Σε αναμμένα κάρβουνα οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της Πλαταριάς-Φόβοι για νέο προσφυγικό κύμα-Για 13.000 “άφαντους” πρόσφυγες κάνει λόγο μεγάλη ξένη εφημερίδα

Share Button

prosfuges1Ανάστατοι και ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της Πλαταριάς καθώς και οι επαγγελματίες του τουρισμού μετά την απρόσμενη και απροειδοποίητη άφιξη πενήντα μεταναστών το βράδυ της Δευτέρας στην Πλαταριά.

Χωρίς καμία ενημέρωση και παρακάμπτοντας τις τοπικές αρχές, οι ΜΚΟ που έχουν αναλάβει την διαχείριση των προσφυγικών ροών, προχώρησαν στην μεταφορά 50 μεταναστών και προσφύγων σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής. Πρόκειται για Σύριους (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και αρκετά μικρά παιδιά) στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο και βρίσκονται στην λίστα αναμονής προκειμένου να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν μισθωθεί για ένα τρίμηνο, όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων εντός του χρονοδιαγράμματος εξαιτίας της χρονοβόρας και πολύπλοκης γραφειοκρατικής διαδικασίας που απαιτείται.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο της ΜΚΟ ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων και φροντίζει για την προσαρμογή τους στο νέο τους περιβάλλον.

Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γιάννης Λώλος με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλο κύμα προσφύγων προς την παραλιακή ζώνη (Πέρδικα, Πλαταριά) το επόμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να λάβει-για την ώρα τουλάχιστον-ρητή και κατηγορηματική δέσμευση περί του αντιθέτου.

Παράλληλα, σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου που εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν στην τουριστική κίνηση της επόμενης περιόδου, στο ενδεχόμενο που παραταθεί ο χρόνος παραμονής τους ή στη περίπτωση που υπάρξει νέο προσφυγικό κύμα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στην Αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal περίπου 13.000 πρόσφυγες από τους συνολικά 63.000 που έχουν καταγραφεί στα hotspots της ελληνικής επικράτειας, αγνοούνται.
Οι αγνοούμενοι δεν εντοπίζονται για μήνες, όπως σημειώνει στην εφημερίδα ένα αξιωματούχος που έλαβε μέρος στην επιθεώρηση, εκτιμώντας πως θα μπορούσαν να έχουν κατευθυνθεί είτε προς κάποιο μέρος μέσα στην Ελλάδα, είτε στα Βαλκάνια, ή ακόμη να βρίσκονται και βορειότερα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα μάλιστα με ξένους και Έλληνες αξιωματούχους, κάθε εβδομάδα περίπου 500 μετανάστες περνούν τα σύνορα της Βόρειας Ελλάδας και συνεχίζουν το ταξίδι τους για το εσωτερικό της Ευρώπης, με τη βοήθεια των λαθρεμπόρων.
“Η Ελλάδα δεν είναι τελικά το αδιέξοδο που ήλπιζε η Ευρώπη”, τονίζει η Wall Street Journal.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *