Κ.Μητσοτάκης: Απαγορεύεται η κυκλοφορία από αύριο τις 6 το πρωί – Μετακινήσεις μόνο υπό προϋποθέσεις

Share Button

Απαγορεύονται από τις 6 αύριο το πρωί οι άσκοπες μετακινήσεις λόγω κορονοϊού σε όλη την επικράτεια, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θα αφήσω μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών, γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους» ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού.

Έτσι από τις 6 αύριο το πρωί, μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο σε όσους μετακινούνται μόνον προς χώρους εργασίας, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν όσοι κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα, όσοι πρέπει να επισκεφθούν γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα. Επίσης : 

– Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

– Ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Εξήγησε ότι έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα. Τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τονίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης είπε ότι ο χρόνος μετριέται πλέον σε ώρες όχι σε ημέρες, χαρακτήρισε το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας ως το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης δημοκρατικής πολιτείας, το οποίο πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην αποδειχθεί μάταιο, προσθέτοντας ότι το κράτος οφείλει να «μεριμνά για την υγεία των πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία.

Επισήμανε ότι έχει ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή του, ενώ θύμισε ότι στην Ιταλία χάνεται ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. «Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία, η ζωή και η υγεία των Ελλήνων», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.