
Ο πανιερώτατος για πολλά χρόνια υπήρξε διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχοντας πνευματική καλλιέργεια και ευρεία παιδεία και ζήλο πίστης, συνεισέφερε πολύτιμες υπηρεσίας για την ανάδειξη και τη χρησιμότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο, συνεχώς μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό κόσμο.
Ευρισκόμενος στη Θεσπρωτία, μαζί με τον κ. Παπαδόπουλο εξόρμησαν εκδρομικά σε Σούλι και Μουργκάνα, όπου απόλαυσαν την ομορφιά του τοπίου, αλλά και διαπίστωσαν την ερήμωση των χωριών.
Αναγνωρίζει κανείς στο πρόσωπο του κ. Αθανασίου έναν από εκείνους που βοηθούν με τον διάλογο και το παράδειγμά τους να βγει η ψυχή μας από την απομόνωση και της δείχνουν τον δρόμο που οδηγεί στη γενική αδελφοσύνη και αγάπη.
Βαθυστόχαστος και ταυτόχρονα απλός και ταπεινός, δίνει με τον τρόπο του τη μαρτυρία ότι το ουσιαστικό δεν είναι να πετύχει κανείς κατά τα μέτρα της γης, αλλά γενόμενος άνθρωπος του Θεού και κατά συνέπεια άνθρωπος χαράς και πάροχος αγάπης.
Συζητώντας κανείς μαζί του αντιλαμβάνεται ότι η Εκκλησία εκπληρώνει την αποστολή της βγαίνοντας από τον εαυτό της και επιδεικνύοντας πράξεις στον κόσμο.
Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος έχει φανεί πάντοτε πρόθυμος να κάνει ό,τι οφείλει προς τον Θεόν, την Εκκλησία και τον συνάνθρωπο., προσπαθώντας να μη στερέψει μέσα του και μέσα μας η πηγή απ’ όπου ξεπηδά η αναβάπτισή μας και η αναγέννησή μας, το ζωντανό ύδωρ – ο ζωογόνος λόγος.