Κώστας Πανταζής: Όσα (δεν) μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργείο Εργασίας

Share Button

Γράφει ο Κώστας Πανταζής

Φυσικά δεν αποτελεί είδηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε πάλι ψέματα. Το έχει κάνει τόσες πολλές φορές ώστε είδηση θα αποτελούσε το αντίθετο. Η είδηση ή ακριβέστερα το ενδιαφέρον γεγονός της επίσκεψης αυτής, είναι η αμφιβολία μήπως εκστομίζοντας συστηματικά τόσα πολλά ψέματα, κατέληξε να τα πιστεύει και ο ίδιος, με αποτέλεσμα να ζει στη δική του «εικονική πραγματικότητα». Ειλικρινά αυτό το αίσθημα μου δημιουργήθηκε παρακολουθώντας πολύ προσεκτικά την ομιλία του, κατά βάση, στα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εργασίας.

Πραγματικά ο Πρωθυπουργός σήμερα μας είπε πολλά. Ωστόσο είναι περισσότερα και ενδιαφέροντα αυτά που ξέχασε να μας πει. Είναι συνεπώς μια ευχάριστη πρόκληση να συμπληρώσουμε και να υπενθυμίσουμε αυτά που «λησμόνησε» να πει ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει ότι η ανεργία στην Ελλάδα αποκλιμακώνεται συστηματικά, όπως και η ανεργία των Νέων,  και αυτό οφείλεται στη μεθοδική δουλειά της Κυβέρνησης του, που παρήγαγε γρήγορα αποτελέσματα. Ο κ. Τσίπρας ξέχασε όμως να μας πει ότι η αποκλιμάκωση αυτή δεν οφείλεται σε μια Οικονομία με δυναμική         παραγωγής θέσεων εργασίας, μέσα από επενδύσεις, αλλά σε κρατικές, κατά κύριο λόγο, παρεμβάσεις, μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα, σε συνδυασμό με την εποχικότητα αλλά και την ισχυρή τάση φυγής των νέων στο εξωτερικό, που έχει τριπλασιαστεί στη διάρκεια της διακυβέρνησης του. Είναι πραγματικά τραγική ειρωνεία ότι οι δηλώσεις αυτές του κ. Τσίπρα συμπίπτουν χρονικά με τη δημοσιοποίηση της έρευνας του Οργανισμού ΔιαΝΕΟσις, για την ανεργία των Νέων στην Ελλάδα, τα πορίσματα της οποίας είναι απλά «κόλαφος» για την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας επαίρεται και για τις σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Ξέχασε όμως να μας πει ότι, μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (έργο που σχεδιάστηκε και προκηρύχθηκε επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2011) αποτυπώνεται ξεκάθαρα η διακύμανση της σταθερότητας και της αξιοπρέπειας των θέσεων εργασίας. Κανείς δεν μπορεί να αποκρύβει τα στοιχεία.  Και η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτη φορά επί της δικής του διακυβέρνησης, οι ελαστικές και ευέλικτες μορφές απασχόλησης ξεπέρασαν την πλήρη απασχόληση, φθάνοντας και μέχρι το 55%  περίπου. Η δημιουργία συνεπώς των θέσεων απασχόλησης, για τις οποίες περηφανεύεται ο κ. Τσίπρας είναι στην πλειοψηφία τους ευέλικτη εργασία και, ως επί το πλείστον, χαμηλά αμειβόμενη.

Ο κ. Τσίπρας μας είπε και για τη «ζούγκλα» που παρέλαβε στις εργασιακές σχέσεις. Και είναι αλήθεια ότι υπήρξαν, ιδίως από το 2011-2012, νομοθετικές παρεμβάσεις που επιδείνωσαν τις εργασιακές σχέσεις, κυρίως με την αναστολή για μια τριετία της αρχής της εύνοιας και επεκτασιμότητας στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τη νομοθέτηση κατώτατου μισθού. Αυτό που ξέχασε να μας πει όμως ο κ. Τσίπρας είναι ότι ΟΛΑ τα νομοθετήματα της περιόδου εκείνης ισχύουν σήμερα ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ! Και όχι μόνο δεν υλοποίησε ο κ. Τσίπρας τις προεκλογικές του υποσχέσεις αλλά ΚΑΙ  επέκτεινε την αναστολή στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μέχρι τέλους του 2018 (δίχως καμιά ρητή εγγύηση επαναφοράς) ΚΑΙ απελευθέρωσε στην πράξη τις ομαδικές απολύσεις με το πολυνομοσχέδιο του Μαΐου του 2017 ΚΑΙ διατήρησε νομοθετημένο τον κατώτατο μισθό. Και ως «κερασάκι στην τούρτα» δεσμεύτηκε ήδη στο ΔΝΤ ότι, από το Φθινόπωρο, θα επιδεινώσει τους όρους με τους οποίους δύναται να προκηρύξει απεργία μια συνδικαλιστική οργάνωση. Μάλλον ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εργασιακή ζούγκλα κάνοντας βαρύτερη ομοιοπαθητική!

Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι παρέλαβε ένα Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε εγκατάλειψη. Μια Υπηρεσία που δεν λειτουργούσε σκοπίμως, προς όφελος της εργοδοσίας, και προσπαθεί να το ενδυναμώσει με μέσα τεχνολογίας και προσωπικό. Ξέχασε όμως να μας πει ο κ. Τσίπρας ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) εκδίδει ετησίως Εκθεση Πεπραγμένων, σε δημόσια συνεδρίαση ενώπιον των Κοινωνικών Εταίρων, στο οποίο αποτυπώνεται η ελεγκτική δράση των δεκάδων χιλιάδων ελέγχων και προστίμων κάθε έτους, για να μπορεί ο απλός πολίτης να κρίνει και να συγκρίνει. Επίσης ξέχασε να μας πει ότι ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των τεχνολογιών Πληροφορικής που έχει στη διάθεση του το ΣΕΠΕ βασίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε έργο προηγούμενων Κυβερνήσεων, ενώ ή δική του δεν έχει κάνει τίποτα. Ξέχασε να μας πει ότι ΟΛΟ το πλαίσιο συνεργασιών της Επιθεώρησης Εργασίας με άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΙΚΑ, Οικονομική Αστυνομία, ΔΥΟ κλπ) είναι έργο ΜΟΝΟ προηγούμενων Κυβερνήσεων και όχι της δικής του. Ξέχασε τέλος να μας πει ότι με βάση τον τελευταίο «μνημονιακό» Οργανισμό του Υπουργείου Εργασίας (Προεδρικό Διάταγμα 113/2014) είχαν, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση,  προβλεφθεί 825 οργανικές θέσεις μόνο για το ΣΕΠΕ, ενώ σήμερα υπηρετούν στο Σώμα περίπου 730 άτομα. Κοινώς μπορούν, χωρίς κόστος και διαπραγμάτευση, να ενδυναμώσουν την Επιθεώρηση Εργασίας με άλλα 90-100 στελέχη και δεν το πράττουν είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα.

Ο κ. Τσίπρας μας είπε και για τη μεγάλη Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θεμελίωσε αυτή η Κυβέρνηση. Ξέχασε όμως να μας πει ότι η δική του Κυβέρνηση κατήργησε το ΕΚΑΣ, η δική του Κυβέρνηση αύξησε 6% τις εισφορές υγείας στους μισθωτούς και συνταξιούχους, (πανηγυρίζοντας συγχρόνως ότι κατήργησε το 5ευρω στα Νοσοκομεία!), η δική του Κυβέρνηση «τσάκισε» τις επικουρικές συντάξεις, η δική του Κυβέρνηση μείωσε τις κύριες συντάξεις άνω των 1300 ευρώ μεικτά. Και ξέχασε βέβαια να μας πει ότι η δική του Κυβέρνηση προνομοθέτησε για το 2019 τη δραματική μείωση του αφορολογήτου (άρα νέες μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις) και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις (περαιτέρω μείωση συντάξεων).

Τέλος ο κ. Τσίπρας μας είπε και για το Κοινωνικό Κράτος και τον Πυλώνα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μας είπε για την ευαισθησία της Κυβέρνησης του για τους άπορους συμπολίτες μας και παρέθεσε μια σειρά από παρεμβάσεις της Κυβέρνησης του. Μας είπε για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, την πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε υπηρεσίες υγείας, τα κοινωνικά τιμολόγια, τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολικά γεύματα και εν τέλει τον υπερ-διπλασιασμό του προϋπολογισμού του Υπουργείου στον τομέα της Πρόνοιας!

Δυστυχώς σε αυτό τον τόσο ευαίσθητο τομέα, η κοροϊδία και η ευθεία πλέον προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των, ασθενέστερων κυρίως ομάδων και  πολιτών της χώρας μας, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κορυφώνεται. Και τούτο διότι ξέχασε να μας πει ο κ. Τσίπρας ότι ουσιαστικά κατέφυγαν στη μέθοδο της κακέκτυπης αντιγραφής, της οικειοποίησης πολιτικών και δράσεων που παρέλαβαν, στην επανανομοθέτηση κοινωνικών πολιτικών και μέτρων και στη μετονομασία προγραμμάτων, που ήδη εφαρμόζονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα ξέχασε να μας πει ο κ. Τσίπρας ότι:

  1. Διέκοψαν την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μετά από τον Απρίλιο του 2015, για να το επανεξετάσουν δήθεν σε μια άλλη πιλοτική εφαρμογή. Έφτασαν στο 2017 για να προχωρήσουν στη γενικευμένη εφαρμογή του, αφού πρώτα αντέγραψαν το βασικό κορμό της Υπουργικής Απόφασης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα του 2014. Έτσι, ενώ αύξαναν τη φτώχεια, ανέβαλλαν την υλοποίηση του διχτύου κοινωνικής ασφάλειας, για δυο χρόνια ακόμα !!! Διατείνονται για το διπλασιασμό του προϋπολογισμού πρόνοιας. Σύμφωνα με την υποχρέωση που παρέλαβαν, έπρεπε από το 2015 να προχωρήσουν στη γενικευμένη εφαρμογή του Εγγυημένου Εισοδήματος, που είχε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση του, σε συμφωνία με τους εταίρους και στο πλαίσιο της «ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ», την οποία παρέλαβαν εγκεκριμένη από την ΕΕ, τον Ιανουάριο του 2015.
  2. Δόλια αποκρύπτουν την εφαρμογή του προγράμματος «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ» , για μειωμένη τιμή ως 42%, σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, που ίσχυε από το 2014, και επανανομοθέτησαν τις ρυθμίσεις για το οικιακό ρεύμα.
  3. Εξαπατούν, για την δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων, δεδομένου ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2014 , μετά από την έκδοση και εφαρμογή δυο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων Υπουργών Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Ιούνιος και Αύγουστος του 2014) εξασφαλίστηκε η δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφαλίστων πολιτών στο ΕΣΥ, μετά από γνωμάτευση επιτροπής του Νοσοκομείου.
  4. Καθυστέρησαν την κανονικότητα της παροχής των οικογενειακών επιδομάτων, από το πρώτο παιδί. Πολιτική που εφαρμόστηκε από το 2013, για 750.000 οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια και 600 εκατ. Ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό.
  5. Για τα Άτομα Με Αναπηρία, το πόσο περήφανη πρέπει να αισθάνεται η Κυβέρνηση, ας το διαπιστώσει από τις αντιδράσεις του Αναπηρικού κινήματος της Πατρίδας μας.
  6. Διέκοψαν από 1η Μαρτίου του 2017 τη λειτουργία των δομών αντιμετώπισης της Φτώχειας στους Δήμους, με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες άποροι συμπολίτες μας να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, τα γεύματα, οι δομές στέγασης.
  7. Τέλος, για το 2017, σαράντα χιλιάδες (40.000) παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, ενώ το 2014-2015 δεν είχε μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗ ΜΙΑ ΩΡΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ, Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ «ΞΕΧΑΣΕ» ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ…

 

ΠΗΓΗ:  www.thecaller.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *