1ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών “ΧΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ”

Share Button

xoroiO Φιλοπρόοδος Σύλλογος Γραικοχωρίου πιστός στις αρχές του σε θέματα Πολιτισμού, με μεράκι την παράδοση, τον χορό και τον εθελοντισμό, διοργάνωσε το 1ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών «ΧΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» στο Γραικοχώρι στις 19 Νοεμβρίου 2016 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Αλεξάνδρας Τσιάβου» .
Χορευτές και χοροδιδάσκαλοι του νομού μας που είναι λάτρεις της παράδοσης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας και οι συμμέτοχες ξεπέρασαν τις εκατόν είκοσι .
Το σεμινάριο διοργανώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Πρεβέζης.
Αποτέλεσμα του σεμιναρίου ήταν να διδαχτούμε ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία αλλά και την πλούσια και ενδιαφέρουσα μουσική, ποιητική και χορευτική Παράδοση του Πόντου.Οι συμμετέχοντες διδάχθηκαν τους χορούς : Ομάλ, Διπάτ, Τριπατ, Τίκ, Τρυγώνα, Σερανίτσα και τους χορηγήθηκε βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.
Η Χοροδιδάσκαλος Κα Μίχα Ελένη και η Εισηγήτρια Κα Χόρτη Βάσω έφεραν τους συμμετέχοντες πολύ κοντά στην μακραίωνη ποντιακή παράδοση και τους βοήθησαν στην ορθή κατανόηση και ερμηνεία των χαρακτηριστικών της Ποντιακής χορευτικής παράδοσης.
Αποτελεί ιστορικό γεγονός, ότι οι Ποντιακοί χοροί χορεύονταν για περισσότερο από 2000 χρόνια στην ενδοχώρα του Εύξεινου Πόντου και καθιερώθηκαν στα παράλια του Εύξεινου Πόντου με το δεύτερο αποικισμό των Ελλήνων από τη Μίλητο, στην αρχαία Παφλαγονία και την Τραπεζούντα.
Όλοι οι Ποντιακοί χοροί είναι πανομοιότυποι με τα χοροδράματα και τους διθυράμβους των αρχαίων θεατρικών παραστάσεων και εμπεριέχουν τα κινησιακά χαρακτηριστικά και τα μέτρα των Αρχαίων Ελληνικών χορών. Είναι τρισυπόστατοι, έχουν δηλαδή ρυθμό, κίνηση και τραγούδι. Οι περισσότεροι είναι κυκλικοί και συνοδεύονται από αυλό ή λύρα. Οι χορευτές χειροκρατιούνται όπως στην αρχαιότητα και συνοδεύονται, από τραγούδι, διθύραμβο ή παιάνα.
Στους ποντιακούς χορούς, οι άνδρες και οι γυναίκες σχηματίζουν συνήθως κύκλο και πιάνονται από τους καρπούς. Χορεύουν με στητό το σώμα, τα πόδια ελαφρά ανοιχτά και τα χέρια άλλοτε υψωμένα και άλλοτε με λυγισμένους τους αγκώνες. Το σώμα ακολουθεί, με πιστά ρυθμικές και συγχρονισμένες κινήσεις (ιδίως των γλουτών), τα μικρά βήματα των ποδιών.
Οι ποντιακοί χοροί εκτελούνται με συνοδεία μουσικής από κεμεντζέ που παίζει ο κεμεντζετζής (λυράρης) με την τρίχορδη λύρα του, ο οποίος συχνά στέκεται στο κέντρο του κύκλου.
Η λύρα (ΚΕΜΕΝΤΖΈ), είναι το βασικό μουσικό όργανο του Πόντου. Άλλα ποντιακά όργανα που συνοδεύουν τους ποντιακούς χορούς είναι :
1. Νταούλι: ΤΑΟΥΛ, όργανο συνοδείας του Ζουρνά και του Αγγείου
2. Φλογέρα: ΣΙΛΙΑΎΛΙ (χειλίαυλος) ή ΓΑΒAΛ, το χρησιμοποιούν σε κλειστούς χώρους ελλείψει άλλων οργάνων.
3. Ζουρνάς: Χρησιμοποιείται σε όλο τον Πόντο. Συνήθως σε ανοιχτούς χώρους λόγω της μεγάλης ηχητικής έντασης.
4. Γκάϊντα: ΤΟΥΛΟΎΜ ή ΑΓΓΕΙΟ, χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στον Ανατολικό Πόντο.
Εάν ο χορός συνοδεύεται από τραγούδι, ο λυράρης αρχίζει και τραγουδά. Πολλές φορές ο χορός του δημιουργεί διάφορα συναισθήματα και αρχίζει να χορεύει και αυτός με τη λύρα του.
Η συμμέτοχή στο σεμινάριο ενός άριστου λυράρη του Κου Φούντογλου Δημήτριου τον οποίο είδαμε να ζει τις χορευτικές κινήσεις του χορού, ο χτύπος από το νταούλι που έπαιζε η χοροδιδάσκαλος Κα Μίχα Ελένη και τα βήματα των χορών που διδαχτήκαμε μας ταξίδεψαν εκεί στις αλησμόνητες πατρίδες για δύο και πλέον ώρες και μας έκανε να βιώσουμε τη ζωή, τη λεβεντιά, τη χαρά , τη λύπη για τον απάνθρωπο ξεριζωμό, την ελπίδα και τα πάθη των Ποντίων αλλά και τα χρόνια της ακμής του Πόντου.
Η αλησμόνητη πατρίδα του Πόντου μετουσιώνεται και ανασταίνεται σήμερα μέσα από το χορό, τη γλώσσα και το τραγούδι. Ο Πόντος θα ζει, όσο θα τον φιλοξενούμε στη μνήμη και τη ζωή μας.
Η Ελληνική χορευτική παράδοση είναι η κιβωτός και η παρακαταθήκη μιας διαχρονικής πορείας των Ελλήνων.
Η ομολογούμενος μεγάλη επιτυχία του σεμιναρίου, μας δίνει τη δύναμη να προβούμε στην διοργάνωση παρόμοιων δράσεων προκειμένου όλοι μαζί να υπερασπίσουμε την πραγματική ταυτότητα των χορών μας και να παραδώσουμε στις νέες γενιές γνήσιο και ατόφιο το χορευτικό μας πολιτισμό.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Ματρακούκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *