Διαχειριστικοί χάρτες βόσκησης- προστασία Φέτας στη συνάντηση ΕΝΠΕ- ΥΠΑΑΤ-Δηλώσεις Αλεξ.Καχριμάνη

Share Button

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης, ήταν το βασικό θέμα συνάντησης που είχε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περασμένη Τρίτη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της ΕΝ.Π.Ε. οι κ.κ. Κ. Αγοραστός και Αλ. Καχριμάνης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Αντώνογλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνη επισήμανε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης, πριν την καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 31/12/2019 και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες για αυτή την παρέμβαση.

«Το 2019 που έχει δεσμευθεί η πατρίδα μας είναι κοντά και πρέπει επιτέλους να γίνουν αυτοί οι διαχειριστικοί χάρτες βόσκησης για να μην υπάρχουν πρόστιμα από πλευράς της Ε.Ε. για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Έγινε μια μεγάλη συζήτηση, κατά την οποία ζητήσαμε να μας δώσουν το υπόβαθρο που έχει το Δημόσιο για όλη την Ελλάδα, ώστε πάνω σε αυτό να «κουμπώσουν» όσα θα προχωρήσουμε εμείς ανά Καλλικρατικό Δήμο με συντεταγμένες και τα οριζόμενα από το νόμο. Θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το έργο», τόνισε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας και τα εξής:

«Η εκτίμηση είναι πως για όλη την Ελλάδα απαιτούνται 6 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση των χαρτών. Εμείς ήδη στον αντίστοιχο κωδικό έχουμε 500.000 ευρώ, ποσό που βοηθάει για να ξεκινήσουμε τους χάρτες. Κατόπιν αυτού θα μας δοθούν οι προδιαγραφές από το Υπουργείο ώστε στο άμεσο μέλλον να έχουμε τελειώσει. Είναι σπουδαίο να ξέρουμε ακριβώς που είναι ο κάθε κτηνοτρόφος, όπως το θέλει η Ευρωπαϊκή Αρχή που κάνει τους αντίστοιχους ελέγχους».

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η προστασία της «Φέτας» για την οποία ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατέθεσε το πλαίσιο προτάσεων της ΕΝΠΕ για την προστασία του εθνικού μας προϊόντος και των παραγωγών από τις αθρόες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος.

«Κατέθεσα τα συμπεράσματα που βγήκαν από την τελευταία σύσκεψη για το που πρέπει να παρέμβει νομοθετικά το κράτος για να εξασφαλίσει το θέμα της ονομασίας της φέτας, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα από την εισαγωγή γάλακτος τουλάχιστον στα όρια της Ε.Ε.»., ανέφερε μεταξύ άλλων.

Συνδρομή της Περιφέρειας σε ΕΚΑΒ- ΤΟΜΥ

Ο Περιφερειάρχης επίσης στη συνδρομή της Περιφέρειας προς το ΕΚΑΒ και την πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στα Ιωάννινα.

«Στην κοινωνία μας πρέπει να είμαστε αρωγοί. Σας θυμίζω ότι πέρυσι με το που επισκευάσαμε τα αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ, καλύφθηκαν οι ανάγκες σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου. Είναι πολλά τα θέματα – που αν και ο νομοθέτης δεν μας τα έχει δώσει ή αν μας τα έδωσε αρχικά, τα αφαίρεσε στην συνέχεια- θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε τον Ηπειρωτικό λαό για την αλλαγή της σελίδας και να βρεθούμε σε άλλη αναπτυξιακή πορεία».

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο της αύξησης των ανταποδοτικών τελών από την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) ο Περιφερειάρχης, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Περιφέρεια στα θέματα των απορριμμάτων ήρθε αρωγός (στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση) και με προγραμματικές συμβάσεις, σε ένα κλίμα συναίνεσης, κατασκευάζουμε το εργοστάσιο και εντός του 2018 θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την ανακύκλωση και να έχουμε μια τεράστια διαφορά από άλλες περιοχές. Όπου χρειάστηκε βοηθήσαμε να κλείσουν οι ΧΑΔΑ και να έχουμε μια άλλη προοπτική σε αυτόν τον τομέα από όλη την Ελλάδα. Αυτό ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας. Αν προστρέξει κάποιος στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» θα δει ότι όλες αυτές οι ανησυχίες είναι απαντημένες. Αυτή τη στιγμή έχει «ταβάνι» το εργοστάσιο στους 39 ευρώ/τόνο. Αν συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όπως μέχρι σήμερα, δεν έχουν καμία σχέση αυτά που στην πραγματικότητα θα συμβούν με όσα ειπώθηκαν. Για αυτό καλά θα είναι, προτού να βάζουμε τέτοια θέματα, να τα συζητάμε και να ξέρουμε ακριβώς για τι συζητάμε. Τα πράγματα δεν λύνονται δια μαγείας. Λύνονται με πολύ δουλειά. Αλλά το κόστος που αναφέρθηκε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κόστος πάντα υπάρχει όταν προσθέτεις μια καινούρια δουλειά. Αλλά όχι τέτοια κόστη που άρχισαν να παρουσιάζονται».

Απάντηση για «Συμμαχία Ηπειρωτών»

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της «Συμμαχίας Πολιτών» ο Περιφερειάρχης δήλωσε -μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια που προχωράμε τα πράγματα και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, στηρίζουμε όλους τους φορείς της Ηπείρου χωρίς να σκαφτόμαστε αν είναι έξω από τις αρμοδιότητες μας, είτε αυτά είναι νοσοκομεία, Δήμοι, είτε άλλοι φορείς. Όλα αυτά περνούν μέσα από την Οικονομική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και σύμβουλοι της μειοψηφίας για να ενημερώνονται οι πάντες. Υπάρχει η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης όπου συζητάνε θέματα, που θα περνούσαν πιθανόν- αν δεν υπήρχε- στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι θέματα έχουν τεθεί μέχρι σήμερα από πλευράς μειοψηφίας – και πολλά χωρίς να είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας – τα έχει εξετάσει. Δεν υπάρχει κανένα θέμα που να έχουμε αφήσει την άκρη. Δεν κατανοώ γιατί θέλουμε να λέμε ότι κάνουμε αντιπολίτευση με αυτόν τον τρόπο. Αν έχουμε μια πρόταση την οποία η περιφερειακή αρχή δεν την είδε, ας μας την αναφέρουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *