Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών Θεσπρωτίας πραγματοποίησε μαθησιακή κινητικότητα προσωπικού στο Όσλο (Νορβηγία), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122 Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Future Educators: Προετοιμάζοντας τους εκπαιδευτικούς του μέλλοντος» (2024-1-EL01-KA122-SCH-000217187) που συντονίζεται από το 2ο Δ.Σ. Φιλιατών. Το σχέδιο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελέγχεται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Ο Διευθυντής του 2ου Δ.Σ. Σχολείου Φιλιατών κ. Σπυρίδων Πανταζής και οι εκπαιδευτικοί (ΠΕ70 – Δασκάλων) κ. Πέτρος Αηδόνης, Ντάλλα Ευτυχία Δέσποινα, Παπαφωτίου Φώτιος συμμετείχαν σε δραστηριότητα επιμόρφωσης προσωπικού (courses and training) στο Όσλο το διάστημα από 15/06/2025 έως και 21/06/2025. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν στο μάθημα με τίτλο “Climate Change and Sustainable Development Goals : Small Acts Create Huge Impact –Take Action: Go Green”, σκοπός του οποίου ήταν η ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, η υιοθέτηση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών και η προώθηση της αειφόρου εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία:
- να εξοικειωθούν με καινοτόμες διδακτικές πρακτικές και προσεγγίσεις, με έμφαση στην πράσινη εκπαίδευση και στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
- να παρακολουθήσουν παρουσιάσειςκαι να συμμετάσχουν σε βιωματικάεργαστήρια σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση φυσικών πόρων.
- ναδιεξάγουνσυζητήσεις και να αναπτύξουν δραστηριότητες συνεργασίας με συναδέλφους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και καλές πρακτικές.
Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για επαγγελματική ανάπτυξη και καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Η απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου και φιλικού προς το περιβάλλον σχολικού περιβάλλοντος, καθώς οι εκπαιδευτικού αναγνώρισαν την αξία της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη ως βασικού πυλώνα της σύγχρονης σχολικής κουλτούρας.