Στην επετειακή εκδήλωση για τα 26 χρόνια της ΔΕΕΜ-Ομόνοιας στη Δερβιτσάνη ο Μάριος Κάτσης

Share Button

Κυριότερα σημεία από τη σημερινή ομιλία του Μάριου Κάτση στην επετειακή εκδήλωση για τα 26 χρόνια της ΔΕΕΜ – Ομόνοιας στη Δερβιτσάνη.

“- Χαρη σε εσάς, τους ανθρώπους της ελληνικής μειονότητας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κρατούνται ζωντανές οι παραδόσεις αιώνων, η ελληνική γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα και η ιστορία σε αυτόν εδώ τον τόπο.

– Σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να είστε μόνοι, και να είστε βέβαιοι ότι κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να μην είστε μόνοι. Η λύση των προβλημάτων της μειονότητας είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Αλβανίας.

– Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει έμπρακτα την πάγια εθνική θέση για σχέσεις καλής γειτονίας με την Αλβανία και στηρίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας υπό αυστηρές ομως προϋποθέσεις.

– Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, η άνοδος του εθνικισμού και του ρατσισμού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων γεννά νέες προκλήσεις για τις οποίες πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η κατοχύρωση των ελληνικών θέσεων σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο, αλλά και η τήρηση των κανόνων «καλής γειτνίασης», είναι η αποτελεσματικότερη έμπρακτη καταδίκη εμπρηστικών δηλώσεων που έχουν στόχο μόνο τον επικοινωνιακό αντίκτυπο.

– Είναι σημαντικό η Πολιτεία να αποδεικνύει ότι έχει το βλέμμα της στραμμένο στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας,αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού της διασποράς.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *