Ολοκλήρωση εργασιών Α΄ Διεθνούς Αρχαιολογικού και Ιστορικού Συνεδρίου για τη Θεσπρωτία

Share Button

1-50Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες του Α΄ Διεθνούς Αρχαιολογικού και Ιστορικού Συνεδρίου για τη Θεσπρωτία, που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας από την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο Συνέδριο, το οποίο παρακολούθησε με ενδιαφέρον το κοινό της Θεσπρωτίας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 52 ανακοινώσεις διακεκριμένων ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Έγινε προσπάθεια να καλυφθούν με πληρότητα θέματα από την απώτερη προϊστορία έως τους νεότερους χρόνους, που άπτονται της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας της Θεσπρωτίας. Μέσα από τις ανακοινώσεις και τον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε, παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα και τα πορίσματα των ερευνών, αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και τέθηκαν ερωτήματα, τα οποία αναμένεται να ανατροφοδοτήσουν τον επιστημονικό διάλογο.

1-251

Κατά την εναρκτήρια τελετή, τιμήθηκαν ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Ακαδημαϊκός και επί σειρά ετών Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ηπείρου, και ο Θεσπρωτός καθηγητής Αρχαιολογίας Αντώνης Ζώης. Παράλληλα, στον ημιώροφο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας εγκαινιάσθηκε η περιοδική έκθεση «Περιήγηση στη Βυζαντινή Θεσπρωτία», που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο μέχρι τις 8 Μαρτίου 2017.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας εκφράζει τις ειλικρινείς ευχαριστίες της σε όλους εκείνους που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά της και συνέβαλαν τα μέγιστα -με την ηθική και υλική υποστήριξή τους- στην επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου:

* Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

* Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας

* Δήμο Ηγουμενίτσας

* Δήμο Σουλίου

* Δήμο Φιλιατών

* Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας

* Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

* ΤΕΙ Ηπείρου-Παράρτημα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας

* Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας.

Επιπλέον, ευχαριστεί θερμά τον κ. Ελευθέριο Μουσελίμη για την παραχώρηση διαφόρων εκδόσεων για τη Θεσπρωτία του αείμνηστου δασκάλου Σπύρου Μουσελίμη, προκειμένου να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και να διανεμηθούν δωρεάν στους συνέδρους.

Επίσης, για την υλοποίηση της περιοδικής έκθεσης «Περιήγηση στη Βυζαντινή Θεσπρωτία», εκφράζει δημοσίως τις θερμές ευχαριστίες της για την παραχώρηση των φορητών εικόνων, των ιερών κειμηλίων και των χειρογράφων στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης και στην Ιερά Μονή Γηρομερίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται τέλος στον κ. Γιώργο Μαλαμίδη για τη φωτογραφική τεκμηρίωση των αντικειμένων και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών για τη συνδρομή του στη συντήρηση των εκθεμάτων.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας

Ιωάννης Χουλιαράς

Αρχαιολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *