Μάριος Κάτσης: Παρωχημένος και ανιστόρητος ο όρος «πασοκοποίηση»

Share Button
Συνέντευξη στην εφημερίδα “Εθνος της Κυριακής”
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας και τοµεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στις προοδευτικές αλλαγές στον τόπο, επειδή εξέφρασε τα λαϊκά στρώµατα. Aυτά τα στοιχεία δεν τα φοβόµαστε, το αντίθετο»

«Οι πολίτες δεν θα συγχωρέσουν άλλη µια συγκάλυψη σκανδάλου και την επιστροφή της ατιµωρησίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο φως το υπαρκτό σκάνδαλο της φαρµακευτικής δαπάνης, της τιµολόγησης των φαρµάκων και το έστειλε στη ∆ικαιοσύνη, και ήδη έχουµε τις πρώτες διώξεις» τονίζει ο βουλευτής Θεσπρωτίας και τοµεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ενώ σηµειώνει ότι «είναι µια προσπάθεια της Νέας ∆ηµοκρατίας να συγκαλύψει ένα διεθνές σκάνδαλο, µετατρέποντάς το σε “ελληνική σκευωρία”»

Η πολιτική ζωή της χώρας δεν µπορεί να πορεύεται µε εκκρεµότητες. Οι πολίτες δεν θα συγχωρέσουν άλλη µια συγκάλυψη σκανδάλου και την επιστροφή της ατιµωρησίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο φως το υπαρκτό σκάνδαλο της φαρµακευτικής δαπάνης, της τιµολόγησης των φαρµάκων και το έστειλε στη ∆ικαιοσύνη – και ήδη έχουµε τις πρώτες διώξεις. Το µεγαλύτερο πρόβληµα στη διαλεύκανση των σκανδάλων, που δηµιουργεί και πολιτικά απόνερα, είναι ουσιαστικά το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Γνώµη µου είναι ότι δεν πρόκειται περί αποπροσανατολισµού της κοινής γνώµης στο ζήτηµα αυτό, γιατί, πολύ απλά, ήδη βοµβαρδίζεται από το µαζικό «λιβάνισµα» των ΜΜΕ στην κυβέρνηση. Πιστεύω ότι είναι µια προσπάθεια της Νέας ∆ηµοκρατίας να συγκαλύψει ένα διεθνές σκάνδαλο, µετατρέποντάς το σε «ελληνική σκευωρία». Είναι επίσης και εσωκοµµατικός εκβιασµός του κ. Σαµαρά, που ψάχνει ρόλο και δικαίωση στη «µητσοτακική» πλέον Νέα ∆ηµοκρατία, µε το βλέµµα στραµµένο στην προεδρική εκλογή. Ο κ. Μητσοτάκης δείλιασε και εσωκοµµατικά αλλά και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο.

Πιστεύετε ότι ο προϋπολογισµός του 2020 θα είναι ενδεικτικός;

Μετά την πολιτική εξαπάτηση της Νέας ∆ηµοκρατίας στο «Μακεδονικό» και στο Προσφυγικό, όπου έχει υποχρεωθεί σε εντυπωσιακή κυβίστηση από τον προεκλογικό, ακροδεξιό λαϊκισµό της, αναµένω το ίδιο να συµβεί και στον τοµέα της οικονοµίας, µε την κατάθεση του προϋπολογισµού. Καλή η µείωση του ΕΝΦΙΑ και οι 120 δόσεις, που είχε εν πολλοίς ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν µπορεί να κρατήσει για πολύ. Με τον προϋπολογισµό του 2020 και το Μεσοπρόθεσµο θα δούµε τι πλεονάσµατα θα προβλέπονται, πού πήγε η διαπραγµάτευση για τη µείωσή τους, αν θα υπάρξει η ανάπτυξη του 4% που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης και ποιες είναι οι ελαφρύνσεις στη µεσαία τάξη, κωδικό προς κωδικό. Το ψέµα πάντως έχει κοντά ποδάρια και αυτό φαίνεται ήδη στους πρώτους µήνες διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά και επισήµως τη διαδικασία διεύρυνσής του. Τι πρέπει να αποφύγει για να γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση;

Αρχικά, πρέπει να κατανοήσουµε την αναγκαιότητα της διεύρυνσης, ως βασική ανάγνωση της εντολής που µας έδωσε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές. Οφείλουµε να προβληµατιστούµε από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ένα υψηλότατο 32% σε εθνικό επίπεδο, έπειτα από µια κυβερνητική θητεία, ενώ στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης καταγράφει µονοψήφια ποσοστά. Πρέπει να αναλύσουµε σωστά τα αίτια της ήττας, ώστε να βγάλουµε ασφαλή συµπεράσµατα. Να ξεπεράσουµε τη φοβία ότι η εισδοχή νέων µελών θα παραµερίσει τα υπάρχοντα µέλη – κανείς δεν περισσεύει άλλωστε σε ένα συλλογικό υποκείµενο. Οι προϋποθέσεις λοιπόν για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το µεγάλο, σύγχρονο, λαϊκό κόµµα της Αριστεράς, που θα εκφράσει κάθε προοδευτικό πολίτη, είναι να ανοίξει τις πόρτες του, να έχει επεξεργασµένες θέσεις σε όλα τα κρίσιµα ζητήµατα και -κυρίως- να βρει ένα νέο µοντέλο πολιτικής εκπροσώπησης. Ξέρετε, πιστεύω πολύ στο εγχείρηµα του e-Syriza, όπου µε την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα γίνει πράξη η συµµετοχική δηµοκρατία. Ο ψηφιακός µετασχηµατισµός του κόµµατος, άλλωστε, είναι και µια αναγκαιότητα ώστε να ακούγεται η φωνή του, καθώς το ∆ιαδίκτυο είναι η µοναδική πηγή ενηµέρωσης που µπορεί να σπάσει το µιντιακό αντιΣΥΡΙΖΑ µέτωπο.

Εσάς σας φοβίζει η «πασοκοποίηση»; Τι σηµαίνει για εσάς αυτός ο όρος;

Προσωπικά, βρίσκω τον όρο «πασοκοποίηση» κάπως παρωχηµένο και ανιστόρητο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, και να ήθελε, δεν θα µπορούσε να γίνει το «νέο ΠΑΣΟΚ», γιατί βρίσκεται σε ένα διαφορετικό ιστορικό γίγνεσθαι. Το ΠΑΣΟΚ ηγεµόνευσε για τις προοδευτικές αλλαγές στον τόπο, επειδή εξέφρασε τα λαϊκά στρώµατα και τις ανάγκες τους, συσπειρώνοντας µεγάλη µερίδα αριστερών και προοδευτικών πολιτών σε ένα κυβερνητικό κόµµα. Aυτά τα στοιχεία δεν τα φοβόµαστε, το αντίθετο. Πλήρωσε όµως την ταύτιση κόµµατος – κράτους, τη διάχυση της διαφθοράς και κυρίως τη δεξιά στροφή του από το 2000 και µετά. Αυτά τα στοιχεία εκφράζουν τον όρο «πασοκοποίηση» και είµαι βέβαιος ότι θα τα αποφύγουµε, καθώς έχω εµπιστοσύνη τόσο στη συλλογική µας πείρα όσο και στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

∆ιατυπώσατε ενστάσεις για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ. Τι σας ενοχλεί;

Η τοποθέτηση της νέας διοίκησης της ΕΡΤ από την κυβέρνηση είναι άλλο ένα µνηµείο υποκρισίας και λαϊκισµού. Μας κατηγορούσαν ότι έχουµε κάνει την ΕΡΤ κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν µέχρι και εµπάργκο. Η έρευνα του Reuters Institute της Οξφόρδης τους διαψεύδει, καθώς την τοποθέτησε σε ένα από τα λιγότερο λαϊκιστικά κανάλια της Ευρώπης, σε αντίθεση µε τον ΣΚΑΪ. Ερχονται µετεκλογικά, λοιπόν, και διορίζουν πρόεδρο της ΕΡΤ τον πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν∆ και του Μεγάρου Μαξίµου, µετέπειτα. Τέτοια απροκάλυπτη επιλογή, πλήρους ελέγχου της δηµόσιας τηλεόρασης, δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα.

Η Ν∆ είχε υποσχεθεί άλµατα στον τοµέα της ψηφιακής πολιτικής. Τα έκανε; Το 112 παραµένει ακόµη σε επίπεδο δοκιµών..

Η νέα κυβέρνηση, εκτός από το να αλώνει το κράτος και τους θεσµούς, τρώει και από τα έτοιµα και οικειοποιείται το έργο µας. ∆εν δυσκολεύεται ιδιαίτερα να το κάνει, γιατί διαθέτει ένα «βαρύ όπλο» στη φαρέτρα της, που εµείς δεν είχαµε, την επικοινωνιακή υπεροπλία. Το ίδιο κάνει και στην ψηφιακή πολιτική. Κλασικό παράδειγµα το 112, όταν παρουσίασαν τη δοκιµαστική του λειτουργία -που εµείς είχαµε προγραµµατίσει- ως δικό τους επίτευγµα, µε αποτέλεσµα να εκτεθούν από τις πρώτες κιόλας πυρκαγιές, όταν δεν κατέστη λειτουργικό. Μέχρι στιγµής, η νέα ηγεσία του υπουργείου ακολουθεί κατά γράµµα την εθνική ψηφιακή στρατηγική, η οποία για πρώτη φορά καταρτίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *