Το ‘φέρετρο’ για τον νέο ασφαλιστικό & φορολογικό νόμο, στην Ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου

Share Button

Σε φορτισμένο κλίμα δεκάδες γιατροί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το νέο ασφαλιστικό νόμο-φορολογικό νόμο στην Ημερίδα του ΙΣΑ. Δεκάδες γιατροί καθώς και πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, Επιστημονικών Ενώσεων και Επαγγελματικών Φορέων που παρακολούθησαν την ημερίδα με θέμα “Ο νέος ασφαλιστικός-φορολογικός νόμος. Οι συνέπειες για τους γιατρούς”, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, για το νέο σύστημα. Μάλιστα ανάρτησαν πανό με συνθήματα στην αίθουσα ενώ μετέφεραν συμβολικά κι ένα φέρετρο. 

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης, διευκρίνισε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος είναι πρόχειρα καταρτισμένος και έχει λάθη, έτσι που στην ουσία είναι εντελώς ανεφάρμοστος, ενώ το νέο συνταξιοδοτικό, όπως είπε, στην ουσία “στοχεύει” κυρίως τα περισσότερο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας, όπως είναι τα ΑμΕΑ, τους ανασφάλιστους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

“Θα εξαντληθούν όλα τα μέσα προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτός ο άδικος και κοινωνικά ανάλγητος νόμος”, δήλωσε ο κ.Γ.Πατούλης, και συμπλήρωσε ότι “τα νέα μέτρα επιβαρύνουν όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους ενώ κηρύττουν τον πόλεμο στους νέους οδηγώντας τους στην ξενιτιά”.

Όπως τόνισαν οι περισσότεροι από τους εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην πανιατρική συγκέντρωση – ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που έγινε στο ξενοδοχείο Τιτάνια, ο νέος νόμος οδηγεί στην επαγγελματική εξόντωση και στην οικονομική εξαθλίωση τους ελευθεροεπαγγελματίες και τους συνταξιούχους ενώ συγχρόνως απειλεί την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Ολοι μίλησαν για ένα πρόχειρο και ανεφάρμοστο ανθρωποκτόνο νομοθέτημα, για το οποίο εγείρονται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, στοιχεία τα οποία, όπως είπαν οι γιατροί, θα αξιοποιηθούν στα ένδικα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν .

“Καλούμε όλο τον επιστημονικό κόσμο να συστρατευτεί ενάντια στα ειδεχθή αυτά μέτρα και ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν σαφή θέση καθώς υποθηκεύεται το μέλλον ολόκληρων γενεών”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

“Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη, μεταφέροντας το πρόβλημα στις επόμενες γενεές. Καλούμε όλο τον επιστημονικό κόσμο να συστρατευτεί ενάντια στα ειδεχθή αυτά μέτρα και ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν σαφή θέση καθώς υποθηκεύεται το μέλλον ολόκληρων γενεών. Ζούμε ιστορικές στιγμές και όλοι έχουν χρέος να αναλάβουν τις ευθύνες τους”, είπε ο κ.Πατούλης.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς οικονομολόγος τ. Γεν. Γραμματέας Κοιν. Ασφαλίσεων, στην ομιλία του με θέμα “Το καθεστώς συνταξιοδότησης των γιατρών με τη νέα νομοθεσία”, επεσήμανε ότι από τις 16 Ιουλίου μέχρι σήμερα, έχουν ψηφιστεί εννέα νόμοι (!!!) για το συνταξιοδοτικό που αλληλοαναιρούνται.

“Είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται ένας νόμος, τόσο μεγάλης σημασίας, χωρίς να έχει γίνει αναλογιστική μελέτη. Το νέο σύστημα που ξεκινά με έλλειμμα 1 δις, δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα και κοινωνική ασφυξία ενώ δυναμιτίζει τις συντάξεις χωρίς καμία προοπτική. Πρόκειται για ένα πρόχειρο και θνησιγενές μόρφωμα, το οποίο δεν προβλέπει μεταξύ άλλων τι θα συμβεί μετά το 2018”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Ρωμανιάς.

Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος καθηγητής Εργατικού Δικαίου στην εισήγησή του με θέμα την “Κρίση του ασφαλιστικού συστήματος”, παρουσίασε τις αιτίες του προβλήματος, καθώς και προτάσεις για την υπέρβασή του:

“Τα χρόνια του μνημονίου οι συνταξιούχοι έχασαν περισσότερα από 48 δις. Ουσιαστικά μετακυλίθηκε η κρίση στους συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους, την ώρα που το συνταξιοδοτικό σύστημα οδηγείται σε κατάρρευση. Πρόκειται για ένα εκ προμελέτης έγκλημα κατά των συνταξιούχων και του ελληνικού λαού”, τόνισε o κ.Μητρόπουλος.

Στις “συντάξεις και στις νέες εισφορές των γιατρών”, αναφέρθηκε ο κ. Διονύσιος Τεμπονέρας Δικηγόρος – Εργατολόγος, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι από το νέο σύστημα πλήττονται οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι χήρες και τα άτομα με αναπηρία. “Ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα του νέου νόμου είναι ότι οι συντάξεις για τα άτομα με αναπηρία είναι πενιχρές ενώ θεσπίζει ως όριο ηλικίας το 55ο έτος για τις συντάξεις χηρείας. Το νέο σύστημα στηρίζεται κυρίως στην αύξηση των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και ελευθεροεπαγγελματίες καθώς και στην αναπροσαρμογή των νέων συντάξεων”, τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

ΠΗΓΗ: www.liberal.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *