Συνέντευξη των ιδρυτών της Cryotap Τάσου Αθανασίου- Δονάτου Ντίνη: «Η μετατροπή μιας ιδέας σε επιχείρηση, απαιτεί συνεχή και σκληρή προσπάθεια»

Share Button

ntinisΠριν μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο εθνικός τελικός του ClimateLaunchpad 2016, ένας επιχειρηματικός διαγωνισμός ιδεών πράσινης καινοτομίας. Το ClimateLaunchpad ψάχνει για νέα ταλέντα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας στην Ευρώπη, βοηθώντας τα να αναπτύξουν τις ιδέες τους ώστε να γίνουν βιώσιμες και να εξελιχθούν σε παγκόσμιες επιχειρήσεις. Διεξάγεται από το Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ε.Ε. σε θέματα καινοτομίας για την κλιματική αλλαγή και έχει ως στόχο την εξεύρεση λύσεων για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Νικήτριες εταιρείες στον εθνικό τελικό ήταν οι εταιρείες Cryotap, ΒΡΕΑΤΗΕ και AlgoRid, οι οποίες θα αναμετρηθούν με τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες της Ευρώπης.

Η Cryotap που αποτελείται από τους μηχανικούς Τάσο Αθανασίου και Δονάτο Ντίνη, είναι μία νεοφυής εταιρεία από την Ηγουμενίτσα, η οποία μέσω ενός ρηξικέλευθου  συστήματος αφαλάτωσης, επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας, στοχεύοντας στην αειφόρο ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Για την ιδέα τους αυτή, μίλησαν στο www.polispost.com και μας ανέπτυξαν τον τρόπο που μπορεί η ιδέα αυτή, να έχει πρακτική εφαρμογή.

Με ποια ιδέα συμμετείχατε στο διαγωνισμό, πώς την εμπνευστήκατε και πού βασίζεται;

Στον διαγωνισμό συμμετέχουμε με το Cryotap, ένα σύστημα αφαλάτωσης, το οποίο με ένα καινοτόμο τρόπο μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο.

Είχε ξεκινήσει εντελώς τυχαία από μία συζήτηση και συνέχισε με εντατική έρευνα και ανάπτυξη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα που παράγει πόσιμο νερό από την θάλασσα με οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Ουσιαστικά παγώνει το θαλασσινό νερό και παράγει ποιοτικό πόσιμο με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Το σύστημα είναι πλωτό και ενεργειακά αυτόνομο όπου τροφοδοτείται μόνο με ηλιακή ενέργεια.

Πιστεύετε πως μπορεί να έχει μελλοντική προοπτική η ιδέα σας και κυρίως μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή;

Το σύστημα αυτό το έχουμε κατασκευάσει σε μικρή κλίμακα και υφίσταται ως λειτουργικό πρωτότυπο το οποίο παράγει πόσιμο νερό.

Η Cryotap βρίσκει εφαρμογή όπου υπάρχουν μεγάλες καταναλώσεις νερού και μπορεί να εφαρμοστεί σε ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι και να τροφοδοτήσει μια ολόκληρη πόλη. Επίσης άλλες αγορές στις οποίες  μπορεί να βρει εφαρμογή είναι η τσιμεντοβιομηχανία, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστήρια πετρελαιοειδών και χημικών, βιομηχανία τροφίμων και ποτών, βιομηχανία χαρτιού και εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Πόσο εύκολη είναι η μετατροπή μιας ιδέας και συγκεκριμένα της δικής σας, σε επιχείρηση;

Δεν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος προκειμένου να μετατραπεί μία ιδέα σε επιχείρηση, απαιτεί συνεχή αλλά και σκληρή προσπάθεια αλλά και ένα σαφές σχέδιο ανάπτυξης. Καταλύτης στην όλη διαδικασία είναι η σύνθεση δεξιοτήτων και η αφοσίωση μας στον στόχο αυτό. Καθοριστικό ρόλο στην μεταμόρφωση της ιδέας μας ήταν η καθοδήγηση από τον επιταχυντή επιχειρηματικών ιδεών Chrysalis Leap.

Υπάρχει σχετική χρηματοδότηση από φορείς και αν ναι μπορεί να καλύψει τη λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης;

Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει χρηματοδότηση από κάποιο φορέα ή κάποιον ενδιαφερόμενο επενδυτή. Ωστόσο υπάρχει πρόσφατο ενδιαφέρον από πλευράς νησιώτικου Δήμου για εγκατάσταση μονάδας Cryotap έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σε πόσιμο και αρδευτικό νερό. Ο Δήμος αυτός έπειτα από έρευνα έχει βγάλει πόρισμα ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής του μειώνεται συνεχώς και έχουν μειωμένες στάθμες στις αποταμιευτικές δεξαμενές τους, με αποτέλεσμα να τους προκαλέσει ανησυχία για το μέλλον και να αναζητήσουν νέα λύση στο πρόβλημά τους.

Είναι γεγονός πως τα αποθέματα πόσιμου νερού στο μέλλον όλο και θα λιγοστεύουν, δεδομένης της υπερκατανάλωσης και της κλιματικής αλλαγής. Μπορεί η αφαλάτωση και η μετατροπή του σε πόσιμο νερό να λύσει το πρόβλημα σε μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα;

Οι μονάδες Cryotap θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην λύση του προβλήματος πόσιμου νερού στις μεγαλουπόλεις.

Αντί να κατασκευαστεί μια μονάδα υπερ-κατασκευή, με εξωπραγματικό προϋπολογισμό, για να καλύψει τις ανάγκες τις Αθήνας, θα προτείναμε να τοποθετηθούν μικρότερες μονάδες Cryotap, κατανεμημέες σε στρατηγικά σημεία, κατά την ακτογραμμή της Αθήνας. Οι μονάδες Cryotap είναι πλωτές που σημαίνει ότι μπορούν να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν εύκολα όπου και όποτε χρειαστούν, ανάλογα με τις πιθανές μεταβαλλόμενες ανάγκες.

Για παράδειγμα εάν μια περιοχή έχει μια περίοδο με αυξημένα αποθέματα πόσιμου νερού λόγω βροχοπτώσεων, οπότε δεν θα έχει ανάγκη για αφαλάτωση, θα μπορούσε να μεταφερθεί η μονάδα σε μια άλλη περιοχή, όπου έχει χαμηλά αποθέματα πόσιμου νερού ή αυξημένη ζήτηση, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει αυξημένη κίνηση τουριστών.

Εκτιμάτε πως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές μπορεί να επιλυθεί από την Cryotap;

Το σημερινό πρόβλημα υδροδότησης των άνυδρων Ελληνικών νησιών δεν αντιμετωπίζεται με βιωσιμότητα. Η υδροδότηση τους γίνεται με μεταφορά πόσιμου νερού από βυτιοφόρα πλοία όπου το κόστος είναι δεκαπλάσιο από την τιμή δικτύου στην ηπειρωτική χώρα. Το κόστος αυτό είναι επιδοτούμενο από την κυβέρνηση και έτσι η τιμή χρέωσης του καταναλωτή να είναι φαινομενικά “χαμηλή” πλησιάζοντας τις τιμές της ηπειρωτικής χώρας, όμως στην πραγματικότητα το κόστος αυτό το επιβαρύνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Η κατασκευή χερσαίων μονάδων αφαλάτωσης ή φραγμάτων από τους Δήμους, ως λύση του προβλήματος, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία απαιτεί πολύτιμη χερσαία έκταση, ένα σεβαστό αρχικό κόστος προμήθειας και λειτουργίας.

Η Cryotap μπορεί να παρέχει ποιοτικό πόσιμο νερό στα άνυδρα νησιά χωρίς την απαίτηση πολύτιμης έκτασης, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, χωρίς την χρήση χημικών και αναλώσιμων χάρη στην τεχνολογική μας καινοτομία.

Έχει έρθει σε επαφή μαζί σας το Υπουργείο Ενέργειας ή κάποιος άλλος κρατικός φορέας, με σκοπό να σας στηρίξει στην προσπάθειά σας;

Έως τώρα δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί μας κάποιο Υπουργείο ή άλλος κρατικός φορέας ως προς την στήριξη της προσπάθειας μας αυτής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *