Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους ζητά η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη

Share Button

spirakiΤην άμεση ενεργοποίηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία με στόχο την ενίσχυση του περιφερειακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την πρόληψη κινδύνων και την αντιμετώπιση καταστροφών ζητά με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη.
Με την ερώτησή της η κ. Σπυράκη ζητά να μάθει αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα όπως φράγματα, υδατοδεξαμενές, γέφυρες, περιφερειακές τάφροι, έργα διευθέτησης κοίτης ποταμών και χειμάρρων καθώς και αποστράγγισης εδαφών.
Η ευρωβουλευτής με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν κυρίως την ηπειρωτική Ελλάδα, ζητά από την Επιτροπή την επίσπευση της διαδικασίας ενεργοποίησης των πόρων που διαθέτει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικές καταστροφές που υφίστανται χώρες σε δυσχερή οικονομική συγκυρία, όπως η Ελλάδα.
Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσε η κυρία Σπυράκη έχει ως εξής:
«Τις τελευταίες μέρες πολύ έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα την ηπειρωτική Ελλάδα με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν πολλοί ποταμοί και να γίνουν μεγάλες καταστροφές.
Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, στην περιφέρεια Ηπείρου, κατέρρευσε, ενώ οι τοξωτές γέφυρες Καταφυλίου-Αυλακιού και Τέμπλας Βρουβιανών, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως σημαντικά μνημεία παλαιάς αρχιτεκτονικής, έχουν μεγάλες ζημιές.
Στα υδροηλεκτρικά φράγματα (Πηνειού, Πουρναριού) γίνεται έκτακτη εκτόνωση, ενώ μετά το άνοιγμα του φράγματος τού Ιβαΐλογκραντ στην Βουλγαρία κινδυνεύει ο Έβρος ποταμός.
Οι καταστροφές σε υποδομές (οδικό δίκτυο), επιχειρήσεις, οικίες, καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλες.

Ερωτάται η Επιτροπή:
Υπάρχουν περιθώρια επίσπευσης της διαδικασίας ενεργοποίησης των πόρων που διαθέτει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικές καταστροφές που υφίστανται χώρες σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία και με περιορισμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων λόγω της εφαρμογής προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής;

Υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία με στόχο την ενίσχυση του περιφερειακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την πρόληψη κίνδυνων και την αντιμετώπιση των καταστροφών;

Προβλέπονται ειδικοί πόροι για την αποκατάσταση πολιτιστικών πόρων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και αν ναι αυτοί προέρχονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης ή από τα Διαρθρωτικά Ταμεία;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *