Απολογισμός πεπραγμένων έτους 2015 του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη I. Κατέρη (Αγροτικά θέματα)

Share Button

fili2Στα σχέδια της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν εξ αρχής η στήριξη του πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο εγχείρημα με πολλούς άξονες ένας εκ των οποίων είναι και η προώθηση των Αγροτικών Προϊόντων. Η ιδέα της Ηλεκτρονικής προώθησης μέσω μιας πλατφόρμας ξεκίνησε πριν δύο περίπου χρόνια από στελέχη των υπηρεσιών μας και ολοκληρώθηκε τον Μάιο με την δημιουργία του Ηλεκτρονικού καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων. Σήμερα στην πλατφόρμα θα βρουν οι πολίτες περί τα 1000 προϊόντα της Περιφέρειας μας, αριθμός που ευελπιστούμε ότι θα αυξηθεί καθώς θα δουλεύουμε συνέχεια πάνω στην ιδέα.
Σημαντικό ρόλο στην προώθηση των Αγροτικών Προϊόντων παίζει και η συμμετοχή των παραγωγών σε εκδηλώσεις, εκθέσεις στις οποίες δίνετε η δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν τα προϊόντα αλλά και στους παραγωγούς να κλείσουν νέες συμφωνίες. Το 2015 η Περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο βήμα συμμετέχοντας σε τρεις Διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού:
Στην 3η Διεθνή Κλαδική έκθεση τροφίμων FOODEXSAUDI 2015 που πραγματοποιήθηκε από 17 έως 20 Νοεμβρίου στην Τζέντα. Έγινε παρουσίαση των ηπειρωτικών προϊόντων αλλά και διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις, έχει εκδηλωθεί κατ’ αρχήν ενδιαφέρον και θα υπάρξουν νέες επικοινωνίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων παραγωγών και εισαγωγέων. Στην αποστολή της Περιφέρειας πήραν μέρος 13 επιχειρήσεις.
Στην Anuga της Κολωνίας από τις 10 έως 14 Οκτωβρίου 2015. Πρόκειται για την σημαντικότερη έκθεση του κλάδου στην οποία η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα για το 2015. Συνολικά συμμετείχαν 6.800 εκθέτες από 98 χώρες ενώ το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο καθώς τις πρώτες ημέρες την επισκεπτόταν 60.000-70.000 άτομα ημερησίως. Η Ήπειρος είχε παρουσία σε τέσσερα σημεία. Όπου φιλοξενούνταν επί μέρους κλάδοι και συμμετείχαν 17 επιχειρήσεις με την αποστολή της Περιφέρειας και τρεις μεμονωμένες.
Στην Στοκχόλμη τον Φεβρουάριο με την συμμετοχή αρκετών επιχειρήσεων.

Η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο της προσπάθειας της να ενισχύσει την Ηπειρώτικη παραγωγή, να προσδώσει ανγνωρισιμότητα και προστιθέμενη αξία στα Ηπειρώτικα προϊόντα και να συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης τους συμμετείχε στην 10η έκθεση HORECA 2015 από τις 6-9 Φεβρουαρίου 2015. Στόχος είναι το « Πρότυπο Ελληνικό Πρωινό» με τοπικά προϊόντα, φέροντας κοντά ξενοδόχους και τοπικούς παραγωγούς.
Σημαντική ήταν η πρωτοβουλία της Περιφέρειας στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα με στελέχη του ΕΛΓΑ παρουσία του προέδρου του κ. Νίκου Στουπή. Το πρωί της 23ης Ιουνίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο κτίριο της Π.Ε Άρτας, παρουσία του Περιφερειάρχη, τοπικών Βουλευτών, Δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων με θέμα την « Ασφάλιση του πρωτογενούς τομέα από τον ΕΛΓΑ». Ζητήθηκαν αλλαγές στον υπολογισμό των ασφαλίστρων, στις καλύψεις από άλλα αίτια αλλά και το κόστος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη με την συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των παραγωγών για θέματα που αφορούν νέα προγράμματα, επιδοτήσεις και υπολογισμός αυτών, πρασίνισμα, ασφάλιστρα ΕΛΓΑ αλλά και προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης συμμετείχε σε συσκέψεις που έγιναν σε διάφορα χωριά. Εκεί παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται άμεσα αλλά και στελεχών του ΕΛΓΑ, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας δόθηκαν απαντήσεις αλλά και προτάσεις σε προβλήματα που παρουσιάσθηκαν. Οι παραπάνω συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *