Ο Μ.Κάτσης για την Επίκαιρη Επερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για εξαγορά Forthnet-Nova από την Alter Ego

Share Button

Η χθεσινή (30-9-2019) τοποθέτηση του Μάριου Κάτση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: “Σχετικά με την εξαγορά της εταιρίας FORTHNET από την εταιρία Alter Ego και τη συγκέντρωση του ελέγχου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης”.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ:

Η Επίκαιρη Επερώτηση που συζητάμε σήμερα θεωρώ ότι είναι εξόχως σοβαρή και ενδεικτική για πως εννοεί η κυβέρνηση της ΝΔ , τους όρους επενδύσεις, ελεύθερη αγορά και ανταγωνιστικότητα.
Η επικείμενη εξαγορά της FORTHNET-NOVA από την εταιρεία ALTER EGO συμφερόντων κ. Μαρινάκη, που βρίσκεται σε προνομιακές συζητήσεις σύμφωνα με δημοσιεύματα και ο τρόπος που πρόκειται να γίνει, δεν αφορά μια απλή εμπορική πράξη μεταξύ ιδιωτών. Είναι κάτι πολύ περισσότερο, που αφορά την οικονομία, τη διαφάνεια, τον αθλητισμό, το δημόσιο συμφέρον και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία.
Εμείς δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ και ανησυχούμε πραγματικά ότι κυβερνητικές πρωτοβουλίες εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με αυτή τη συναλλαγή, και ανησυχούμε στο τι σημαίνει αυτή η συναλλαγή πρακτικά για τον πολίτη.

Δεν θέλουμε να κάνουμε τους ντέντεκτιβ ή τους συνομωσιολόγους. Εδώ έχουμε μια αλληλουχία γεγονότων:
– Η αντικατάσταση της κ. Θάνου από την επιτροπή ανταγωνισμού πριν τη λήξη της θητείας της και με ad hoc κριτήρια,
– η επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΡΤ μέσα στο καλοκαίρι,
– Το σχέδιο που αποκάλυψε ξανά ο βουλευτής κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου ώστε να μπει χέρι στο μαξιλάρι των 37δις ώστε να δοθούν στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια,
– Και η εξαγορά της FORTHNET – NOVA από τον κουμπάρο της οικογένειας του Πρωθυπουργού και ιδιοκτήτη ΠΑΕ κ. Μαρινάκη,

Αποτελούν στην ουσία κομμάτια του ίδιου πάζλ και είναι αποκαλυπτικά των προθέσεων της Κυβέρνησης και του μοντέλου «ανάπτυξης» που πρεσβεύει, αυτό της κρατικοδίαιτης,
παρασιτικής και ολιγοπωλιακής επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σχεδιάζεται η εξαγορά της FORTHNET-NOVA έναντι 45 εκατ. ευρώ, με ταυτόχρονο κούρεμα στο 85% των δανείων της. H εταιρεία έχει ανοίγματα προς τις τράπεζες, με κόκκινα δάνεια που αγγίζουν το 320 εκατομμύρια. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο γενναίο κούρεμα αφήνει πίσω της μια μαύρη τρύπα στις τράπεζες.
Και εδώ αβίαστα προκύπτει το πρώτο ερώτημα:
Αλήθεια εκεί σκοπεύετε να κάνετε χρήση τα χρήματα από το μαξιλάρι, να καλύψετε δηλαδή τις τρύπες που θα προκύψουν στο τραπεζικό σύστημα πριμοδοτώντας μεγαλοεπιχειρηματίες να συσσωρεύσουν επιχειρήσεις;
Γιατί λοιπόν να μην κουρέψετε, αντί αυτών, τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των πιο αδύναμων συμπολιτών μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους;

Είναι γνωστό ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η ενδεχόμενη απόκτηση της NOVA-FORTHNET από τον κ. Μαρινάκη, μιας εταιρείας που  κατέχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων της Super League, δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Σκεφτείτε μόνο τι σημαίνει για το ποδοσφαιρικό μας προϊόν και την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, ότι ο ίδιος άνθρωπος που είναι ιδιοκτήτης ΠΑΕ, θα ελέγχει και τις χρηματορροές μέσω των τηλεοπτικών συμβολαίων προς τις άλλες ανταγωνιστικές ΠΑΕ. Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει δηλαδή.
Tα έσοδα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια, σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν έως και το 80% των εσόδων μιας ΠΑΕ, που πρακτικά σημαίνει ότι όποιος ελέγχει το ταμείο των ομάδων μέσω των τηλεοπτικών, ελέγχει και το πρωτάθλημα. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έναν χώρο όπου μόλις την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων, όπου εμπλέκονται παράγοντες, πρώην στελεχών της ΕΠΟ, πρώην διαιτητές και ποδοσφαιριστές.

Μήπως όλα τα παραπάνω που εμπίπτουν στα ζητήματα περί Ανταγωνισμού σας οδήγησαν να στοχοποιήσετε εξ’αρχής την κ. Θάνου που σπεύσατε να την αντικαταστήσετε με θεσμικές ακροβασίες;
Και τώρα έρχομαι στο κυρίως θέμα για το οποίο θα ήθελα να απευθυνθώ στον κ. Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Πέτσα, αρμόδιο για θέματα της δημόσιας τηλεόρασης.
Με το καλημέρα της εκλογής σας, συγκαλέσατε σύσκεψη στο Μαξίμου ανακοινώνοντας με πανηγυρισμούς ότι σπάσατε τα εκτός πραγματικότητας χρυσά συμβόλαια του ΣΥΡΙΖΑ για τις αθλητικές μεταδόσεις της ΕΡΤ, απόδειξη του δήθεν ενδιαφέροντός σας για τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Τι κάνατε λοιπόν;
Η ΕΡΤ έδιωξε τις δυο πιο εμπορικές της ομάδες τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, τα 2 πιο ισχυρά brand με εκατομμύρια τηλεθεατές και έσοδα από διαφημίσεις, να φύγουν προς τη NOVA ενώ μειώσατε κατά 12% τα συμβόλαια σε μικρότερες ομάδες και άλλες τις αφήσατε άστεγες, όπως και τη Super League 2.

Στην ερώτηση υπ.αρ. 150/05.08.2019 που καταθέσαμε 17 συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, μας απαντήσατε κ. Υπουργέ το εξής αμίμητο! «…η ΕΡΤ υπέβαλλε νέες μειωμένες προσφορές και δημιουργήθηκε το περιβάλλον να υποβληθούν στις ομάδες προτάσεις από την ιδιωτική τηλεοπτική αγορά».
Δηλαδή, το παραδέχεστε μόνος σας! Δώσατε 2 ομάδες εμπορικό φιλέτο της ΕΡΤ, προίκα στον ανταγωνιστή NOVA, ώστε να ανέβει και η αξία της αγοράς του κ. Μαρινάκη.
Και από πού φαίνεται ότι έχω δίκιο εγώ και όχι εσείς κ. Πέτσα;
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΠΑΟ από τα 4,2 εκατ. €. της ΕΡΤ πήγε στα 5,5 εκατ. € της NOVA ενώ αντίστοιχα ο Άρης από τα 2 εκατ. € της ΕΡΤ πήγε σε τριετές συμβόλαιο με τη NOVA συνολικού ύψους 7,5 εκατ. €. Δηλαδή παραπάνω από ότι τους έδινε η ΕΡΤ πριν! Δηλαδή ΠΑΟ και ΑΡΗΣ, τηλεοπτικά, είναι κερδοφόρα και αποδοτική επένδυση για τη ΝΟVA, αλλά εσείς ισχυρίζεστε ότι για την ΕΡΤ με μικρότερο συμβόλαιο ήταν ζημιογόνες!

Στην NOVA κάνουν, στην ΕΡΤ περισσεύουν.

Στην πράξη υποβαθμίζετε το θεματικό περιεχόμενο της ΕΡΤ δίνοντας τα καλύτερα κομμάτια της σε ιδιώτες. Πρώτη φορά το EURO 2020 δεν θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ αλλά από ανταγωνιστικό ιδιωτικό κανάλι, για να τα έχετε με όλους καλά.

Να σημειωθεί ότι από τα χρήματα που διαθέτει η ΕΡΤ στις ομάδες μέσω των τηλεοπτικών συμβολαίων, ένα ποσοστό περίπου στο 70% επιστρέφει άμεσα ή έμμεσα στο δημόσιο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την τήρηση της νομιμότητας ως προς τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ΠΑΕ.
Για να δούμε τώρα με τα χρήματα της NOVA θα πληρώνουν τα χρέη τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία οι ΠΑΕ ή θα παίρνουν τα έσοδά τους σε αφορολόγητες χορηγίες; Θα είμαστε εδώ να παρακολουθούμε.
Αυτό ως προς το τι μπαίνει και τι βγαίνει στα δημόσια ταμεία από το ποδόσφαιρο και τα τηλεοπτικά.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι σήμερα δεν επερωτάμε για μια απλή εμπορική συναλλαγή ανάμεσα σε ιδιώτες, και οι πολίτες που μας παρακολουθούν το γνωρίζουν αυτό. Συζητάμε για ένα φαινόμενο μπερλουσκονισμού, το οποίο απειλεί την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό και συγκεκριμένα, αν αντιλαμβάνεται, αν αναγνωρίζει ότι εδώ πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς ένας συμμετέχων σε μία αγορά ελέγχει πλήρως τις χρηματοροές των ανταγωνιστών του. Να μας απαντήσει αν αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ενός κατεξοχήν λαϊκού αθλήματος.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:

Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για τα δημόσια ταμεία θα ήθελα να μας εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί εξήγγειλε τη μείωση της φορολογίας στις ΠΑΕ από το 45% στο 22%. Όχι μόνο λοιπόν δεν γίνεται εξοικονόμηση στα δημόσια ταμεία, αλλά συνολικά επιβαρύνονται κιόλας. Το πόσο θα το δούμε στον προϋπολογισμό και στην έκθεση του ΓΛΚ όταν έρθει η διάταξη στη Βουλή. Πολύ υποκριτικό να παριστάνετε τους προστάτες των χρημάτων των Ελλήνων φορολογούμενων. Αυτό ήταν το αντισταθμιστικό όφελος που δώσατε στις ΠΑΕ για να δεχτούν να πάνε στη ΝΟVA και να ξεκινήσει το πρωτάθλημα;

Μείωση φορολογίας δηλαδή σε ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές και στους ολιγάρχες εργοδότες τους. Μήπως είναι και αυτοί μεσαία τάξη;

Τι έφεραν τα συμβόλαια του Παναθηναϊκού και του Άρη; Έφεραν 30% τηλεθέαση στα πιο δυναμικά κοινά, της νεολαίας και των ανθρώπων της ομογένειας, για την οποία, κατά τα άλλα, κόπτεστε. Θέλετε να φέρετε και νόμο για την ψήφο των ομογενών. Οι ομογενείς, που κατάγονται από τη Θεσπρωτία, από τον οποιοδήποτε νομό και βρίσκονται στη Γερμανία, είχαν δικαίωμα με τη δική μας πρωτοβουλία να βλέπουν δωρεάν την ομάδα της περιοχής τους με τη Super League 2 και τη Football League. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *