Αναφορά Μ. Κάτση για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών

Share Button

Αναφορά κατέθεσε ο Μ. Κάτσης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εξωτερικών, σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στις υδατοκαλλιέργειες.

Στην επιστολή, η οποία κατατέθηκε με αναφορά από τον βουλευτή Θεσπρωτίας Μ. Κάτση, η Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), ζητούν να παρθούν άμεσα οικονομικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργεία των επιχειρήσεων του κλάδου.

Η παραγωγή των υδατοκαλλιεργειών κατευθύνεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σε αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Ιταλίας. Η μείωση των πωλήσεων λόγω της έξαρσης της πανδημίας αγγίζει σήμερα το 60% ενώ το πρόβλημα διαρκώς διογκώνεται.

Μόνο στη Θεσπρωτία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 14% της πανελλήνιας παραγωγής εκτρεφόμενων ψαριών, απασχολούνται άμεσα 400 εργαζόμενοι στις μονάδες, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας, και άλλες επιχειρήσεις που επηρεάζονται θετικά από τη δραστηριότητά τους.

Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, που στη Θεσπρωτία η πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι κρίσιμη για την τοπική αλλά και την εγχώρια οικονομία.

Οι δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία είναι πλέον εμφανείς σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, των επιχειρήσεων, και της ζωής των εργαζομένων. Η Πολιτεία απαιτείται να δράσει δυναμικά, ρίχνοντας χρήμα στην πραγματική οικονομία ώστε να στηρίξει όσους πλήττονται. Τα εργαλεία από την ΕΕ υπάρχουν, ενώ το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Τα ημίμετρα δεν επαρκούν εάν θέλουμε η επόμενη μέρα να βρει την κοινωνία και την οικονομία όρθια.

 

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

Αναφορά

 

Για τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Οικονομικών
  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Εξωτερικών

 

Θέμα: Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας

 

Κατατίθεται Αναφορά προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εξωτερικών, το κοινό έγγραφο της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλλασοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), στο οποίο περιγράφονται οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και προτεινόμενα προς τους συναρμόδιους Υπουργούς μέτρα για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, κυρίως λόγω του εξαγωγικού χαρακτήρα των επιχειρήσεών τους.

 

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο.

Έγγραφο ΠΑΝΕΜΜΙ – ΕΛΟΠΥ – ΣΕΘ

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση του εγγράφου και την ενημέρωσή μου για τις δικές σας ενέργειες.

 

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2020

 

Ο καταθέτων βουλευτής

 

Κάτσης Μάριος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.