Πλημμυρίδα λουκέτων στην αγορά: 18.500 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά στο πρώτο εξάμηνο

Share Button

louketoΕκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει ξανά φέτος το φαινόμενο των λουκέτων στην ελληνική αγορά που ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις εξελίσσεται σε επιδημία με πάνω από 100 εταιρείες να κατεβάζουν οριστικά κάθε μέρα τα ρολά τους.

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και χθες 7 Ιουλίου είχαν κλείσει συνολικά 18.472 επιχειρήσεις σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία διαγραφών από τη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ρυθμοί που είναι οι υψηλότεροι από το 2012 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, και αν διατηρηθούν αναμένεται να οδηγήσουν σε ρεκόρ τουλάχιστον 40.000 λουκέτων μέχρι το τέλος του έτους.
Μπορεί στην επικαιρότητα να βρίσκονται τα λουκέτα των μεγάλων επιχειρήσεων, όμως στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εταιρείες που κλείνουν είναι κυρίως Ατομικές, Ομόρρυθμες και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, αλλά δεν λείπουν και οι μεγαλύτερες ανώνυμες (-514 φέτος) που αφήνουν πίσω τους περισσότερους ανέργους.  Συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι, οι διαγραφές εταιρειών είναι φέτος αυξημένες κατά 25% καθώς το αντίστοιχο διάστημα του 2015 είχαν κλείσει συνολικά 15.873 επιχειρήσεις και στο σύνολο της χρονιάς 26.813 επιχειρήσεις.

Μόνο μέσα στον φετινό Ιούνιο και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου έκλεισαν περίπου 2.740 εταιρείες (εξ αυτών οι 610 την τελευταία εβδομάδα), αριθμός που αναμένεται ότι θα αυξηθεί γεωμετρικά τους επόμενους μήνες λόγω των και των νέων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που θα ισχύσουν για το 2016 και θα αφαιρούν υπέρ των δημοσίων ταμείων πάνω από το ήμισυ και μέχρι το 60-65% της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ανάλογα με τη μορφή τους.

Φορείς της αγοράς μιλούν για «μαύρη τρύπα» στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καθώς οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην πραγματική οικονομία μετά από επτά χρόνια ύφεσης, κατάρρευσης των επενδύσεων, του ΑΕΠ και της κατανάλωσης, εξωθούν πλέον κατά χιλιάδες τις μικρότερες επιχειρήσεις να κλείσουν, ή να αναζητήσουν την επόμενη μέρα στη μαύρη οικονομία.

Τα λουκέτα των επιχειρήσεων είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι εξίσου αποθαρρυντική και δείχνει ότι για πρώτη φορά η ψαλίδα μεταξύ των εταιρειών που κλείνουν έναντι εκείνων που ανοίγουν έχει αρχίσει να ανοίγει υπερβολικά.

Για πρώτη φορά από το 2011-2012 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στο ΓΕΜΗ, το ισοζύγιο ανάμεσα στις εταιρείες που έφυγαν από την αγορά και σε εκείνες που εισήλθαν φέτος (συστάσεις) είναι αρνητικό κατά 2.600 επιχειρήσεις.

Αν μας λέει κάτι αυτό το στοιχείο είναι ότι η επιχειρηματικότητα, είτε «ανάγκης» είτε «ευκαιρίας», έχει πατήσει απότομα φρένο για πρώτη φορά στην Ελλάδα καθώς όλο και λιγότεροι βλέπουν ότι μπορούν να κερδίσουν κάτι αν μπουν στον επιχειρηματικό στίβο. Μας λέει επίσης ότι το μοντέλο της επιχειρηματικότητας που στηριζόταν περισσότερο στην κατανάλωση και όλο και λιγότερο στην παραγωγή, φθίνει με μεγάλη ταχύτητα αλλά το χειρότερο είναι πως δεν υποκαθίσταται ακόμη από κάτι διαφορετικό.

 

ΠΗΓΗ: www.liberal.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *