Επιστρέφει δριμύτερο το ελληνικό ελαιόλαδο, ανακάμπτει φέτος η παραγωγή-Μικρή αύξηση στη Θεσπρωτία

Share Button

Θετικά είναι τα µηνύµατα σχεδόν από όλη την Ελλάδα για τη φετινή ελαιοκοµική περίοδο, η οποία αναµένεται µε µεγαλύτερη και ακόµα πιο ποιοτική παραγωγή σε σχέση µε την προηγούµενη.

Όπως αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», με σύµµαχο τις καλές καιρικές συνθήκες, στις περισσότερες ελαιοκοµικές περιοχές, τόσο η ανθοφορία όσο και η καρπόδεση των δέντρων εξελίχθηκαν οµαλά, ενώ έχει αποτραπεί µέχρι στιγµής η επέλαση του δάκου. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει συγκρατηµένη αισιοδοξία, καθώς η εξέλιξη της παραγωγής θα κριθεί σε µεγάλο βαθµό τους µήνες Σεπτέµβριο και Οκτώβριο. Ειδικά όσον αφορά το πρόγραµµα δακοκτονίας, δεν είναι λίγες οι αρµόδιες διευθύνσεις που αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα, από έλλειψη φαρµάκων µέχρι και καθυστερήσεις στις αναλήψεις έργων.

Σύµφωνα µε το οδοιπορικό της «ΥΧ», µε βάση τα µέχρι σήµερα δεδοµένα, και µε εκτιµήσεις που δίδονται µε κάθε επιφύλαξη, στη συντριπτική πλειοψηφία των ελαιοκοµικών µας περιοχών αναµένεται αύξηση της παραγωγής (µικρή και µεγάλη), σε κάποιες δεν θα υπάρξει καµία µεταβολή, ενώ µεγάλη µείωση αναµένεται στον Έβρο.

Ήπειρος

Η παρατεταµένη ξηρασία µε τις πολύ υψηλές θερµοκρασίες, ιδιαίτερα ασυνήθιστες για την Ήπειρο, κράτησαν µακριά τους δακοπληθυσµούς, αλλά τα ελαιόδεντρα σε κάποιες περιπτώσεις εµφάνισαν σηµάδια από την ανοµβρία, όπως για παράδειγµα στην περιοχή της Άρτας, όπου ο κύριος όγκος της παραγωγής προέρχεται από ξηρικούς ελαιώνες. Όπως εξηγεί από τη ΔΑΟΚ ΠΕ Άρτας ο Γρηγόρης Οικονόµου, το πρόβληµα αφορά τη λειψυδρία. Η περσινή περίοδος έκλεισε µε 542 τόνους λάδι. Φέτος, η παραγωγή εκτιµάται στους 570 τόνους.

«Μέτρια» χαρακτηρίζει την χρονιά για τον Νοµό Πρεβέζης ο Αλέξιος Τσαπάρας, από την αρµόδια ΔΑΟΚ, λόγω των καιρικών συνθηκών (ανοµβρία, υψηλές θερµοκρασίες). Οι µέχρι τώρα εκτιµήσεις κάνουν λόγο για 3.200 τόνους λάδι, όταν πέρσι ήταν περίπου 3.000.

Στη Θεσπρωτία, προηγήθηκε καλή ανθοφορία και καρπόδεση, αλλά υπάρχει έντονος προβληµατισµός εξαιτίας της παρατεταµένης ξηρασίας. Είναι και ο λόγος, όπως εξηγεί ο υπεύθυνος δακοκτονίας της ΔΑΟΚ, Θεοχάρης Μητσάκης, που η φετινή παραγωγή, αν και θα είναι µεγαλύτερη από πέρσι, δεν θα είναι και η καλύτερη. Πέρσι, η χρονιά έκλεισε µε 400 τόνους λάδι. Φέτος, αναµένεται µικρή αύξηση, της τάξεως του 10% – 20%.

ΠΗΓΗ: ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *