Δράσεις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Share Button

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 2019 που έχει ως στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος, διοργανώνει στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες και σε ενήλικο κοινό.

«Στο θέατρο των Γιτάνων» 

Πέμπτη 9 Μαΐου – Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Α΄θμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει εκπαιδευτική περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας πόλης των Γιτάνων (τομέας ιδιωτικών οικιών, αγορά, ναοί, πρυτανείο-αρχείο), όπως και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον χώρο του θεάτρου, το οποίο, πέραν της διδασκαλίας αρχαίου δράματος, είχε λειτουργήσει κατά την αρχαιότητα και ως χώρος πολιτικών συναθροίσεων των Θεσπρωτών και των Ηπειρωτών. Η θέση της αρχαίας πόλης σε μία θέση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (αρχαίου Θυάμιδος), αποτελεί επιπλέον αφορμή για την επισήμανση της αμφίδρομης σχέσης φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας των αρχαίων μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος (υπεύθυνος δράσης: Στ. Βασιλειάδης, αρχαιολόγος).

«Γνωρίζετε τα Γίτανα;»

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Με σύνθημα «γνωρίζετε τα Γίτανα;», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλιατών, προσκαλεί τους κατοίκους του Δήμου Φιλιατών να περιηγηθούν στην αρχαία πόλη των Γιτάνων, τον μεγαλύτερο σε έκταση και σημαντικότερο από άποψη πολεοδομικής οργάνωσης αρχαίο οικισμό της Θεσπρωτίας, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την  ομώνυμη έδρα του Δήμου. Η δράση στοχεύει να αναδείξει τη διαχρονική σημασία της ευρύτερης περιοχής των Φιλιατών, καθώς τόσο η σύγχρονη ομώνυμη έδρα του Δήμου όσο και η αρχαία πόλη των Γιτάνων αποτέλεσαν σημαντικά πολιτικά, διοικητικά και οικονομικά κέντρα της Θεσπρωτίας.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθητές και το ενήλικο κοινό θα «ξεναγηθούν» στο έργο συντήρησης και αποκατάστασης του θεάτρου Γιτάνων, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ήπειρος 2014 – 2020.

Γενικός συντονισμός: Γ. Πλιάκου, Προϊσταμένη Τμ. Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων ΕΦΑ Θεσπρωτίας, Στ. Βασιλειάδης, αρχαιολόγος ΕΦΑ Θεσπρωτίας.

O Προϊστάμενος της Εφορείας

 

Ιωάννης Χουλιαράς

Aρχαιολόγος

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *