Το Ιστορικό της Ιόνιας Οδού, πως φτάσαμε από το διαγωνισμό παραχώρησης στην παράδοση τμημάτων

Share Button

Μία μεγάλη ιστορία που φτάνει στο τέλος της είναι η Ιόνια Οδός. Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκε να γίνουν αρκετές “υπερβάσεις” λόγω των δομικών προβλημάτων που παρουσιάζουν τα έργα στη χώρα μας. Ο αυτοκινητόδρομος Αντίρριο-Ιωάννινα, μήκους 196χλμ είναι ο πλέον πολυαναμενόμενος αυτοκινητόδρομος καθώς η περιοχή βρίσκεται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα θα επιχειρήσουμε μία βουτιά στο “παρελθόν”, στο ιστορικό του έργου για να σας δώσουμε επακριβώς τι συνέβη, από την αρχή του διαγωνισμού της παραχώρησης μέχρι και προχθές με την παράδοση του τμήματος Κουβαράς-Αμφιλοχία.

Στις αρχές του 2005 ξεκινά ο διαγωνισμός για την Ιόνια Οδό (που περιλαμβάνει και το τμήμα του ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση-Σκάρφεια αλλά και τον κλάδο Σχηματάρι-Χαλκίδα).

Τον Φεβρουάριο του 2006 κατατέθηκαν οι προσφορές με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (σε κοινοπραξία με Ισπανικές εταιρείες) να παίρνει το έργο από την Vinci (σε κοινοπραξια με Ελληνικές εταιρίες).

Στις 19 Δεκεμβρίου 2006 υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης της Ιόνιας Οδού από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα μήκους 196χλμ. Ως δημόσιο έργο είναι σε κατασκευή το τμήμα της Παράκαμψης Άρτας (Κομπότι Άρτας-Φιλιππιάδα 17χλμ) και της Παράκαμψης Αγρινίου (Κεφαλόβρυσο-Κουβαράς 33χλμ). Σύνολο έτοιμου αυτοκινητόδρομου 33χλμ. H σύμβαση παραχώρησης κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 27 Μαρτίου 2007 και τα πρώτα έργα ξεκίνησαν λίγους μήνες αργότερα.

Στις 28 Μαϊου 2009 δίδεται ιστορικά ως πρώτο τμήμα της Ιόνιας Οδού στην κυκλοφορία η Παράκαμψη Αγρινίου από τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά. Τον Απρίλιο του 2011 δίδεται στην κυκλοφορία η Παράκαμψη Άρτας (ήδη από το 2003 είχε δοθεί ένα μικρό τμήμα). Σύνολο έτοιμου αυτοκινητόδρομου 50χλμ.

Από τότε έπρεπε να περάσουν 5,5χρόνια και πλέον χρόνια για να δούμε το τρίτο τμήμα στη σειρά, αλλά το πρώτο αμιγές τμήμα της κατασκευής ως έργου παραχωρήσης της Ιόνιας Οδού από τον Κουβαρά μέχρι την Αμφιλοχία μήκους 26χλμ από τον νυν Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Σύνολο έτοιμου αυτοκινητόδρομου 76χλμ.

Ενδιάμεσα την Άνοιξη του 2011 τα έργα σταμάτησαν λόγω της διακοπής χρηματοδότησης του έργου. Θα χρειαστούν 2,5 χρόνια για να φτάσουμε τον Δεκέμβριο του 2013 στην υπογραφη νέας τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης από τον τότε Υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που έγινε η αιτία να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα.

ΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Στο έργο της Ιόνιας Οδού, όπως και σε όλα τα έργα των αυτοκινητόδρομων με παραχώρηση, τα δομικά προβλήματα των έργων στη χώρα κυριάρχησαν. Τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων και των αρχαιολογικών ανασκαφών δημιούργησαν τεράστια προβλήματα και υπήρξαν βασικοί παράγοντες ανάσχεσης της κατασκευαστικής προόδου.

Μεγάλο πρόβλημα είχε δημιουργήσει η αναφορά στην αρχική σύμβαση για παράδοση των απαλλοτριωθέντων χώρων σε διάστημα ενός έτους από την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός πως η παραχωρησιούχος για να τελειώσει τελικά το έργο αναγκάστηκε να κάνει μαζικές “ενοικιάσεις” στα απαλλοτριωθέντα ακίνητα, ενώ ακόμα τώρα, 10 χρόνια μετά, λύθηκαν τα τελευταία προβλήματα στις απαλλοτριώσεις.

Στο έργο της Ιόνιας Οδού η ιστορία της κατασκευής έχει περάσεις από πολλές και δύσκολες καταστάσεις. Όμως αυτό που τώρα έχει σημασία είναι το μέλλον. Ο Μάρτιος είναι κοντά και η προετοιμασία για την πλήρη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μιλώντας για προετοιμασία δεν αναφερόμαστε στο Υπουργείο, στην Περιφέρεια ή τον Παραχωρησιούχο.

Αναφερόμαστε στον κόσμο ο οποίος πλέον δεν κρατιέται με τίποτα και περιμένει να οδηγήσει από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα σε χρόνο ρεκόρ για τα σημερινά δεδομένα και να καμαρώσει για ένα έργο που τελικά δεν ήταν το “γιοφύρι της Άρτας” αλλά το καμάρι της Ηπείρου και όχι μόνο

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *