Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για την Αντιπυρική προστασία

Share Button

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, σχετικά με την αντιπυρική προστασία Δήμου Ηγουμενίτσας, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος (Απόφαση Δ.Σ. 213/2018):

Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, με τις τραγικές συνέπειές της, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους, τις καταστροφές περιουσιών και δασικών εκτάσεων, έφερε και πάλι με οδυνηρό τρόπο στην επικαιρότητα το θέμα της αντιπυρικής προστασίας.

Η πόλη της Ηγουμενίτσας περιβάλλεται από ένα πανέμορφο πευκοδάσος, που αποτελεί πνεύμονα της περιοχής αλλά και φυσικό «φράγμα» για τα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό, περιορίζοντας σημαντικά τις συνέπειες από τις βροχοπτώσεις στην πόλη μας. Το δάσος αυτό είναι ουσιαστικά απροστάτευτο αφού εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχουν γίνει οι ανάλογες δράσεις καθαρισμού και προφύλαξης, αφού το Κεντρικό Κράτος έχει κατακερματίσει τις αρμοδιότητες δασοπροστασίας σε διάφορους φορείς και οι πόροι που διαθέτει είναι ελάχιστοι.

Υπάρχει η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα, με δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμό και ουσιαστική φύλαξη. Επίσης, την οργανωτική προετοιμασία με οδηγίες, μέσα, υποδομές, επάρκεια προσωπικού, αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της δασικής υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατάλληλη εκπαίδευση της Πυροσβεστικής, των υπόλοιπων εμπλεκόμενων ομάδων έκτακτων αναγκών, αλλά και του συνόλου του πληθυσμού.

Οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού όσων τμημάτων εμπλέκονται στο ζήτημα δεν αρκούν για να καλύψουν την επικίνδυνη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί συνολικά εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, σε επίπεδο νομοθεσίας, αρμοδιοτήτων, αποψίλωσης προσωπικού και υποδομών στους Δήμους, στην Πυροσβεστική, στη Δασική Υπηρεσία.

Για αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας διεκδικούμε:

* Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι.

* Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.

* Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία, με μόνιμη και σταθερή δουλειά και σύγχρονη εκπαίδευση.

* Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα, τα απαραίτητα χρήματα για βελτίωση των υποδομών, τεχνικών μέσων, κυρίως επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα .

* Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

* Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.

* Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος.

* Γενναία χρηματοδότηση των Δήμων και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να μην πνιγόμαστε με τις βροχές να μην καιγόμαστε από τη φωτιές και να μην πλακωνόμαστε από τα συντρίμμια στους σεισμούς. Αλλιώς τι νόημα έχει η ανάθεση της πολιτικής προστασίας στους Δήμους χωρίς τα απαραίτητα εφόδια;

Ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Δονάτος Μαρτίνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *