Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη στο Ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Share Button

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στο Ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Σας καλωσορίζω στο συνέδριο σας στην πρωτεύουσα της Ηπείρου και εύχομαι να είναι παραγωγικό σε προτάσεις, ιδέες και αποφάσεις.

Κάθε θετικό βήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι θετικό βήμα για τους πολίτες.

Ικανοποιητικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν μόνο όταν υπάρχει ειλικρινής  και ισότιμη συνεργασία Πολιτείας, Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας  Αυτοδιοίκησης.

Δεν θέλω να επεκταθώ σε πολλά ζητήματα, τα οποία θα αναπτυχθούν άλλωστε και από τους εισηγητές και από τους ομιλητές.

Οφείλω όμως να αναφερθώ στη συνεργασία που υπάρχει στην Ήπειρο μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης για την προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και δράσεων, αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Η συνεργασία αυτή αποτυπώνεται τόσο στην υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Interreg κλπ, όσο και στη χρηματοδότηση δράσεων από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα προβλήματα είναι κοινά, είναι πολλά. Προσπαθούμε όμως μέσα από τους λιγοστούς πόρους που διαθέτουμε,  να καλύπτουμε όσο το δυνατόν περισσότερες και ιεραρχημένες ανάγκες που υπάρχουν στο σύνολο της Περιφέρειας.

Επιγραμματικά αναφέρω:

  • Μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Φορείς και τους Δήμους, η Περιφέρεια προώθησε την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ, αποτρέποντας έτσι την επιβολή προστίμων. Προωθούμε την κατασκευή των προβλεπόμενων Σταθμών Μεταφόρτωσης και  τη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.
  • Δρομολογήσαμε και ήδη κατασκευάζεται με ΣΔΙΤ το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, επιτυγχάνοντας μάλιστα την καλύτερη έως τώρα τιμή ανά την Ελλάδα.
  • Εντάξαμε στο Interreg τη μονάδα κομποστοποίησης του Δήμου Αρταίων και προετοιμάζουμε τους φακέλους για τις αντίστοιχες μονάδες Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας για ένταξη το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.
  • Κατασκευάζονται αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικοί καθαρισμοί σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από Αμβρακικό Κόλπο μέχρι και τα σύνορα της Αλβανίας, με το συνολικό προϋπολογισμό να κυμαίνεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

  • Υλοποιούμε το Καινοτόμο Πρόγραμμα «Πολιτιστικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα» που αφορά τις περιοχές Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.
  • Προωθούμε μέσω του προγράμματος ELENA και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού στους δήμους Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.
  • Με τη συνεργασία Περιφέρειας – Δήμων προωθούμε master plan για τα ιαματικά λουτρά της Ηπείρου
  • Έχουμε συντηρήσει όλα τα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ
  • Έχουμε προχωρήσει σε καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων σε όλη την Ήπειρο.
  • Αναζητήσαμε πόρους για την ολοκλήρωση των κλειστών γυμναστηρίων σε  Κωστακιούς Άρτας,  Καναλάκι Πάργας και Φιλιππιάδα που είχαν μείνει ημιτελή από το 2004.
  • Συνδράμουμε τους μικρότερους δήμους, στην εκπόνηση και επίβλεψη μελετών και έργων.
  • Συνδράμαμε και συνδράμουμε χωρίς καμία διάκριση τους Δήμους σε αιτήματα χρηματοδότησης που κυμαίνονται στις δυνατότητες του Π.Δ.Ε της Περιφέρειας.
  • Υπάρχει άριστη συνεργασία με τους Δήμους σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, καλύπτοντας μεταξύ άλλων και τις δαπάνες προμήθειας αλατιού.
  • Είναι διαρκής η  συνεργασία μας με τους Δήμους και τους φορείς τουρισμού,  αρχικά για την εκπόνηση του Στρατηγικού μας σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη και έκτοτε για κοινή συμμετοχή στις εκθέσεις στις οποίες λαμβάνουμε μέρος.
  • Τέλος, χάρη στη συνεργασία που έχουμε με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού έχουμε υλοποιήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα αναστήλωσης μνημείων.

 

Δεν θέλω να επεκταθώ και σε άλλα θέματα, όπως η συνεργασία που έχουμε για ενημερωτικές ημερίδες, εκδηλώσεις κλπ. Καταλαβαίνουμε και συμμεριζόμαστε την αγωνία των δημάρχων και των δήμων για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Και από την πλευράς μας και όσο το επιτρέπουν οι πόροι και οι αρμοδιότητες επιθυμούμε και συμβάλλουμε στη διευκόλυνσή τους.

Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε ούτε «παρκαρισμένους» πόρους- όπως μπορεί να συμβαίνει σε άλλες μεγάλες αστικές κυρίως περιφέρειες- ούτε ανεξάντλητες πηγές εσόδων από τον τρόπο κατανομής των ΚΑΠ.

Εκείνο όμως που επιδιώκουμε και επιβεβαιώνεται από το αποτέλεσμα,  είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατότητες που υπάρχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος όλης της κοινωνίας. Μόνο αν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ που επιλέξατε την Ήπειρο για τη διοργάνωση του Συνεδρίου σας, σας εύχομαι καλή διαμονή και καλή επιτυχία στις εργασίες του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *