Ιόνια Οδός: Η κατασκευή του δρόμου έφερε στο φως σημαντικό αρχαίο οικισμό

Share Button

ionia odosΣημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως κοντά στην πόλη της Άρτας (περιοχή Κομπότι – Συκούλα Αιτωλοακαρνανίας) κατά τις εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου της Ιονίας Οδού. Η ομάδα εργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας για την ανάδειξη των σημαντικών ευρημάτων αποκάλυψε τα λείψανα ενός αρχαίου, άγνωστου μέχρι στιγμής, πολίσματος.

Η ομάδα αποτελείται από την Προϊσταμένη, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, δρα αρχαιολόγο, τον Τμηματάρχη, Σωτήρη Ραπτόπουλο, δρα αρχαιολόγο, και τους αρχαιολόγους ανασκαφείς Γεωργία Βασιλείου, Ανδρομάχη Μπαλαδήμα και Γιάννη Κωτσοκώστα.

Μετά τον εντοπισμό επιφανειακών αρχαιοτήτων πραγματοποιήθηκε σωστική ανασκαφική έρευνα, που διήρκεσε από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Μάιο του 2015. Σε αυτό το διάστημα αποκαλύφθηκαν διαδοχικά και σε διαφορετικά σημεία, ανάλογα με την πορεία των εργασιών, οκτώ κτήρια κατά μήκος της νότιας πλαγιάς του λόφου του Προφήτη Ηλία.

Συγκεκριμένα σε έκταση μήκους περίπου 150 μ. εντοπίστηκαν και ερευνήθηκαν τέσσερα οικιστικά σύνολα, αποτελούμενα –εκτός από μία περίπτωση– από κτήρια μικρών διαστάσεων χτισμένα από επιχώρια υλικά και σωζόμενα στο ύψος της θεμελίωσης.

Η ύπαρξη μεγάλων αποθηκευτικών πίθων (ενός ακέραιου κατά χώραν και πλήθους θραυσμάτων) και η ταύτιση ενός ληνού για τη γλευκοποίηση οίνου υποδηλώνουν τον αγροτικό και μεταποιητικό χαρακτήρα των εγκαταστάσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως τα κτήρια εντοπίστηκαν σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, κάτι που σημαίνει πως δεν οικοδομήθηκαν ως σύνολο αλλά περισσότερο ως αυτόνομες μονάδες.

www.ypodomes.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *