Λίγες φάρμες μέσα, πολύ γάλα απ’ έξω φέρνει η απελευθέρωση της διάρκειας

Share Button

provataΛιγότερες, πιο µεγάλες και ανταγωνιστικές µονάδες αγελαδοτροφίας που θα προµηθεύουν µε πρώτη ύλη τις µεγάλες βιοµηχανίες του κλάδου και µια σειρά από µικρές φάρµες που θα τροφοδοτούν µικρότερες µονάδες εµφιάλωσης, που θα διαθέτουν στην τοπική µόνο αγορά γάλα ηµέρας, αναµένεται να είναι το αποτέλεσµα των τελικών ρυθµίσεων που υπαγόρευσε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η εφημερίδας Agrenda.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ευρύτατες ανακατατάξεις και ανατροπές που θα επιφέρει στον κλάδο του αγελαδινού η απελευθέρωση, επί της ουσίας, της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα.

Το µόνο βέβαιο, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, είναι ότι οι ρυθµίσεις θα φέρουν περισσότερο βορειοευρωπαϊκό γάλα στην Ελλάδα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα επιτρέψουν µια αντίστροφη πορεία, δηλαδή εξαγωγής εγχώριας πρώτης ύλης ή τελικών προϊόντων στη διεθνή αγορά. Την ίδια στιγµή, βέβαια, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις δεν θα κλονίσουν συθέµελα την εγχώρια γαλακτοβιοµηχανία, ένα σηµαντικό τµήµα της οποίας, έχει βρει τα ζύγια του και είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.

∆ιεθνείς παίχτες

Ο όµιλος της ΦΑΓΕ, για παράδειγµα, είναι χρόνια τώρα που έχει άµεση αναφορά στη διεθνή αγορά, ενώ τα προϊόντα που διαθέτει και στη χώρα µας αναφέρουν ευθαρσώς τη σύνθεση της εισαγόµενης α’ πρώτης ύλης, χωρίς µάλιστα «ενοχές» γι’ αυτή την πολιτική.

Λογική διεθνοποίησης δείχνει να υιοθετεί και η ∆ΕΛΤΑ, ειδικά µετά τις ανακατατάξεις στο στελεχιακό της δυναµικό και τη µεταγραφή διοικούντων την εταιρεία από γνωστούς πολυεθνικούς οµίλους. Έτσι, παρά την επιλογή τη να καλλιεργήσει ένα διαφορετικό προφίλ µε το «γάλα ηµέρας», οι πληροφορίες θέλουν τον κύριο όγκο της παραγωγής της να ακολουθεί «ανεξάρτητες οδούς» και να µη δεσµεύεται από την αντίληψη της εγχώριας πρώτης ύλης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτική της γαλακτοβιοµηχανίας Όλυµπος στο συγκεκριµένα θέµα, µε τις πληροφορίες να θέλουν τους αδελφούς Σαράντη να µην ανησυχούν από την ένταση του ανταγωνισµού, µετά την πλήρη απελευθέρωση. Εδώ τα στοιχεία δείχνουν τα µερίδια της γαλακτοβιοµηχανίας να παρουσιάζουν βελτίωση µετά την αύξηση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα από τις 5 στις 7 ηµέρες, κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν πηγές της Agrenda, έδωσαν τη δυνατότητα στην εταιρεία να επεκτείνει την παρουσία της σε περιοχές όπου ήταν πιο δύσκολο να φθάσει.

Με την ίδια σκέψη, οι ιθύνοντες της επιχείρησης εκτιµούν ότι η περαιτέρω αύξηση του χρόνου παραµονής στο ράφι, τους επιτρέπει να προσεγγίσουν και πόλεις του νότου (π.χ. Πάτρα) κάτι που µέχρι σήµερα δεν είχε επιχειρηθεί. Έχοντας κτίσει, όπως λέγεται, ένα καλό όνοµα αναφορικά µε την ποιότητα του φρέσκου γάλακτός τους και έχοντας επενδύσει στην παραδοσιακή αντίληψη διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ράφι των σούπερ µάρκετ. Από την άλλη, έχουν κάθε δυνατότητα να αξιοποιούν τις προσβάσεις τους στις εκτός Ελλάδος αγορές, όπου ήδη δραστηριοποιείται ο όµιλος, τόσο για αναζήτηση α’ ύλης, όσο και για την εξαγωγή γαλακτοκοµικών.

Είναι πολλές για ν’ αντέξουν οι 3.330 ελληνικές φάρµες

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι ένας αριθµός µονάδων αγελαδοτροφίας θα υποχρεωθούν είτε να κλείσουν είτε να αλλάξουν χέρια. Οι 3.330 φάρµες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι πολλές για να αντέξουν στον εντεινόµενο ανταγωνισµό, παρά το γεγονός ότι η εγχωρίως παραγόµενη πρώτη ύλη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της ντόπιας κατανάλωσης. Πολλές είναι, υποστηρίζουν οι ειδικοί και οι 1.200 µεγάλες φάρµες που κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα παραγωγής. Κι εδώ ακόµα, ορισµένες εξ αυτών που δεν κατάφεραν να εξυγιανθούν οικονοµικά θα υποχρεωθούν να αλλάξουν ιδιοκτησιακό καθεστώς κι αυτό δεν θ’ αργήσει πολύ.

Οι εύρωστες µεγάλες µονάδες µπορούν να σταθεροποιήσουν τη θέση τους

Οι καλές, εύρωστες οικονοµικά και µεγάλες για τα ελληνικά δεδοµένα µονάδες αγελαδοτροφίας, έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα να ενισχυθούν, να σταθεροποιήσουν τη σχέση τους µε τη γαλακτοβιοµηχανία, να βελτιώσουν τα κόστη, να τελειοποιήσουν τις υποδοµές τους, να αναπτύξουν λύσεις και µεθόδους παραγωγής ζωοτροφών, να συνεργασθούν ή και να συνενωθούν µε άλλες για να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε γεννητικό υλικό, σε ζωικό κεφάλαιο και στα απαραίτητα εφόδια.

Λύση το γάλα ηµέρας για τις µικρότερες οικογενειακές εκτροφές αγελάδων

Μια δεύτερη κατηγορία µικρότερων γαλακτοκοµικών µονάδων οικογενειακής µορφής, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν στην πράξη τη λύση του γάλακτος ηµέρας, είτε εξασφαλίζοντας µε άµεσο τρόπο έναν κύκλο σταθερών πελατών είτε διασυνδεόµενες µε µικρές τυποποιητικές µονάδες που θα κτίσουν ισχυρό προφίλ στο συγκεκριµένο προϊόν κατά βάση στην τοπική αγορά και θα είναι σε θέση να εµπορεύονται αξιόλογες ποσότητες. Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στην εγχώρια αγορά δεν θα είναι µονοδιάστατες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *