«Ο πρωτογενής τομέα της Ηπείρου μπορεί να αναπτυχθεί μόνο αν το κράτος σταματήσει να αντιμετωπίζει τους γεωργούς και κτηνοτρόφους σαν ερασιτέχνες. Δεν φτάνουν μόνο οι επιδοτήσεις. Αυτό δεν έγινε ποτέ και σήμερα είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση». Τα παραπάνω ανέφερε στα πλαίσια της συνέντευξης μας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την επίσκεψή μας στην περιοχή τονίζοντας επίσης ότι τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και συναρμόδιά Περιβάλλοντος και Οικονομικών διαχρονικά «δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Αναφερόμενος στην κτηνοτροφία, ο Περιφεριάρχης, τόνισε ότι παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου για τα βοσκοτόπια θα πρέπει να δοθεί λύση και για το θέμα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Μόνο αν λυθούν όλες αυτές οι αγκυλώσεις του παρελθόντος – σύμφωνα με τον Αλ. Καχριμάνη – θα μπορέσει να αποκτήσει υπεραξία η γαλακτοπαραγωγή της Ηπείρου.
Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται στα παραπάνω: «άλλα προβλήματα που αφορούν τους αγρότες έχουν να κάνουν με το αρδευτικό και τα αντλιοστάσια. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε το κράτος να είμαστε αυτάρκεις και σε αυτό το κομμάτι. Έδωσε κάποιες εγκαταστάσεις οι οποίες μόνο για να διορθωθούν εμείς σαν φορέας έχουμε ξοδέψει τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ», μας τονίζει ο Περιφερειάρχης ζητώντας παράλληλα απλές λύσεις ώστε να μειωθεί το κόστος της ενέργειας όπως για παράδειγμα την λειτουργία ηλιακών συστημάτων που θα μείωναν το κόστος ηλεκτροδότησης. «Απλά πράγματα για να βοηθηθούν οι αγρότες», σημειώνει χαρακτηριστικά. Αναφερόμενους στους ελαιοπαραγωγούς τονίζει ότι η Ήπειρος θα «θα μπορούσε να έχει σημαντική παραγωγή και τυποποίηση κάθε χρόνο. Για παράδειγμα σε περιοχές που χρησιμοποιείτε στάγδην άρδευση (πότισμα με σταγονίδια) οι ελαιοκαλλιεργητές παίρνουν παραγωγή κάθε χρόνο ενώ στις υπόλοιπες όχι».
Ιχθυοκαλλιέργειες – Εσπεριδοειδή
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του και στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι τις τοπικής οικονομίας σημειώνοντας ότι: «Στην περιφέρεια της Ηπείρου και συγκεκριμένα στην Θεσπρωτία έχουμε μεγάλες καλλιέργειες σε ιχθυρά και μύδια. Ειδικά στα μύδια κάνουμε συνέχεια τοξικολογικούς ελέγχους σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την διασφάλιση της καλής ποιότητας».
Ένας ακόμα κλάδος αιχμής της τοπικής οικονομίας είναι αυτός της παραγωγής και τυποποίησης εσπεριδοειδών. Για το θέμα ο Αλ. Καχριμάνης τονίζει: «Όσον αφορά τα εσπεριδοειδή αν καταφέρουμε και φτιάξουμε διαλογητήρια και τυποποιητήρια θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε και να επεκταθούμε και στις Βαλκανικές αγορές αλλά και σε άλλες. Εμείς δίνουμε τα ερεθίσματα στο κράτος για την σωστή οργάνωση του αγροτικού τομέα στην περιφέρεια μας αλλά διαχρονικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα συναρμόδιά Περιβάλλοντος και Οικονομικών δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για να είμαι ειλικρινείς είδαμε κάποια θετικά σημάδια από τον κ. Αποστόλου αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμα».
Προώθηση – Εξωστρέφεια
Επίσης μας μίλησε και για τις προσπάθειες προώθησης των τοπικών προϊόντων κάνοντάς μας γνωστό ότι η Περιφέρεια «συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις» αλλά και εκεί εντοπίζονται πολλά προβλήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. «Συγκεκριμένα σε έκθεση στη Σαουδική Αραβία συμμετείχε η Τουρκία όπου προωθούσε τα προϊόντα της κάνοντας αναφορά στον Θαλή τον Μιλήσιο, τα παράλια της Μικράς Ασίας, τον Όμηρο, τον Δούρειο Ίππο και η Ισπανία διαφήμιζε λάδι με την επωνυμία Όλυμπος. Αυτό δείχνει μια ανεπάρκεια από ελληνικής πλευράς», προσθέτει ο Αλ. Καχριμάνης. Τα ίδια προβλήματα – σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη – παρατηρούνται και στην ΠΟΠ φέτα. «Στην διεθνή έκθεση Ανούγκα οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί προωθούσαν το τυρί τους ως φέτα», σημειώνει. Και προσθέτει: «Εμείς στην Πίνδο για να βοηθήσουμε, μαζί με το τμήμα γάλακτος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που βρίσκεται στα Γιάννενα, κλείσαμε το θέμα με το Μανούρι Πίνδου της περιοχής Αετομιλήτσας και της περιοχής του Γράμμου ως προϊόν γεωγραφικής προέλευσης (ΠΓΕ). Τώρα δουλεύουμε για την κατοχύρωση του Κασκαβάλ που υπάρχει σε όλα τα Βαλκάνια αλλά η αφετηρία του είναι η Πίνδος. Επίσης, στα μανιτάρια έχουμε κάνει προγραμματική σύμβαση με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας καθώς έχουμε κοινά προϊόντα. Γενικά κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να αλλάξει η χώρα σελίδα ΔΙΌΤΙ αν έχουμε φτάσει έως εδώ είναι λόγω της απαξίωσης των ανθρώπων της παραγωγής και του μόχθου».
Αγορά Παραγωγών
Από την κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να λείψει και το θέμα της Αγοράς Παραγωγών (Farmers Markets) αφού η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν η πρώτη στην οποία λειτούργησαν πιλοτικά τέτοιου είδους αγορές. Για το θέμα που αποτελεί πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου ο Αλ. Καχριμάνης επεσήμανε: «Θα πρέπει να λυθεί άμεσα και το θέμα της Αγοράς Παραγωγών. Μια χώρα σαν την Γερμανία για παράδειγμα που δεν αντιμετωπίζει τα δικά μας προβλήματα, έχει αγορές παραγωγών κάτω από τα Δημαρχία και στα πιο καίρια σημεία. Εμείς αν προχωρήσουμε σε αυτό θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε τους πραγματικούς αγρότες. Στην Πρέβεζα για παράδειγμα είχε φτάσει στο δια ταύτα η δημιουργία μιας αγοράς αγροτών αλλά δυστυχώς όταν έπεσε η κυβέρνηση με τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου πήγε πίσω το ΦΕΚ και από τότε αγνοείται η τύχη της».