Κατάλληλο για πόσιμο το νερό του δικτύου σύμφωνα με την ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας

Share Button

Diakopi nerouΗ ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας πραγματοποιεί μικροβιολογικές & χημικές αναλύσεις δειγμάτων νερού σε τουλάχιστον 8 σημεία δειγματοληψίας από το δίκτυό της, στην πόλη της Ηγουμενίτσας όσο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα περίπου μία φορά το μήνα. Επίσης σε ετήσια βάση γίνονται αναλυτικές χημικές αναλύσεις από τις πηγές, τις γεωτρήσεις και τις δεξαμενές του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Τα δείγματα εξετάζονται από το Εργαστήριο του Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας (ΠΕΔΥ) που είναι διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για μικροβιολογικές και φυσικοχημικές εξετάσεις.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Υ2/2600/2001, ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΣΙΜΟ.

Με βάση την Υγειονομική Διάταξη ΥΜ/5673/57 η απολύμανση του πόσιμου νερού είναι υποχρεωτική ενώ σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της ΚΥΑ 38295/2007 το υπολειμματικό χλώριο δεν έχει παραμετρική τιμή. Η δoσολογία που εφαρμόζουμε είναι η ελάχιστη δυνατή που καθιστά το πόσιμο νερό απαλλαγμένο μικροβίων.

Στη ΔΕΥΑΗ δεν έχει υποβληθεί κανένα ερώτημα ή διαμαρτυρία, σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού. Το προσωπικό της ΔΕΥΑΗ ασχολείται συστηματικά με το θέμα και υπάρχει αρχείο μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου του 2014 στο Δήμο Ηγουμενίτσας, η ΔΕΥΑΗ έκανε επιτόπια υγειονομική αναγνώριση στις πηγές Σαρατίου, που είναι και τα μόνα επιφανειακά νερά που τροφοδοτούν την πόλη και που μπορεί εν δυνάμει να επηρεαστούν από έντονες βροχοπτώσεις. Η αυτοψία δεν έδειξε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αποστείλαμε αυθημερόν δείγμα στο συνεργαζόμενο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τις πηγές και τα αποτελέσματα ήταν απόλυτα ικανοποιητικά και χωρίς ίχνος μικροβίων.

Ακολούθως στις 12/12/2014 αποστείλαμε δείγματα για πλήρεις χημικές αναλύσεις στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, τόσο από τις πηγές όσο και από όλες τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τις δεξαμενές και τα αποτελέσματα ήταν σύμφωνα με τις απαιτήσεις

της νομοθεσίας για νερά ανθρώπινης κατανάλωσης. Εξάλλου με βάση την εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του Υπουργείου Υγείας στις 04/02/2015/ Αρ. Πρωτ 9222 που αφορούσε τις έντονες βροχοπτώσεις της Δυτικής Ελλάδας ήμασταν σε διαρκή επαγρύπνηση, λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας, αυξάνοντας τους ελέγχους και τη συχνότητα παρακολούθησης και άλλων ποιοτικών παραμέτρων στο πόσιμο νερό, όπως βαρέα μέταλλα.

Ως εκ τούτου δεν συνέτρεχε κανένας λόγος ανησυχίας, ούτε περί ενημέρωσης καταναλωτών, ούτε περί επιπλέον ενεργειών της ΔΕΥΑΗ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *