για παράδειγμα, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων έκδοσης αδειών για μεγάλα επενδυτικά σχέδια στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εφόσον οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες.

Αυτό επιχειρείται με την πρόβλεψη πειθαρχικών ποινών εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν τηρούν τις προθεσμίες αυτές.

Γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι σε πολλές κρίσιμες υπηρεσίες υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Όπως και το ότι για τις εγκρίσεις που τελικά θα δίνονται από τον Υπουργό ίσως απαιτείται ενίσχυση των αρμόδιων κεντρικών υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό.

Γι’ αυτό αναμένουμε να δούμε πώς οι διατάξεις αυτές θα δουλέψουν στην πράξη.

Μια άλλη καινοτομία είναι ο παράλληλος μηχανισμός για τον έλεγχο επενδυτικών σχεδίων και την έγκριση της παραγωγικής λειτουργίας των επενδύσεων.

Η ανάθεση των εργασιών αυτών και σε ιδιώτες αναμένεται να αποσυμφορήσει το σύστημα.

Καθότι όμως η συγκρότηση υπηρεσιακών οργάνων ελέγχου παραμένει σημαντική, πιστεύω κύριε Υπουργέ ότι θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το πώς θα βελτιώσουμε το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών.

Και ως προς το ποιους περιλαμβάνει, και ως προς τον ταχύτερο προγραμματισμό των επιτόπιων ελέγχων.

Καινοτομία είναι επίσης ο ψηφιακός χάρτης, με τον οποίο δίνεται άμεσα η πλήρης εικόνα ενός ακινήτου ώστε ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει τις δυνατότητες και του περιορισμούς στη χρήση και την αξιοποίησή του.

Όπως καινοτομία για τα ελληνικά πράγματα είναι οι διευκολύνσεις και τα κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν σε επιχειρηματικά πάρκα.

Μειώνονται τα κόστη εγκατάστασης και λειτουργίας, μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, μειώνονται τα διοικητικά βάρη.

Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που φέρνουμε στο αναπτυξιακό σκέλος του νομοσχεδίου:

διευκολύνουμε το επιχειρείν, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στη προστασία του περιβάλλοντος.

Αλλά και έχοντας το ενδιαφέρον μας στραμμένο στην προστασία των εργαζόμενων.

Στις θέσεις εργασίας που πρέπει να διατηρηθούν σε δύσκολους καιρούς.

Γι’ αυτό δίνουμε τη δυνατότητα εργαζόμενοι και εργοδότες – μόνο αν το επιθυμούν και οι δύο – να αποφασίζουν την εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις με σημαντικά, πραγματικά και συγκεκριμένα οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα.

Δίνουμε μάλιστα το λόγο στους ίδιους τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης να αποφασίσουν, ακόμα και κατά τόπο, αν θα εξαιρεθούν από την κλαδική εφ’ όσον δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο κλάδου.

Διασφαλίζουμε τη δυνατότητα του Υπουργού Εργασίας να επεκτείνει μια κλαδική σύμβαση στο σύνολο του κλάδου με στοιχεία που θα δίνονται από το Μητρώο Εργοδοτικών Οργανώσεων, που είναι άλλη μια σημαντική καινοτομία.

Κάνουμε ένα πρώτο βήμα για να μπει τέλος σε καταχρηστικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζόμενων:

με αύξηση του ωριαίου κόστους υπερεργασίας,

με σοβαρότερες επιπτώσεις για την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία,

με βελτιωμένα οικονομικά κίνητρα για την πρόσληψη αδήλωτων εργαζόμενων,

με επιβράβευση των καλών εργοδοτών που θα μπαίνουν σε ειδικό μητρώο για να έχουν πρόσθετα κίνητρα και απαλλαγές.

Δείχνουμε, δηλαδή, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ότι επιχειρηματική ελευθερία δε σημαίνει επιχειρηματική ασυδοσία!

Δεν είναι ένα παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα, όπου αυτό που κερδίζει ο εργοδότης είναι αυτό που χάνει ο εργαζόμενος.

Το είπα και με άλλα λόγια στο ξεκίνημα: θέλουμε να δημιουργήσουμε πλούτο που θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα σε όλους!

Βλέπω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με ικανοποίηση τον Υπουργό Εργασίας, τον κ. Βρούτση, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να δοθεί τέλος στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων και στην ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Πάνω από 600 χιλιάδες συνταξιοδοτικές υποθέσεις και άλλες 400 χιλιάδες ασφαλιστικές εκκρεμούσαν στο τέλος του φετινού Αυγούστου, σύμφωνα με απάντηση σε ερώτηση που καταθέσαμε πρόσφατα.

Συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο!

Ευχόμαστε και προσδοκούμε ότι το πολύ σε μια διετία να είναι στο μηδέν! 

Μαζί με τις οργανωτικές αλλαγές που δρομολογούνται, μαζί με την αποκέντρωση στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων που προβλέπετε σε αυτό το νομοσχέδιο, επείγει, κύριε Υπουργέ, η ενίσχυση των περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με προσωπικό.

Μια από αυτές είναι και αυτή στα Γιάννενα που εξακολουθεί να έχει σοβαρές ελλείψεις σε σημαντικές εργασίες όπως η έκδοση διαδοχικών συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία η Κυβέρνηση δείχνει ότι και θέλει και μπορεί να αναμετρηθεί με τα μεγάλα θέματα που ζητούν λύσεις.

 

Και ότι είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όχι μόνο αυτών που την εμπιστεύθηκαν, αλλά όλων των Ελλήνων!

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *