Οι χρόνιες εκκρεμότητες του Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας (ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.) διευθετούνται οριστικά με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και ψηφίστηκε από τη Βουλή με τίτλο: «Αναμόρφωση του πλαισίου για την επαγγελματική κατάρτιση υπαλλήλων που χειρίζονται δημόσιες συμβάσεις, του πλαισίου για την προετοιμασία και την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και την έννομη προστασία στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, του πλαισίου εθνικών υποδομών ποιότητας και του πλαισίου ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των μεταποιητικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής». Συγκεκριμένα, στο άρθρο 71 δηλώνεται ρητά ότι τα έργα υποδομής του ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. θεωρούνται ολοκληρωμένα και ότι οι διοικητικές διαδικασίες (παραλαβές, εκκαθαρίσεις) θεωρούνται περαιωμένες. Επίσης ορίζεται ότι αποσβένονται όλες οι εκατέρωθεν απαιτήσεις μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης του βιοτεχνικού πάρκου και δεν επιτρέπεται αναζήτηση παρεπόμενων απαιτήσεων.
«Με τη ρύθμιση αυτή παύει οποιαδήποτε απαίτηση του φορέα διοίκησης του ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. ενώ το έργο θεωρείται πλέον ολοκληρωμένο. Επομένως η ανάπτυξη του πάρκου μπορεί να γίνει χωρίς τον φόβο νομικών ή διοικητικών εμποδίων. Ευχαριστώ τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο και τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Κρητικό που είχαν την βούληση να δώσουν επιτέλους λύση σε ένα αδιέξοδο πολλών χρόνων.», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Ακολουθεί η σχετική διάταξη:
Διευθέτηση έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές του ν. 2545/1997
Έργα που έχουν υπαχθεί προς χρηματοδότηση στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και αφορούν εκτέλεση έργων υποδομής Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών (Β.Ε.ΠΕ.) του ν. 2545/1997 (Α΄254), νοούνται ως ολοκληρωμένα, οι διοικητικές διαδικασίες νοούνται ως περαιωμένες, και αποσβένονται οι εκατέρωθεν απαιτήσεις μεταξύ του φορέα διοίκησης και διαχείρισης του Υποδοχέα και του Υπουργείου Ανάπτυξης χωρίς δικαίωμα αναζήτησης παρεπόμενων απαιτήσεων, εφόσον:
α) φορείς που εντάσσονται στους φορείς του δημοσίου τομέα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) κατέχουν σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) το μετοχικό κεφάλαιο του φορέα διοίκησης και διαχείρισης και
β) έχει διαπιστωθεί η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας της Β.Ε.ΠΕ. κατ’ εφαρμογή του άρθρου 9 του ν. 2545/1997, περί της έκδοσης διαπιστωτικών αποφάσεων.