Καταφθάνουν τα ραβασάκια για 600.000 αγρότες-Θα λάβουν ειδοποίηση στις αρχές Δεκεμβρίου για τις αυξημένες κρατήσεις υπέρ υγείας

Share Button

agrotisΠερισσότεροι από 600.000 αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες εισφορές το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να αποσταλούν οι σχετικές ειδοποιήσεις από τον ΟΓΑ για τις εισφορές του πρώτου εξαμήνου του 2016 οι αυξημένες από 70 έως 94 ευρώ, οι οποίες θα αποπληρωθούν έως το τέλος του χρόνου. Οπως έως τέλος του χρόνου θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα με παλιές εκκρεμότητες.

Η νέα αύξηση είναι 70 ευρώ για όσους ανήκουν στις ασφαλιστικές κατηγορίες 1-5, ενώ φτάνει τα 82 στην 6η κατηγορία και τα 94 στην 7η. Ποσοστιαία η αύξηση κυμαίνεται από 8,5% έως 15% σε σχέση με τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2015. Οι αυξημένες εισφορές οφείλονται στο ποσό που καταβάλλεται υπέρ υγείας.

Για το 2016 οι αυξήσεις είναι της τάξεως του 3,61% του τεκμαρτού εισοδήματος για κάθε ασφαλιστική κατηγορία, ενώ το 2015 ήταν 2,75%. Οι καταβολές αυτές αφορούν μόνο το 2016, αφού από τον νέο χρόνο αρχίζει η εξαετής μεταβατική περίοδος, καθώς οι εισφορές δεν θα υπολογίζονται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, όπως συμβαίνει και με τους άλλους ασφαλισμένους της χώρας. Οπως έχει ήδη αποφασιστεί, οι αγρότες έως το 2022 θα πρέπει να καταβάλλουν το 20% του εισοδήματός τους για σύνταξη. Οι αγρότες θα κληθούν άμεσα να πληρώσουν και τις αυξημένες εισφορές υπέρ υγείας, οι οποίες θα φτάσουν το 6,95% του εισοδήματός τους με τον νέο χρόνο, αν και αρχικά ο σχετικός νόμος προέβλεπε μεταβατική περίοδο τριών χρόνων.

Την ίδια στιγμή, με «κούρεμα» κατά 60% απειλούνται όσοι συνταξιοδοτούνται και συνεχίζουν να εργάζονται. Οπως αναφέρεται στον σχετικό νόμο, «στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, Ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσον χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα».

www.ependisinews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *