Η ομιλία του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» Θωμά Δημητρίου στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής

Share Button

Ξεκινώντας την ομιλία μου θα ήθελα να συγχαρώ για την εκλογή τους τον Δήμαρχο, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους και τους Συμβούλους  Κοινοτήτων του Δήμου Ηγουμενίτσας και να τους ευχηθώ να παίρνουν καλές αποφάσεις και να παράγουν έργο για το καλό του Δήμου και των δημοτών μας.

Κυρίες και κύριοι,  -στις εκλογές της 26ης Μαΐου οι δημότες, με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που όριζε ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», επέλεξαν τους εκπροσώπους τους στο Δήμο και στις κοινότητες για να τους διοικήσουν. Ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό τη βάση πάνω στην οποία θα διαμορφώνονταν οι συνεργασίες που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες στη σύγχρονη εποχή για να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα και μεγάλα προβλήματά τους.

Αυτό όμως πριν ακόμα  δοκιμαστεί στην πράξη, η Κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει δυσλειτουργία στους Δήμους και στις Κοινότητες,  έσπευσε να το ακυρώσει και με τις διατάξεις του ν. 4623/19 παρακάμπτει τελείως τις πλειοψηφίες στις επιτροπές και τα δημοτικά συμβούλια και επιβάλει την θέληση των ομάδων του κάθε δημάρχου κι’ ας μην έχουν  την πλειοψηφία ενίοτε.

Οι πρόεδροι σε αρκετές κοινότητες που δεν εκλέχτηκαν απ’ ευθείας την πρώτη Κυριακή ,θα εκλέγονταν με την συναίνεσή του δια των συμβούλων, στην πρώτη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου. Αντί της προβλεπόμενης διαδικασίας ήδη ορίστηκε πρόεδρος ο πρώτος σε ψήφους σύμβουλος του πλειοψηφούντος συνδυασμού, καταργώντας τη διαδικασία και ακυρώνοντας την εκφρασμένη βούληση των δημοτών.

Συνδημότες και συνδημότισσες,

-Η Πόλη και ο Δήμος της Ηγουμενίτσας βρέχεται από τη θάλασσα. Εμείς η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» θέλουμε και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό, τα όρια και η ευθύνη του Δήμου μας να φθάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Να μπει τέλος στη δυαρχία στην πόλη και στο Δήμο μας.

Να περιοριστούν οι αρμοδιότητες του Ο.Λ.ΗΓ. στο χώρο του λιμανιού.

Διεκδικούμε και θα αγωνιστούμε για την ολοκλήρωση της απόδοσης  της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος στο Δήμο μας.

Η παραχώρηση της Χερσαίας Ζώνης, είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την ανάπτυξη του Δήμου μας.

-Ως προς το ΤΕ.Ι. της πόλης μας  έχουμε καθήκον όλοι μας να το στηρίξουμε και να το περιφρουρήσουμε μέχρι να κλείσει τον κύκλο του το υπάρχον τμήμα  και να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου πανεπιστημιακού τμήματος τη χρονική στιγμή που προβλέπεται από την ιδρυτική του πράξη.                                                                                                                     —  –Δηλώνουμε και από αυτό το βήμα ότι, πιστεύουμε στο θεσμό της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και θα εργαστούμε για την εφαρμογή του νέου αυτού θεσμού.

-Θέλουμε επίσης και θα διεκδικήσουμε, να χορηγούνται καθημερινά γεύματα σε όλους τους μαθητές των σχολείων του Δήμου μας.

Συνδημότες και συνδημότισσες,

-Στο Δήμο μας και συγκεκριμένα στην πόλη μας  λειτουργεί ήδη ένα κόσμημα, το Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που και κατά γενική ομολογία έχει αναβαθμίσει  την παρεχόμενη Πρωτοβάθμια Υγεία στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.

Εμείς θα εργαστούμε ώστε το ΤΕΠ να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα και εργαστήρια, να  προσληφθούν οι ιατροί όλων των  προβλεπόμενων ειδικοτήτων, ώστε να αποκτήσει το ΤΕΠ σταδιακά, χαρακτηριστικά και λειτουργία δημόσιου Νοσοκομείου.

-Ζητούμε να επεκταθούν τα σχέδια πόλης στην Ηγουμενίτσα και τα σχέδια οικισμών  σε όσες κοινότητες εκκρεμούν, ώστε να αρχίσει η ανοικοδόμηση νέων οικισμών, να βρουν εργασία οι άνεργοι οικοδόμοι μας και να διαμορφώσουμε καλύτερες και ανθρωπινότερες συνθήκες διαμονής και διαβίωσης στην πόλη και στις κοινότητές μας.

– Είναι κοινή διαπίστωση ότι το λιμάνι αναπτύσσεται ραγδαία και επεκτείνεται. Έχει ήδη ανατεθεί στην «Εγνατία Οδός» η μελέτη σύνδεσης του λιμανιού με τα Ελληνο Αλβανικά σύνορα στο σταθμό Μαυρομάτι. Θέλουμε η συγκεκριμένη σύνδεση να περιλαμβάνει τον περιφερειακό δρόμο της Ηγουμενίτσας για να ανασάνει επί τέλους η πόλη μας.

Εμείς,  θα επαγρυπνούμε για το σκοπό αυτό.

Με αυτές τις θέσεις σε μερικά μόνο καίρια ζητήματα που απασχολούν το Δήμο μας, καλώ τις άλλες δημοτικές παρατάξεις τη δημοτική περίοδο που ξεκινάει, να βάλουμε στο κέντρο της δράσης μας την αναμόρφωση της πόλης και των κοινοτήτων της  και να τους προσδώσουμε σύγχρονα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Σας ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *