Του Μάριου Αναστασίου Μπίκα
Ο κ. ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΕΙΣ ΠΡΟΔΡΟΜΙ…
Εισαγωγικό σημείωμα
– Στις 4 Αυγούστου 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς, αντιπρόεδρος και υπουργός αμύνης της Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Δεμερτζή που απεβίωσε στις 13.04.1936, με τη βοήθεια του Βασιλιά Γεωργίου του Α΄. κατάργησε την κοινοβουλευτική Δημοκρατία και εγκατέστησε το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, γνωστό ως η δικτατορία του Μεταξά.
(Βλέπ. Διον. Α. Κόκκινου : « Ιστορία της Νεοτέρας Ελλάδος », εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 1970, Τόμος 4ος, σελ. 1373 κ.ε. και Β. Σκουλάτου – Ν. Δημακοπούλου – Σ. Κόνδη : « Ιστορία νεότερη και σύγχρονη, Τεύχος Γ΄. Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων , Αθήνα 1986, σελ. 210 κ.ε ).
– Στις 25.11.1936 δημιουργήθηκε ο Νομός Θεσπρωτίας με πρωτεύουσα την Ηγουμενίτσα. Πριν τη δημιουργία του η περιοχή της Θεσπρωτίας ήταν ενσωματωμένη, κυρίως στο Νομό Ιωαννίνων .
(Βλέπ. : Πέτρος Αλ. Χρήστου : « ΤΟ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ … ΘΕΣΠΡΩΤΊΑ », εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2011, σελ.167 έ. 193.
– Πρώτος Νομάρχης του Νομού Θεσπρωτίας διορίστηκε από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου 1936 ο Νικόλαος Αντωνακέας, o οποίος είχε μεγάλες δικαιοδοσίες και αμέσως, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πραγματοποίησε επισκέψεις σε κεντρικές κοινότητες της αρμοδιότητας του.
– Η εβδομαδιαία εφημερίδα « Θεσπρωτικό Βήμα », εκδιδότανε κάθε Σάββατο στην Παραμυθιά από το δημοσιογράφο Σαλούκα Σπυρίδωνα, τον οποίο στις 18.08.1943 δολοφόνησαν οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες με τους Γερμανούς κοντά στο χωριό Μεσοπόταμο του Φαναριού.
( Βλέπ. Βασίλη Κραψίτη : « η Ιστορία της Παραμυθιάς ». β΄ έκδοση, Αθήνα 1991, σελ. 261 ) .
– Το χωριό Προδρόμι Παραμυθιάς ήταν μεγάλο χωριό. Το κέντρο του το 1937 ήταν τα Λιάγα με το μεγάλο Πλάτανο και με την πλησίον του πηγή – αργότερα βρύση – από την οποία υδρευόταν σχεδόν όλο το χωριό.
Σήμερα το Προδρόμι έχει μετακινηθεί δυτικά του παλιού, το οποίο βρισκόταν κάτω από τον ελαιώνα της ιεράς Μονής του Ιωάννου του Προδρόμου, από την οποία και πήρε τη σημερινή του ονομασία (Πριν το 1927 ονομαζόταν Βοϊνίκο).
( Βλέπ. Χρήστος Δημητρίου Σιώζος, Διδάκτωρ Ιατρικής – Παθολόγος /Ρευματολόγος : « ΤΟ ΠΡΟΔΡΟΜΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ », Ιωάννινα 2000, σελίδες 520)
Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προδρομίου
Η Αννίτα Δημητρίου, καθηγήτρια της Γερμανικής Φιλολογίας στην περιοχή της Παραμυθιάς και Γραμματέας του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Προδρομίου, συνοπτικά, περιγράφει τη δραστηριότητα του, κυρίως, κατά την περίοδο των τελευταίων χρόνων, μετά το 2022 :
« Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προδρομίου ιδρύθηκε το 1983. Σήμερα (2025), αριθμεί130 μέλη. Το Δ.Σ. του σήμερα 2025 αποτελείται από τις κυρίες και τους κυρίους :
Πρόεδρος : Νικόλαος Παππάς
Αντιπρόεδρος : Αντώνης Γεωργίου
Γραμματέας : Αννίτα Δημητρίου
Ταμίας : Δέσποινα Φιλίππου
Τακτικό μέλος και υπεύθυνος περιβάλλοντος: Δημήτριος Γεωργίου
Τακτικό μέλος και υπεύθυνη για την τρίτη ηλικία : Παρασκευή (Βιβή ) Τάτση .
Τακτικό μέλος και υπεύθυνη καλλιτεχνικών δράσεων : Μαντώ Φωτοπούλου.
Αναπληρωματικά μέλη :
1. Ευαγγελία Καραστεργίου (υπεύθυνη παιδικών εκδηλώσεων)
2. Χρήστος Φιλίππου (υπεύθυνος γενικών εκδηλώσεων).
Ο Μ.Ε.Σ.Π. διαθέτει Τμήματα χορού, για μικρά παιδιά, εφήβους και ενήλικες, τα οποία διδάσκονται από το χοροδιδάσκαλο Βασίλειο Πέτσιο του Φωτίου και εμφανίζονται στις τοπικές εθνικές εορτές και σε πανελλαδικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Πραγματοποιεί εκδρομές σε ιστορικούς, εκκλησιαστικούς και τουριστικούς τόπους, όχι μόνο εντός της Ελλάδος, αλλά και εκτός αυτής. Για παράδειγμα αναφέρω τις τελευταίες εκδρομές στη Ναύπακτο (Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), στα Τρίκαλα, στη Λευκάδα, στην Αλβανία και στην Κωνσταντινούπολη. Δύο φορές το χρόνο πραγματοποιεί αιμοδοσία και εθελοντικά σε τακτά χρονικά διαστήματα εργασίες που έχουν σχέση με την εξυγίανση του περιβάλλοντος. Καθαρίζει τους δρόμους από θάμνους, συγκεντρώνει όλα τα άχρηστα αντικείμενα, όπως πλαστικά, οικιακά σκεύη, μπαταρίες, κ.λ.π. . ΄Ετσι, με τον τρόπο αυτόν οι συντοπίτες μας συνειδητοποιούν ότι η αυθαίρετη ρίψη των παραπάνω αντικειμένων εντός του χωριού, είναι καταστροφή για την υγεία τους και για την υγεία των άλλων ανθρώπων. Φυτεύει δέντρα σε πλατείες και σε άλλους γυμνούς χώρους. Συγκεντρώνει βοήθεια (ρούχα, τρόφιμα κ.λ.π.) για περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Εκτός των ανωτέρω δραστηριοτήτων, πραγματοποιεί και άλλες εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, της Αποκριάς και του Πάσχα. Στην Αποκριά (καρναβάλι) κατά τη διάρκεια της αναμμένης φωτιάς, παρουσιάζει για μικρά παιδιά θεατρική σατιρική παράσταση διάρκειας περίπου μίας ώρας. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν οι παραστάσεις : Το Γαϊτανάκι, τα Κουκιά, η Σκούπα της Λέρου, η Καμήλα κ. άλ.
Η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση, χαρακτηριστική στο είδος της, εντυπωσίασε τους μικρούς θεατές και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου από όλο το Νομό της Θεσπρωτίας.
Επίσης ο Σύλλογός μας, στα πλαίσια της ενίσχυσης του μορφωτικού και εκπαιδευτικού επιπέδου των μαθητών της κοινότητάς μας, έχει θεσπίσει βραβεία για τους μαθητές που εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή τη χορήγηση συμβολικού χρηματικού ποσού με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας. Η εν λόγω βράβευση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Στο Μ.Ε.Σ.Π. συμμετέχουν όχι μόνο χωριανοί, αλλά και από τις γειτονικές κοινότητες. Από τους κρατικούς φορείς δεν λαμβάνουμε καμία χρηματική βοήθεια.
Ο Σύλλογός μας έχει καλές σχέσεις με την εις Αθήνας Αδελφότητα Προδρομιτών και με χωριανούς, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στον Καναδά, Βέλγιο και Γερμανία και οι οποίοι έχουν αναδειχθεί στην επιστήμη, αλλά και σε άλλους τομείς. Πετυχαίνει το συγκερασμό των ηλικιωμένων και των νέων. Διατηρεί την τοπική παράδοση και προσπαθεί να την μεταδώσει στις επόμενες γενιές. Συμβάλλει στην εκπολιτιστική και πνευματική εξύψωση των μελών του και έχει καλές σχέσεις με τους άλλους γειτονικούς Μορφωτικούς Εκπολιτιστικούς Συλλόγους και με τις αρχές και φορείς του Δήμου Σουλίου, του Νομού Θεσπρωτίας και γενικότερα της Ηπείρου ».
– Η επίσκεψη του πρώτου Νομάρχη του Νομού Θεσπρωτίας στο χωριό Προδρόμι Παραμυθιάς
Η επίσκεψη του πρώτου Νομάρχη του Νομού Θεσπρωτίας στο χωριό Προδρόμι Παραμυθιάς πραγματοποιήθηκε στις 09.12.1937. Παρόντες στην επίσκεψη αυτή ήταν, εκτός από τους κατοίκους του Προδρομίου, και οι Πρόεδροι και οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών Βέλλιανης, Καρυωτίου και Ζερβοχωρίου.
Πριν την επίσκεψη αυτή, ο εν λόγω Νομάρχης επισκέφτηκε :
– Την Παραμυθιά, όπου η υποδοχή τού έγινε στην τότε οδό Ι. Μεταξά.
– Τη Δράγανη
– Το Καρβουνάρι
Από όλες τις παραπάνω επισκέψεις του Νομάρχη, που όλες έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα « ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ ΒΗΜΑ », ο γράφων επέλεξε να αναρτήσει την επίσκεψη στο Προδρόμι, επειδή σε αυτή συμμετείχε και η Βέλλιανη, γενέτειρα του.

« Την παρελθούσα Πέμπτη βοηθώντας και του εξαιρετικού ωραίου καιρού εσυνεχίσθη η περιοδεία του κ. Νομάρχη εις Προδρόμι.
Οι κάτοικοι των πέριξ χωρίων Βέλλιανη, Καρυώτι και Ζερβοχωρίου είχον προσέλθει από νωρίς ίνα υποδεχθώσιν τον κ. Νομάρχη. Οι μαθηταί των Σχολείων είχον παραταχθεί εις την είσοδο του χωρίου όπου τα κοινοτικά συμβούλια και πλήθος λαού είχε συγκεντρωθεί. Το όμορφο και εργατικό χωριουδάκι το Προδρόμι, παρουσιάζει όψιν πανηγυριού.
Μια μικρά αψίς η οποία είχε στηθεί δίπλα από έναν γηραιόν πλάτανο, αι κυματίζουσες σημαίαι, οι εικόνες της Α.Μ. του Βασιλέως και του Εθνάρχου κ. Μεταξά, τα χαρωπά και γελαστά πρόσωπα των χωρικών, όλα μαρτυρούσαν πως κάτι το εξαιρετικό, το σπουδαίο συντελείτο. Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Ν. Αντωνακέας θα επισκέπτετο το χωρίον των. ΄Ητο ο πρώτος Νομάρχης, ο οποίος επισκέπτετο το χωρίον, αφ’ ης απελευθερώθησαν.
Πριν ακόμη πλησιάσουμε, το πλήθος εξέσπασε εις ουρανόμηκες ζητωκραυγάς. Ένας μικρός μαθητής προσφέρει στην ερίτιμον κυρία του Νομάρχου ωραία ανθοδέσμη.
Είτα ο αντιπρόεδρος της Κοινότητος προσεφώνησεν ως εξής :
Κύριε Νομάρχα,
ακολουθούντες με τη μεγαλύτερη πίστη το εθνικό κήρυγμα της Κυβερνήσεως της 4ης Αυγούστου και εμψυχούμενοι στο έργο μας με την πεποίθηση ότι η παρούσα Κυβέρνηση εργάζεται για την εξύψωση της πατρίδος μας, ως εκπρόσωπος της Κοινότητας και της σχολικής Εφορείας Προδρομίου, Σάς εύχομαι ολοψύχως το « Καλώς ήλθατε ». Σάς διαβεβαιώ δε ότι είμεθα αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τελειωτικώς προς το μεγαλείον της πατρίδος μας. Είμεθα αποφασισμένοι να εγκαταλείψομε την πνιγμένη ατμόσφαιρα του καφενείου ως και την εγκληματική αδιαφορία που ως χθες μάς παρέσυρε τα όνειρά και τις ελπίδες μας και εμάρανε τις ψυχές μας.
Κε Νομάρχα, δύο είναι αι σήμερον παρουσιαζόμεναι ελλείψεις μας. Διοίκηση κατά την έννοια του μεγάλου μας Κυβερνήτου κ. Ι. Μεταξά, αποπεράτωση και προαγωγή του Μονοταξίου Δημοτικού Σχολείου μας εις το οποίο φοιτούν σήμερον 120 νεαραί υπάρξεις.
Σεις εκάματε και σε Σας οφείλεται όπως το όμορφο αυτό χωριό το πλημμυρεί σήμερα η ευτυχία, η χαρά και η ζωή. Με πλημμυρισμένη τώρα την καρδιά από χαρά και υπερηφάνεια που με τον ερχομό Σας ετιμήσατε τον τόπο μας, αναφωνούμε :
Ζήτω το Έθνος.
Ζήτω ο Λαοφιλής μας Βασιλέας.
Ζήτω ο κ. Νομάρχης μας .
Ακολούθως ο δημοδιδάσκαλος κ. Β. Παπαγεωργίου, είπε τα εξής :
Αξιότιμε κ. Νομάρχα,
είμαι ευτυχής, διότι μοι παρέχεται σήμερον η ευκαιρία να διερμηνεύσω τα πλημμυρισμένα τη στιγμή ταύτη αισθήματα λατρείας και αφοσιώσεως ολοκλήρου του αγροτικού κόσμου, ο οποίος έξαλλος ενθουσιασμού Σάς υποδέχεται σήμερον, υποβάλλων δι’ εμού θερμή παράκληση, όπως δεχθείτε την έκφραση της απείρου ευγνωμοσύνης του.
Οι αγρόται αυτοί οι οποίοι ησθάνθησαν τα σαλπίσματα της 4ης Αυγούστου 1936, από της ημέρας αυτής, ήτις θα αποτελέσει τη μυθική σφίγγα της Ιστορίας μας, η ψυχή των έλαβε τα πτερά της αναγεννήσεως και αναδημιουργίας της πατρίδος μας, από της ημέρας αυτής από της οποίας όπως αι χρυσαί ακτίνες τα ηλίου καλύπτουν τας μαύρας αυτού κοιλίδας, όπως εξηφανίσθησαν και αι ζοφεραί ακτίνες του φοβερού εχθρού της Θρησκείας, της Πατρίδος και της οικογένειας και του οποίου κάθε ακτίς υπέσκαπτε τα θεμέλια της Εθνικής ιδέας, δια να επιτύχει την καταβαράθρωση και ατίμωση της φιλτάτης και εντίμου Πατρίδος μας.
Το έργο Σας κ. Νομάρχα και την ιδιαιτέρα Σας αγάπη που τρέφετε δια τον τόπον μας, τα παρακολουθούμε καθημερινώς με μεγάλη χαρά.
Σήμερον όμως που Σας βλέπουμε εκ του πλησίον εις την απομακρυσμένη και παρά τας προόδους των αθανάτων ηρώων και ηρωίδων του Σουλίου ιδιαιτέρα μας πατρίδα, αισθανόμεθα τον εαυτόν μας ευτυχή.
Αισθανόμεθα τον εαυτόν μας ευτυχή, διότι απηλλάγημεν από την μακράν δουλεία του κομματάρχου, του δημαγωγού και του αντεθνικού προπαγανδιστού.
Η μεταβολή της 4ης Αυγούστου 1936 στην Εθνική αναδημιουργία της πατρίδος μας υπό την ζωογόνο πνοή του Ενδόξου Βασιλέως μας και του Μεγάλου μας Κυβερνήτου είναι γενική, ώστε να γρεμισθεί ο βράχος της αδιαφορίας.
Πειθαρχημένοι τώρα και αφοσιωμένοι σε κάθε εκδήλωση προόδου είμεθα πρόθυμοι να φέρομε εις πέρας το υψηλό Σας πρόγραμμα δια να ίδωμεν την Ελλάδα εις ημέρας νέας δόξης και ευτυχίας ανασυνδεδεμένη με το χρυσό νήμα της Εθνικής Ιστορίας.
Σε Σάς και τους υπολοίπους εκπροσώπους της Εθνικής Κυβερνήσεως στηρίζομε τας ελπίδας μας και από Σάς αναμένομε να φανεί ο καλός άγγελος της Εθνικής και πνευματικής αναδημιουργίας της Πατρίδος μας, με την πεποίθηση αναφωνούμε :
Ζήτω ο Βασιλεύς
Ζήτω ο Μέγας Κυβερνήτης
Ζήτω ο Νομάρχης
Εν συνεχεία ο κ. Νομάρχης εξεφώνησε τον κάτωθι βαρυσήμαντο λόγο :
Κάτοικοι του Προδρομίου και των πέριξ χωρίων,
σάς ευχαριστώ δια την υποδοχή και τον ενθουσιασμό που επιφυλάξατε κατά την άφιξή μας εις τον τόπο σας.
Επίσης σάς ευχαριστώ δια τας εκδηλώσεις σας υπέρ του Αρχηγού του Κράτους της 4ης Αυγούστου κ. Ι. Μεταξά και της Εθνικής μας Κυβερνήσεως..
Εγώ εις τον τόπον σας, όπως καταλαβαίνετε, δεν ήλθον δια προεκλογική περιοδεία, ως εσυνηθίζετο την εποχή του Κοινοβουλευτισμού, που οι εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως, ανήκοντες φυσικά εις εν οιονδήποτε κόμμα της εποχής εκείνης, εξεστράτευον ανά της Επαρχίας και τα χωριά, δια να σας υποσχεθούν διάφορα πράγματα, τα οποία εκ των προτέρων εκείνοι εγνώριζον ότι δεν επρόκειτο να σάς κάμουν.
Αυτό φυσικά εγένετο τας παραμονάς των εκλογών και αφού σας συμπαρέσυρον προς εν εκ των κομμάτων εκείνων, σάς άφηνον δια να σάς ξαναεπισκεφτούν εις νέας εκλογάς οι εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως χωρίς εσείς να ιδείτε καμία ωφέλεια ποτέ απ’ αυτούς που εψηφίσατε.
Σήμερον τα πράγματα άλλαξαν από της Ιστορικής εκείνης ημέρας της 4ης Αυγούστου κ.ε.
Σήμερον η Εθνική Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται δια να την ψηφίσετε, διότι εκλογαί δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ όπως εγένοντο την παλαιά εποχήν, συνεπώς η επίσκεψή μου ως εκπροσώπου της Κυβερνήσεως δεν οφείλεται εις άγραν ψήφων.
Η σημερινή επίσκεψής μου, αγαπητοί μου κύριοι, οφείλεται εις το να αντιληφθώ εκ του πλησίον τας ανάγκας σας, τον τρόπον της διοικήσεώς σας παρά του Κοινοτικού Συμβουλίου σας, να ακούσω τα παράπονά σας και να τα εξετάσω ώστε να αποδοθεί το δίκαιον εις πάντα αδικημένο . Θέλω να ίδω πως καλλιεργείτε τα χωράφια σας και αν τα καλλιεργείτε ή τα αφήνετε χέρσα και ζητάτε αποξηράνσεις, ενώ δεν καλλιεργείτε εκείνα που είναι καλλιεργήσιμα. Θέλω επίσης να εξετάσω εάν μεταξύ σας έχετε σύμπνοια και αγάπη και έχετε σεβασμό και αλληλεγγύη μεταξύ σας, διότι όλα αυτά έχουσιν μεγίστη σημασία δια το σημερινό κράτος.
Βλέπετε λοιπόν ότι άλλα πράγματα απασχολούν τη σημερινή Κυβέρνηση και άλλα πράγματα απασχολούν τας κομματικάς κυβερνήσεις, διότι η σημερινή Κυβέρνηση, είναι Κυβέρνηση Εθνική, είναι Κυβέρνηση πατριωτική, είναι Κυβέρνηση στηριζόμενη εις την θέληση ολοκλήρου του Ελληνικού λαού και ουχί εις την δύναμη του ενός κόμματος ή της άλλης φατρίας, η σημερινή Κυβέρνηση είναι κατάσταση εδραιωθείσα εις την ψυχή ολοκλήρου του ΄Εθνους και σύμπαντος του Ελληνισμού.
Σήμερον κύριοι, κόμματα δεν υπάρχουν, ούτε κομματάρχαι, όλα αυτά διαλύθηκαν και ετάφησαν οριστικώς, απέθανον, επ’ ουδενί λόγω είναι δυνατόν να αναβιώσουν, διότι οι πεθαμένοι, όπως γνωρίζετε, δεν επανέρχονται εις την ζωήν.
Η σημερινή Κατάσταση της 4ης Αυγούστου δεν γνωρίζει ούτε θέλει να γνωρίσει ποίος εξ’ υμών ήτο Βενιζελικός ή ποίος ήτο οτιδήποτε άλλο, διότι δεν της χρειάζεται το πράγμα τούτο, ούτε η διοίκηση του τόπου σας ενδιαφέρεται δια το ζήτημα αυτό, θεωρεί δε εχθρό της πατρίδος πάντα εκείνον, όστις ήθελε ασχοληθεί με το κομματικά ζητήματα της παλαιάς εκείνης εποχής. Σήμερον τα ζητήματα όλων εξετάζονται εκ μέρους της διοικήσεως μετά της αυτής προσοχής και του αυτού ενδιαφέροντος, απονέμεται δε προς όλους αδιακρίτως, το δίκαιον, διότι θεωρεί όλους τους ΄Ελληνες με ίσα δικαιώματα και με ίσας υποχρεώσεις απέναντι της πολιτείας.
Σήμερον οι κομματάρχαι δεν έχουσι θέση εις την διοίκηση του τόπου μας, διότι, ως σάς προείπον, δεν υπάρχουσι εκείνοι που υπήρχον τότε, τώρα άλλαξαν τακτική, κάνουν τη δουλειά των, ή φροντίζουν όσοι δεν έχουν δουλειά, να εύρουν δουλειά, να εργασθούν, διότι ηνόησαν ότι τα περασμένα δεν έρχονται πάλιν, ο Ελληνικός Λαός τους κατεδίκασε τελεσιδίκως, διότι τον κατέστρεψαν και παρά ολίγον να τον διαλύσουν, εάν δεν εδημιουργείτο η σημερινή Εθνική Κατάσταση της 4ης Αυγούστου.
Επιθυμώ επί τη ευκαιρία ταύτη να σας είπω ακόμη ότι η σημερινή διοίκηση παρακολουθεί τη νοοτροπία των πολιτών και προσπαθεί εις όλους να εμποτίσει τας αρχάς και τας κατευθύνσεις του κράτους της 4ης Αυγούστου, παρακολουθεί επίσης και βλέπει, εάν όλοι οι πολίται απέβαλον τας κακάς έξεις του παρελθόντος και εάν όλοι αποβλέπουσι προς το συμφέρον της Ελληνικής Πολιτείας, της Ελληνικής Πατρίδος .
Η σημερινή διοίκηση είναι ηπία εις τας εκδηλώσεις μικροπαρεκτροπών, όταν όμως εννοήσει ότι αι παρεκτροπαί αυταί γίνονται και διαπράττονται εκ συστήματος και εξ επιμονής να παραβλάψουσι την καλή τάξη των πραγμάτων, ή την ασφάλεια και την ησυχία των πολιτών ή να προξενήσουσι οιανδήποτε βλάβη εις άτομα ή εις ομάδας πολιτών, τότε η σημερινή διοίκηση αποβάλει τον ήπιο χαρακτήρα της και μετέρχεται μέτρα αυστηρά, εξικνούμενα ακόμη και μέχρι εξοντώσεως των κακοποιών αυτών, υποχρεούμενοι ως εκ της αποστολής της να προστατεύσει και να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών και την πρόοδο και ησυχία του τόπου μας.
Η διοίκηση του Νομού σας, ευτυχώς δεν ευρέθη εις την ανάγκη να μετέλθει μέτρα αυστηρά, παρά μόνο εις ένα ή δύο άτομα, τα οποία παρανοήσαντες εις ποία κατάσταση ευρίσκονται, εννόησαν ότι ηδύναντο ατιμωρητί να παρανομούν και να ασεβούν. ΄Άλλη αφορμή μέχρι σήμερον δεν έχομεν και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα παρουσιασθεί, διότι πάντες εννόησαν το συμφέρον των και το συμφέρον του τόπου των.
Δεν είναι φυσικά ευχάριστο πράγμα εις την διοίκηση σας να μετέρχεται μέτρα τοιαύτης αυστηρότητος, είναι όμως να μάθουνε οι τυχόν παρανοήσαντες την επιείκεια της σημερινής Καταστάσεως ότι προκειμένου να προστατευθεί η ζωή, η περιουσία και η τιμή των πολιτών, δεν θα διστάσομε να εφαρμόσομε αυστηρώς τους Νόμους της πολιτείας προς το συμφέρον το γενικό, προς το συμφέρον του κράτους μας.
Σάς είπον προηγουμένως ότι ήλθον εις τον τόπον σας δια να αντιληφθούμε αν έχετε αγάπη και ομόνοια αναμεταξύ σας, σάς το είπα, διότι αποδίδομε μεγίστη σημασία σήμερον εις το ζήτημα αυτό, πρέπει να γνωρίζετε καλά ότι χωριό του οποίου οι κάτοικοι δεν έχουσι αγάπη μεταξύ των, δεν έχουσι ομόνοια και αλληλεγγύη, δεν είναι δυνατόν ποτέ το χωριό αυτό να προοδεύσει, διότι ενώ πρέπει να είναι αφοσιωμένοι εις την εργασία των και εις την πρόοδό των, θα παραμελούν αυτά και θα φροντίζουν πώς θα βλάψει ο ένας τον άλλον, πώς θα καταγγείλει ο καθένας το γείτονά του και πολλές φορές το συγγενή του.
Καταλαβαίνετε τώρα ότι έπειτα από αυτές τις γκρίνιες και από αυτό το μίσος μεταξύ των, πώς είναι δυνατόν ένα χωριό να προοδεύσει, γίνεται ότι γίνεται και με μία οικογένεια, όταν δηλαδή τα μέλη μίας οικογενείας δεν πειθαρχούν μεταξύ των και δεν αγαπιούνται και δεν υπακούουν εις τον αρχηγό του σπιτιού, η οικογένεια αυτή είναι καταδικασμένη να διαλυθεί και να καταστραφεί, το ίδιο γίνεται και με το χωριό, το ίδιο γίνεται και με το κράτος.
Λοιπόν, αγάπη, ομόνοια και εργασία, αυτά πρέπει να είναι τα συνθήματά σας, αυτή πρέπει να είναι η προσοχή σας, αυτά θέλει το σημερινό κράτος, αυτό θέλει ο αρχηγός κ. Ι. Μεταξάς.
Ο αρχηγός μας θέλει ακόμη από όλους μας να έχουμε ενθουσιασμό και πίστι εις τον εαυτόν μας, διότι ένας άνθρωπος που δεν έχει πίστιν εις τον εαυτόν του και δεν πιστεύει μετ’ ενθουσιασμού εις την αξία του εαυτού του, δεν είναι δυνατόν ποτέ να προοδεύσει και να φανεί χρήσιμος εις την πολιτεία.
Ταύτα έχω να σάς είπω Κύριοι σήμερον, επισκεπτόμενος τον τόπο σας, ευχόμενος όμως αυτά που σας είπα να ριζοβολήσουν εις την καρδιά σας επ’ αγαθώ υμών των ιδίων και της πατρίδος μας, αναφωνούμε :
– Ζήτω ο Ιστορικός Βασιλεύς μας Γεώργιος ο Β΄.
– Ζήτω ο Σιδηρούς Εθνικός Κυβερνήτης μας Ι. Μεταξάς.
– Ζήτω ο Λαός της Κοινότητος Προδρομίου και των πέριξ Κοινοτήτων ημών.
Μετά ταύτα κατευθύνθη εις το Δημοτικό Σχολείο, όπου εδέχθη πλείστας Επιτροπάς και χωρικούς και ήκουσε μετά προσοχής για αναπτυχθέντα υπ’ αυτών ζητήματα, πλείστα των οποίων έλυσε επί τόπου.
Μετά ταύτα παρετάθη προς τιμήν του κ. Νομάρχου γεύμα, το δε εσπέρας επέστρεψε εις Παραμυθία »
Μάριος Αναστασίου Μπίκας .