Δεύτερη πρόσκληση για το Πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020

Share Button

Interref_Med_aftodioikisiΔόθηκε στη δημοσιότητα η 2η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων στο Interreg ΙΡΑ CBC, Πρόγραμμα «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020». O συνολικός προϋπολογισμός της Πρόσκλησης ανέρχεται στα 13.782.817 εκατ. ευρώ των οποίων τα 11.715.394 εκατ. ευρώ αποτελούν κοινοτική συνδρομή και τα 2.067.423 εκατ. ευρώ εθνικούς πόρους των δύο χωρών.

Το πρόγραμμα ακολουθεί τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR) της οποίας την προεδρία αναλαμβάνει η Ελλάδα από την 1η Ιουνίου.

Στα υποψήφια προς ένταξη έργα της 2ης Πρόσκληση, καλούνται να συμμετάσχουν εταίροι και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Η υποβολή προτάσεων λήγει την 5 Σεπτεμβρίου 2016.
Ο γενικός στόχος του Προγράμματος είναι «η ισορροπία μεταξύ της αειφόρου περιφερειακής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των τοπικών πληθυσμών και των περιφερειακών φορέων, σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις Εθνικές πολιτικές, με σκοπό την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων μέσω συντονισμένων παρεμβάσεων».

Ο γενικός αυτός στόχος θα επιτευχθεί μέσω δύο αξόνων προτεραιότητας:
Άξονας Προτεραιότητας 1: Προώθηση του περιβάλλοντος, αειφόρων μεταφορών και δημοσίων υποδομών
Άξονας Προτεραιότητας 2: Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
Πληροφορίες για την εν λόγω Πρόσκληση, τον τρόπο υποβολής των προτάσεων έργων, καθώς επίσης και γενικές πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Προγράμματος https://www.greece-albania.eu/ και συγκεκριμένα στην ενότητα 2014-2020: https://www.greece-albania.eu/index.php/new_programming.html καθώς και στην ιστοσελίδα της Διαχειριστικής Αρχής https://www.interreg.gr/el/

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg IPA CBC “Greece-Albania 2014-2020”
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την 30η Ιουλίου 2015 το νέο Πρόγραμμα μεταξύ των δύο χωρών για την περίοδο 2014-2020. Ο συνολικός του προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 42,3 εκατ. ευρώ, στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδράμει με ποσό σχεδόν 36 εκατ. ευρώ μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας.

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην:
• Ενίσχυση των διασυνοριακών υποδομών για μεταφορές, διαχείριση υδάτων και αποβλήτων.
• Αύξηση της αποτελεσματικότητας της περιβαλλοντικής προστασίας και της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων.
• Αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της χρήσης ΑΠΕ.
• Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πρόληψης κρίσεων και της διαχείρισης καταστροφών με επίκεντρο τις δασικές πυρκαγιές.
• Διατήρηση των πολιτιστικών και φυσικών πόρων ως προαπαιτούμενο για την τουριστική ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής.
• Ενίσχυση της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας, της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *