Συμπληρωματική τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Αντώνης Μπέζα για το ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα

Share Button

Στο φλέγον θέμα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα επανέρχεται ο πρώην Υπουργός Αντώνης Μπέζας με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ.Μπέζα

1ον) Είμαι υπερήφανος που συμμετείχα στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά (αρχικά ως υφυπουργός Υγείας και έπειτα ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων), γιατί αυτή η κυβέρνηση κράτησε την πατρίδα μας όρθια στη ζώνη του ευρώ και προετοίμασε την «κανονική» έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια.

Το γεγονός αυτό, που αποτελεί μια πολιτική και ιστορική αλήθεια, δεν έχει να κάνει με την ψήφο του λαού. Η ψήφος του λαού είναι σεβαστή στη δημοκρατία, δεν είναι όμως πάντα ορθή. Απόδειξη ότι αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα, μας ξανάβαλαν με την ολέθρια διαπραγμάτευση Βαρουφάκη στα μνημόνια και αποτελούν τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση.

2ον)Δεν ζήτησα ευθύνες από το σημερινό κυβερνητικό βουλευτή της Θεσπρωτίας, γιατί δεν παίρνει αυτός τις αποφάσεις. Τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας. Αυτούς καταγγέλλω για απαράδεκτη συμπεριφορά σε βάρος της Θεσπρωτίας.

Την ώρα που για ψηφοθηρικούς λόγους και χωρίς αντικειμενικά ακαδημαϊκά κριτήρια «ξεφυτρώνουν» πανεπιστημιακές σχολές παντού (νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, νέα Νομική Σχολή στην Πάτρα, νέα Γεωπονική Σχολή στην Άρτα κλπ), η Θεσπρωτία αφήνεται χωρίς Τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης.

Αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τη διάκριση των εξουσιών στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και όχι δικό μου… Σε κάθε περίπτωση, εκείνο για το οποίο θα κριθεί ο κυβερνητικός βουλευτής, είναι για το κατά πόσον μπορεί να ανατρέψει τις αρνητικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας.

3ον) Όταν με νόμο ή ΠΔ ιδρύεται μια νέα ακαδημαϊκή μονάδα, δεν σημαίνει ότι η μονάδα αυτή μπορεί αμέσως να λειτουργήσει. Χρειάζεται προετοιμασία αρκετού χρόνου (αρχικές κτιριακές εγκαταστάσεις, εκλογή καθηγητών, λοιπό προσωπικό, εξοπλισμός εργαστηρίων, πρόγραμμα σπουδών κλπ).

Ενώ αυτή η προετοιμασία είχε ξεκινήσει για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας στην Ηγουμενίτσα, από την άνοιξη του 2009, με σκοπό να συμπεριληφθεί στα μηχανογραφικά δελτία για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, ήλθε η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και το κατήργησε…

4ον) Η σύσκεψη που έγινε στην Ηγουμενίτσα επί δημαρχίας Γ. Κάτσινου, και που αποτελούσε μία από τις πολλές που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την εποχή (σε αντίθεση με σήμερα), προφανώς και δεν ήταν μυστική για τον απλούστατο λόγο ότι σ’ αυτήν συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι φορείς της Θεσπρωτίας και οι εκπρόσωποι του ΤΕΙ Ηπείρου.

Αντικείμενό της ήταν η διαμόρφωση κοινής θέσης των συγκεκριμένων φορέων απέναντι στις δυσμενείς προβλέψεις του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Εκείνο που ζητήθηκε είναι, μετά τα αρχικά πλάνα, να μην υπάρχει η παρουσία τηλεοπτικής κάμερας στην αίθουσα και στη συνέχεια, μετά το πέρας, να υπάρξουν σχετικές δηλώσεις από τους συμμετέχοντες. Απλά δηλαδή πράγματα, που γίνονται στις συσκέψεις σ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο…

5ον) Η συζήτηση για το «δένδρο» (τι έγινε επί ΝΔ και ποιες είναι οι δικές μου ευθύνες) πέραν του ότι ικανοποιεί τα απωθημένα κάποιων, δεν μας αφήνει να δούμε το «δάσος» (ποια πρόταση προωθεί σήμερα το υπουργείο Παιδείας). Είναι καθαρά αποπροσανατολιστική.

Έχει λίγο… μυρωδιά από τη σκευωρία για τη Novartis, που σκοπό έχει να στρέψει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα και να σπιλώσει πολιτικούς αντιπάλους. Το ίδιο επιχειρείται να γίνει και εδώ.

Όμως το ζήτημα είναι άλλο. Αυτή η κυβέρνηση δεν καταργεί απλά ένα Τμήμα του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας. Καταργεί συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση από τον τόπο μας και αφήνει το νομό Θεσπρωτίας, τον μόνο στην Ήπειρο χωρίς πανεπιστημιακό Τμήμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *