Γ. Σούρλας: Ο Έντι Ράμα αθετεί τις συμφωνίες για τους άταφους πεσόντες του 1940-41

Share Button

ramaΕύλογα ερωτήματα και αγανάκτηση προκαλούν, όπως αναφέρει ο κ. Γ. Σούρλας, οι θέσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, «όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κ. Παπαχελά υποστηρίζει ότι το θέμα των άταφων πεσόντων κατά το Έπος 1940 -41 στη Βόρειο Ήπειρο, έπρεπε να είχαμε αρχίσει να το συζητάμε και να το εντάξουμε στο γενικότερο πλαίσιο διευθέτησης όλων των θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες». Ο κ. Σούρλας αναφέρει χαρακτηριστικά τρία σημεία, τα οποία έχουν να κάνουν με την συμφωνία των δύο πλευρών.

Αναλυτικά:

• Τον Φεβρουάριο του 2009 υπεγράφη η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την κατασκευή Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στις Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα και  για την αναζήτηση και τον ενταφιασμό των πεσόντων.

• Το 2010 κυρώθηκε η Συμφωνία αυτή και από το αλβανικό Κοινοβούλιο.

• Το 2012 συνεδρίασε η Μικτή Διακρατική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και πριν από ένα μήνα-με καθυστέρηση βέβαια πέντε ετών – συνήλθε στην Αθήνα η Μικτή Επιτροπή και αποφάσισε τις επόμενες ενέργειες με χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2017.

O κ. Σούρλας συνεχίζοντας αναφέρει πως «τι περισσότερο θα είχαμε να συζητήσουμε, πλην της υποχρέωσης της αλβανικής πλευράς να φανεί συνεπής στα συμφωνηθέντα και μάλιστα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο;» και κλείνει λέγοντας πως «είναι αδιανόητο, να έχουν παρέλθει 75 χρόνια και να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σχεδόν στο σύνολό τους οι 7976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου».

www.kathimerini.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *