«Πράσινο φως» στη ΣΔΙΤ για σκουπίδια Ηπείρου

Share Button

xwmateri-skoupidiaΑνοίγει και επισήμως ο δρόμος για την υπογραφή της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου. Οπως ανακοινώθηκε χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής, οι περιφερειακοί σχεδιασμοί (ΠΕΣΔΑ) της Ηπείρου και της Κρήτης καθώς και οι αντίστοιχες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκαν, ενώ αναμένεται και η έγκριση του ΠΕΣΔΑ της Θεσσαλίας. Να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδιασμών είναι προϋπόθεση για την ένταξη έργων διαχείρισης απορριμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ.
Σύμβαση για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηπείρου σε ιδιώτη θα κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον Σεπτέμβριο.
Σχετικά με τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ιόνιων Νήσων, οι υπουργοί που συμμετείχαν στη συνεδρίαση εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατάθεση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων από τους δήμους των αντίστοιχων Περιφερειών. «Ειδικά στην Κέρκυρα, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα σκουπίδια, τονίστηκε ότι πρέπει να παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο, προκειμένου να λειτουργήσει προσωρινά ξανά ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι. Το ότι υπάρχει στη διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κονδύλι 4,2 εκατ. ευρώ για σχετικά έργα μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση», αναφέρει η ανακοίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων (από τον χώρο των οποίων προέρχεται ο άμεσα εμπλεκόμενος στη διαχείριση απορριμμάτων, αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης) εξέφρασε χθες την έντονη αντίθεσή της στη δρομολόγηση των έργων ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *