Το 2ο Γυμνάσιο ευχαριστεί τη Vodafone Ηγουμενίτσας για την οικονομική συμβολή της στην εκπαιδευτική εκδρομή στη Κωνσταντινούπολη

Share Button

Το κατάστημα VODAFONE Ηγουμενίτσας στήριξε οικονομικά την συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας στο 2ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

Το συνέδριο τελούσε Υπό την Υψηλή Σκέπη του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μαθητές του σχολείου συμμετείχαν στο συνέδριο με ανάρτηση της εργασίας τους που είχε θέμα “Το νερό ως παράγοντας διαμόρφωσης της ιστορίας και του πολιτισμού”. Η ανάρτηση της εργασίας δέχθηκε πολύ θετικά σχόλια από τους συνέδρους. Ταυτόχρονα οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις άλλων συνέδρων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Πόλης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στο διαχρονικό σύμβολο της Ρωμιοσύνης, τον Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, στο χώρο όπου βρισκόταν ο Ιππόδρομος κατά τη Βυζαντινή εποχή και στο φημισμένο Μπλέ τζαμί.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της Πόλης, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή της Παναγίας Βλαχερνών στην οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος και πληροφορήθηκαν για την ιστορία της Μονής.

Στην συνέχεια προσκύνησαν την Ζωοδόχο Πηγή στο Μπαλουκλί και επισκέφθηκαν τους τάφους των Πατριαρχών και σημαντικών ευεργετών του έθνους.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδρομής ήταν η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για την ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών και η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή και η περιοχή του Φαναρίου εντυπωσίασαν τους μαθητές.

Η Χάλκη με την περίφημη Θεολογική Σχολή και η Πρίγκηπος με την γραφικότητα των παλιών Ελληνικών αρχοντικών μάγεψαν τα παιδιά.

Όπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του, αυτό το συνέδριο δεν ήταν μια ευκαιρία για “επίσκεψη” στην Κωνσταντινούπολη αλλά μια ευκαιρία για προσκύνημα στην κοιτίδα της Ρωμιοσύνης και συνέχισε, προσκαλώντας τους μαθητές στο επόμενο συνέδριο, με την χαρακτηριστική έκφραση

“Στην Πόλη δεν πας, επιστρέφεις”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *