Ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για το Ζάππειο Μέγαρο και το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου

Share Button

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας κατά τη συνεδρίασή του την 21ης Οκτωβρίου, συζήτησε την πιθανότητα ιδιωτικοποίησης του Ζαππείου Μεγάρου και ομόφωνα εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα για το Ζάππειο Μέγαρο

Το Ζάππειο Μέγαρο αποτελεί ιστορικό κληροδότημα της ηπειρωτικής ευεργεσίας. Η ιστορική του πορεία και ο ρόλος του, ως αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας κληρονομιάς, το καθιστούν κληροδότημα ανεκτίμητης αξίας, που ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Το μέγιστο αυτό ιστορικό κληροδότημα, μνημείο ελληνικού πολιτισμού, κινδυνεύει από οικονομοπολιτικά συμφέροντα, νόμους και διατάξεις μνημονιακών χρόνων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας:

Συντάσσεται και στηρίζει την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στον αγώνα που κάνει για την προστασία της ιστορικής μας κληρονομιάς, καταδικάζοντας παράλληλα ομόφωνα την πιθανότητα ιδιωτικοποίησης τόσο του Ζαππείου Μεγάρου όσο και των λοιπών κληροδοτημάτων.

Θεωρεί ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση ιδιωτικών συμφερόντων τόσο το Ζάππειο όσο και τα λοιπά Κληροδοτήματα.

Καλεί την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα, όπως οφείλει, σε σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει οριστικά τα εθνικά κληροδοτήματα από ανάλογες προσπάθειες ιδιωτικοποίησής τους.

Πιστεύει ότι η χρήση του πρέπει  να υπηρετεί τη βούληση του ευεργέτη Ευαγγέλου Ζάππα και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας κατά τη συνεδρίασή του την 21ης Οκτωβρίου, συζήτησε για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και ομόφωνα εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Ψ ή φ ι σ μ α
Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, το οποίο βρίσκεται δωρεάν δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους. Απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο και επιπλέον αποτελεί έναν από τους κύριους ελληνικούς φορείς έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα των εξαρτήσεων.
Καλύπτοντας ένα πολυεπίπεδο φάσμα υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης το ΚΕΘΕΑ, καταγράφει όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και τοπικά, ουσιαστικό έργο, που οφείλουμε να υποστηρίξουμε έμπρακτα, διαφυλάττοντας τις δομές και την ποιότητα των υπηρεσιών του.
Προς την κατεύθυνση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη πως τυχόν αλλαγές, που επιχειρούνται, θα πρέπει να γίνονται κατόπιν διαβούλευσης και συναίνεσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην αλλαγή του καθεστώτος διοίκησης του ΚΕΘΕΑ και ζητάμε από την κυβέρνηση:
• Την ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ
• Την ενίσχυση, με γενναία χρηματοδότηση, των δωρεάν δημοσίων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.
• Την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στις ανάγκες και στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.
Η εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ευημερίας δεν αφορά μόνο τους χρήστες και τις οικογένειές τους, αλλά είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας.

Ηγουμενίτσα 22/10/2019
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΔΟΝΑΤΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *