Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας σχετικά με την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη στην Ήπειρο

Share Button

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, σχετικά με την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη στην Ήπειρο, την πρόταση της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας και τις παρατηρήσεις του Υπουργού επ’ αυτής, αποφάσισε τη δημοσίευση του κάτωθι ψηφίσματος (Απόφαση Δ.Σ. 40/2018):

• Αρνούμαστε να δεχθούμε την πρόταση που εξαιρεί την Ηγουμενίτσα από τον ακαδημαϊκό χάρτη της Ηπείρου, χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση και συναίνεση, την ίδια στιγμή που συμπεριλαμβάνονται οι πρωτεύουσες των άλλων Νομών.

• Υιοθετούμε την ακαδημαϊκή άποψη, όπως αυτή διατυπώθηκε από μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας, ότι δηλαδή το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα, μπορεί να μετεξελιχθεί σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ικανό μάλιστα, να λειτουργήσει άμεσα.

• Απαιτούμε ξεκάθαρες θέσεις και την επίλυση του θέματος, τώρα και όχι σε δεύτερο χρόνο, που θα λαμβάνει υπόψη του φοιτητές, του καθηγητές και την ευαισθησία της κοινωνίας, ενώ σε καμία περίπτωση, δεν θα δεχθούμε τη μετατροπή του χώρου του ΤΕΙ σε παραθεριστικές κατοικίες φοιτητών, εξέλιξη που αν μη τι άλλο, υποτιμά την κοινωνία και τους θεσμούς της.

• Η κατάργηση του μοναδικού ακαδημαϊκού τμήματος μιας ακριτικής περιοχής που συγκεντρώνει ιδιαίτερα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, ούσα επιπλέον πύλη εισόδου της χώρας, αποτελεί βάναυση προσβολή των κατοίκων της περιοχής μας στέλνοντας ένα μήνυμα αδιαφορίας και περιφρόνησης τους.

• Ζητούμε, όχι μόνο να μην στερηθούμε την ύπαρξη ενός πανεπιστημιακού τμήματος αλλά, την ενίσχυσή του με την προσθήκη και ενός ακόμη τμήματος, αφού το μοντέλο οργάνωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα δεν είναι αυτό της συνένωσης και της συγκέντρωσης των σχολών σε λίγες πόλεις – πανεπιστημιακά κέντρα, αλλά της διάχυσης και της αποκέντρωσης σε διάφορες πόλεις ανά την επικράτεια.

• Καλούμε τέλος την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους Φιλιατών και Σουλίου, όλους τους φορείς αλλά και όλους τους Θεσπρωτούς, ιδιαίτερα τους ακαδημαϊκούς, σε συσπείρωση και ενότητα, ζητώντας παράλληλα να ταχθούν υπέρ του δίκαιου, από κάθε άποψη, αιτήματός μας.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και στους τοπικούς Βουλευτές.

Ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Δονάτος Μαρίνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *