Ο Σπύρος Ριζόπουλος και με τη βούλα υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου: “Οι ορίζοντες Ηπείρου στοχεύουν να μας κάνουν Περήφανους Ξανά”

Share Button

Την απόφασή του να διεκδικήσει την Περιφέρεια της Ηπείρου ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, ο Σπύρος Ριζόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την ίδρυση της ανεξάρτητης, υπεριδεολογικής αυτοδιοικητικής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», της οποίας τίθεται επικεφαλής.

Στα γραφεία της παράταξης, Ναπολέοντος Ζέρβα 2 στα Ιωάννινα, παρουσιάστηκαν επίσης, το σήμα της νέας παράταξης, ο διαδικτυακός της ιστότοπος (www.orizontesepirou.gr) καθώς και το πρώτο σποτ με το οποίο συστήνονται επισήμως στους πολίτες της Ηπείρου, τόσο ο Σπύρος Ριζόπουλος όσο και η νέα αυτοδιοικητική παράταξη.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση προς τους εκπροσώπου του Τύπου ο Σπύρος Ριζόπουλος παρουσίασε συνοπτικά την έννοια της Περιφερειακότητας που μαζί με την υπεριδεολογικότητα αποτελούν τον πυρήνα της πρωτοβουλίας:

«Για μια Ήπειρο που θα αποτελεί ενεργειακό και συγκοινωνιακό κόμβο. Μια Ήπειρο που θα επενδύσει στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Μια Ήπειρο που θα δίνει ευκαιρίες στους νέους της, που θα συνομιλεί επί ίσοις με τα κέντρα εξουσίας και που θα κρατάει τους Ηπειρώτες στο σπίτι τους, δίνοντάς τους δυνατότητες να εργασθούν, να δημιουργήσουν, να προκόψουν».

«Αυτό είναι το όραμά μας, αυτή είναι η αποστολή μας, αυτό πρεσβεύουν οι άνθρωποί μας. Άνθρωποι που τους γνωρίζετε, που έχουν αποδείξει στον δημόσιο βίο τους την αξία τους και που ξεπέρασαν και ξεπερνούν τις παλαιές ιδεολογικές γραμμές θέτοντας ως κεντρικό και μόνο στόχο την πρόοδο της Ηπείρου.», τόνισε.

Αναλυτικά, η εισαγωγική τοποθέτηση του Σπύρου Ριζόπουλου

«Καλημέρα σας, είμαι ο Σπύρος Ριζόπουλος. Και αυτοί είναι οι Ορίζοντες Ηπείρου που στοχεύουν να μας κάνουν Περήφανους Ξανά.

Πριν από 16 μήνες ξεκινήσαμε μια προσπάθεια που στην αρχή φαινόταν ρομαντική και πιστέψτε με εξαιρετικά μοναχική ενώ δεν σας κρύβω πως όταν ξεκινήσαμε να εκφραζόμαστε, πολλοί μας θεώρησαν ονειροπόλους.

Μιλήσαμε για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΤΗΤΑ, την δυνατότητα να δούμε μια Ήπειρο ενταγμένη μέσα στην Ευρώπη των Περιφερειών, μέσα στην Ελλάδα των 13 Περιφερειών, έναν ισότιμο συνομιλητή στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, ξεπερνώντας την πεπαλαιωμένη διοικητική διαίρεση των τεσσάρων νομαρχιών.

Αυτό το σχέδιο, αυτή η στρατηγική της Περιφερειακότητας ήταν και παραμένει το προσκλητήριο σε όσους θέλουν να βγει η περιφέρειά μας από τη ματαιότητα και τα αρνητικά ρεκόρ. Είναι απόλυτα κατανοητό και αναμενόμενο πως οι κινήσεις μας θα ενοχλούσαν το κατεστημένο, την κλίκα των ξεπεσμένων όπως συνηθίζω να την αποκαλώ. Για αυτό και ήταν τόσες οι αντιδράσεις και η αναζήτηση «κομματικής ορθοδοξίας» όταν άνθρωποι αξιόλογοι, που έχουν υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης, πήραν τη γενναία απόφαση να συνταχθούν στο εγχείρημά μας, βάζοντας το μέλλον της Ηπείρου ως κεντρική προτεραιότητα.

Στην Ήπειρο των κομματικών στρατών, των συμφερόντων και των προσωπικών συναλλαγών το να μιλά κανείς για ιδέες ήταν κάτι όχι μόνο ξένο αλλά και μάταιο. Αυτή εντοπίζουμε ότι είναι και η αφετηρία του προβλήματος – η διάχυτη ματαιότητα και η στείρα πεποίθηση ότι όλα είναι ακίνητα και ανίκητα. Και ενώ στην Ήπειρο υπήρξε ένα πολιτισμικό crash τα τελευταία 20 χρόνια που τα ταυτίζω με τα 20 χρόνια του απερχόμενου Περιφερειάρχη, γνωρίσαμε την μεγαλύτερη εποχή πολιτικής παρακμής, μετριότητας και μελαγχολίας. Η Ήπειρος έχασε το φως της βυθιζόμενη σε ένα σκοτάδι απομόνωσης. Τελευταία στην ανάπτυξη, τελευταία στην εργασία, τελευταία στα γρόσια και τα γράμματα.

Συνηθίζω να λέω ότι η Αριστερά εντέχνως όπως και στην περίπτωση της απλής αναλογικής έχει βρει τρόπο να οικειοποιείται βασικές έννοιες της πολιτικής ως μοναδικό της πλεονέκτημα. Αγαπημένο σλόγκαν της Αριστεράς και αγαπημένο προσωπικό δικό μου είναι ότι τις πολιτικές και τις αλλαγές τις κάνουν οι παρέες. Η δική μας παρέα απ’ όλη την Ήπειρο πήρε την απόφαση να πει και να δείξει ότι ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ.

Πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε κοινωνικές διαβουλεύσεις σε όλους τους καλλικρατικούς δήμους. Να ακούσουμε την κοινωνία, να δούμε πραγματικά αν είναι παραδομένη σε αυτό το κλίμα ματαίωσης. Και η υποψία μας δικαιώθηκε, όταν βγήκαμε στα καφενεία, στα καταστήματα και μιλήσαμε με τον κόσμο και είδαμε μια κοινωνία που διψά να ακούσει κάτι διαφορετικό. Ανθρώπους που δεν μιλούσαν και περίμεναν άλλες φωνές για να ενώσουν τη δική τους, ζητώντας προοπτική και ευκαιρίες εδώ στην Ήπειρο. Τολμήσαμε και δοκιμάσαμε την δύναμη μας- άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Τολμήσαμε και γεμίσαμε τις αίθουσες σε 4 κεντρικές ομιλίες σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

Σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις, από συνεντεύξεις μέχρι τις κοινωνικές διαβουλεύσεις και τις κεντρικές ομιλίες αποσαφήνισα την ιδεολογική μου ταυτότητα και το επαναλαμβάνω. Είμαι κεντροδεξιός. Τόνιζα -και επέμενα σε αυτό- ότι η προσπάθεια μας είχε και έχει χαρακτήρα όπως αποκαλώ υπεριδεολογικό. Και για να ξεκαθαρίσω πλέον -γιατί παρατηρώ ότι υπάρχει σύγχυση- όσο οπαδός του υπεριδεολογικού είμαι άλλο τόσο εχθρός του απολιτίκ είμαι. Γιατί η προσπάθεια μας είναι ακόμη πιο ισχυρή και από την υπερκομματική. Υπερκομματισμός σημαίνει το εξής απλό: Πώς θα παντρευτούν δυο κόμματα και τι θα πάρουν οι συντελεστές τους για να καταλήξουν στο χρώμα που θα βαφτεί ο χάρτης την Κυριακή των εκλογών. Αυτό εμάς δεν μας αφορά. Και αυτός είναι ο λόγος γιατί ο κόσμος δεν προσέρχεται στις κάλπες.

Στους 16, αυτούς, μήνες παρατηρήσαμε ότι η δυναμική μας φούντωνε και συνεχίζει να φουντώνει μέρα με τη μέρα, καθώς χιλιάδες ανώνυμοι και επώνυμοι πολίτες ενώνουν τη φωνή τους ζητώντας επιτέλους να αλλάξει κάτι στον τόπο μας.

Την ίδια στιγμή που ο απερχόμενος Περιφερειάρχης και η αυλή του τριγυρίζανε απεγνωσμένοι στα πανηγύρια του καλοκαιριού διαδίδοντας παντού ότι δεν υπάρχουμε, ότι εξαφανιστήκαμε ή ότι θα εξαφανιστούμε γιατί κάποιο αόρατο χέρι θα παρέμβει, θα μας εξαγοράσει ή θα μας εκβιάσει ή –αυτό που εκείνοι καταλαβαίνουν- θα μας επιβάλει γραμμή, δουλεύαμε ήσυχα, αποφασιστικά, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Και ξαφνικά η προσπάθεια μας παρουσίασε μια εξαιρετική γραμματεία οργανωτικού- που σήμερα και μετά την πρόσφατη διεύρυνση της Άρτας- αριθμεί 30 άτομα. Με απόλυτη αντιπροσώπευση από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, απ’ όλα τα επαγγέλματα, απ’ όλες τις ηλικίες και από το σύνολο της γεωγραφικής έκτασης της Ηπείρου. Τα τραγελαφικά που ακολούθησαν είναι γνωστά σε όλους και δεν θέλω να ξύνω κανενός πληγές γιατί δεν με αφορά.

Σε μικρό χρονικό διάστημα, οι συνεργάτες μου συγκέντρωσαν 330 υπογραφές, με την Κοινωνία να συμφωνεί και να προσυπογράφει ότι πρώτον η Περιφερειακότητα είναι το πλαίσιο της νέας αντίληψης για το μέλλον της Ηπείρου, δεύτερον πρέπει να υπάρξει στόχος μείωσης της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό, τρίτον να υιοθετήσουμε ως πρωτοπόροι την έννοια του Ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος για να έχουμε άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα ανάπτυξης και τέταρτον και πιο σημαντικό ότι αυτές οι τομές έπρεπε να αποτελέσουν τις αρχές της δημιουργίας ενός νέου αυτοδιοικητικού φορέα.

Σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, σας ανακοινώνω -και επίσημα- την απόφαση μου να διεκδικήσω την θέση του Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Ως επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», μιας συλλογικότητας που αναπτύσσεται με μια ριζοσπαστικά διαφορετική πολιτική φιλοσοφία, διεκδικούμε μια άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, δηλώνουμε παρόντες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 και καλούμε όσους ασπάζονται την ιδέα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΤΗΤΑΣ και της ΥΠΕΡΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας και να δώσουμε μαζί τη μάχη για τον τόπο μας.

Για μια Ήπειρο που θα αποτελεί ενεργειακό και συγκοινωνιακό κόμβο. Μια Ήπειρο που θα επενδύσει στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Μια Ήπειρο που θα δίνει ευκαιρίες στους νέους της, που θα συνομιλεί επί ίσοιςόροις με τα κέντρα εξουσίας και που θα κρατάει τους Ηπειρώτες στο σπίτι τους, δίνοντάς τους δυνατότητες να εργασθούν, να δημιουργήσουν, να προκόψουν. Αυτό είναι το όραμά μας, αυτή είναι η αποστολή μας, αυτό πρεσβεύουν οι άνθρωποί μας. Άνθρωποι που τους γνωρίζετε, που έχουν αποδείξει στον δημόσιο βίο τους την αξία τους και που ξεπέρασαν και ξεπερνούν τις παλαιές ιδεολογικές γραμμές θέτοντας ως κεντρικό και μόνο στόχο την πρόοδο της Ηπείρου.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου είναι η θετική, η προγραμματική περιφερειακή πρωτοβουλία πολιτών. Απέναντι στις κραυγές απαντάμε με προτάσεις, απέναντι στον τραμπουκισμό απαντάμε με τις ιδέες μας και την παρρησία μας, απέναντι στα ανώνυμα δημοσιεύματα εμείς αντιτάσσουμε τις υπογραφές μας.

Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε με πάθος την απλή αναλογική, ως το πρώτο εκείνο μέτρο που θα φέρει συνθήκες πραγματικής δημοκρατίας στην Ήπειρο. Ως εκ τούτου αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τις συλλογικότητες, τις παρατάξεις που θα διεκδικήσουν μια θέση στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Και σας λέω υπεύθυνα πως είμαστε έτοιμοι να αντιπαραβάλλουμε τις προτάσεις μας προκειμένου οι Ηπειρώτες να βιώσουν ένα άλλο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Είμαστε εδώ για να ακουστούν ιδέες, όχι κραυγές.

Είμαστε εδώ ώστε η δύναμη των επιχειρημάτων να υπερβεί την παλαιά αντίληψη ότι ο ισχυρός είναι ο αλαζόνας, ο αυτάρεσκος. Αυτά εκπροσωπούν το παλιό. Και το παλιό ό,τι είχε να δώσει το έδωσε.

Στη δική μας αντίληψη, ο πραγματικά ισχυρός είναι εκείνος που ακούει, που συνδημιουργεί. Κάθε μέρα που περνά αισθανόμαστε πιο δυνατοί, γιατί η δύναμή μας είναι οι άνθρωποί μας, είναι οι Ηπειρώτες. Από σήμερα λοιπόν, οι γερανοί ανοίγουν τα φτερά τους και πλέον δουλεύουμε για να χτίσουμε τη φωλιά μας. Αυτό επιβάλλει η παράδοσή μας, αυτή είναι η κληρονομιά μας, σε αυτά ανατρέχουμε, αυτά συντηρούμε, για να αλλάξουμε όλα τα άλλα. Οφείλουμε στους Ηπειρώτες και επί του παρόντος και για το μέλλον να δώσουμε τέλος στο τέλμα και να ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές. Να γίνουμε Περήφανοι Ξανά!

Σας ευχαριστώ.»

Μπορείτε να βρείτε το κατεβάσετε το videoαπό το πρώτο σποτ εδώ:

https://we.tl/t-lKc221GSkK

Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε το linkαπό το sitewww.orizontesepirou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *